Dolar 32,3270
%0.24
Euro 35,0727
%-0.14
Altın 2.298,020
%0.9
Bist-100 8,99
%2.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Orhanlı halkı JES’e karşı dimdik ayakta

Orhanlı halkı JES’e karşı dimdik ayakta

Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde mahkemenin olumsuz kararına rağmen Karen Elektrik A.Ş. firmasının ısrarla kurmak için çalışmalarını sürdürdüğü Jeotermal Enerji Santrali (JES)’e karşı halk ayağa kalktı. Alanda eylem yapan bölge halkı JES’e geçit vermeyeceklerini haykırdı. Bölge halkına destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise alanın ranta kurban edilmeye çalışıldığına dikkat çekerken halkın ezip geçilemeyeceğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 27.07.2021 - 15:20

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz kasım ayında İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde kalan Orhanlı Mahallesi’nde, Karen Elektrik A.Ş. firmasının faaliyetlerini yürüttüğü Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulumu İzmir gündemine oturmuş ve büyük tepki toplamıştı.

Bölgede gerçekleştirilen sondaj çalışmalarında, köydeki sondaj faaliyetlerinin, proje sahası ile alakası olmayan 2016 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir  kararı gerekçe gösterilmişti. Projeye, bölge halkının yanında birçok çevreci ve CHP’li siyasetçiler de tepki göstermiş ancak buna rağmen firma, ikinci kez ÇED sürecini başlatmıştı.

Karen JES (20 MWe) ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Projesi kapsamında 12 adet lokasyonda jeotermal kaynak arama (sondaj) faaliyeti planladığı projenin 48 ayda tamamlanacağı 300 milyon liraya mal olacağı belirtilmişti.

Bir yandan firma, JES için çalışmalarına ara vermeden devam ederken diğer yandan halkın tepkisi de artarak devam ediyor.

Bölgede kurulacak JES’in İzmir Yarımadası’na özgü erkence zeytinini, bölgede gerçekleştirilen organik tarımı ve küçükbaş hayvancılığı bitireceğini söyleyen bölge halkı bugün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemek istediği halkın katılımı toplantısını yaptırmadı ve alanda eylem düzenledi.

Eyleme İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, CHP Seferihisar İlçe Başkanı Senem Gürer Solak ve Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, TMMOB Dönem Sekreteri Aykut Akdemir'de destek verdi.

TOPLANTIYA HALK ENGELİ

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü yetkilisi Devrim Kılıç, halkı bilgilendirmek için geldiklerini belirttiği açıklamasında şunları söyledi; “Bölgemizde Kara Enerji tarafından yapılması planlanan Jeotermal Elektrik Santrali için Bakanlığımızın ÇED sürecini kabul etmesiyle başlayan sürecimizi anlatmak için geldik. Halkımız konu hakkında bilgilenmesini yapmış. Halktan temsilci arkadaşlar bilgilenme yapılmamasını istediklerini bize bildirdiler. Bende bu şekilde halkın faaliyeti istemediğini Ankara’ya bildireceğim.” 

Kılıç’ın açıklamasını bitirmesinin ardından bölge halkı gep bir ağızdan toplantıyı yaptırmayacaklarını haykırdı. 

“BİZİ EZİP GEÇEMEZLER”

Eyleme katılarak bölge halkına destek veren Başkan Soyer, toprakların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceklerini ve sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti ve “Hepinizi tek tek kutluyorum. Bu topraklara ve bu toprakların kadim kültüne sahip çıkıyorsunuz. İyi ki varsınız iyi ki bu topraklar sahipsiz değil. Ben inanıyorum ki yerel yöneticilerin asli görevi görev yaptıkları torakları ve kültürünü korumalı. Asfaltlar, çöpler sonra gelir. Çünkü bizim üstlendiğimiz görevler nöbet görevidir. Bizler nöbetçiyiz. Biz bunu sonunda gideceğiz bu görev süresi içerisinde bize emanet edilen değerleri korumazsak hangi görevi yapmış oluruz? Asıl olan bizden önce de var olup atalarımızın bize devrettiği bu mirası korumaya alışmak. Çünkü bunu yok etmek ve kar elde etmek için bu toprakları ranta kurban etmek için ellerinden geleni yapıyorlar ve devam edecekler. Onun için varız. Bizi ezip geçemezler. Geçirtmeyeceğiz. Haklıyız, kazanacağız. Şunu biliyoruz. Bu memlekette haklı olmak yetmez. Sesimizin güçlü çıkması lazım. Sizi görünce ben de cesaret buldum. Sonuna kadar yanınızda olacağım, sonuna kadar sizinle olacağım. Atalarımızın bize bıraktığı bu zengin toprakları buradaki bebelere tertemiz emanet edene kadar bu nöbeti sürdüreceğim” dedi.

“HALKIN DEDİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ”

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise; bölgede JES çalışması yapılamayacağına ilişkin mahkeme kararlarını hatırlatırken mücadelenin sonunda kazanacaklarını inandığını belirtti ve Bugün burada bütün halk ve STK’larla hep beraber buradayız. Buraya daha önce 7 bilirkişi geldi ve olumsuz rapor verdi bunun karşısında da mahkeme kararıyla bu işin burada yapılamayacağı söylendi. Fakat inadına burayla ilgili istek ve arzusu kabaran birileri var. Ama görüyorsunuz ki bu halk burada bu kadar kalabalık, insanlar bunun yapılmasını istemiyor. Biz de sonuna kadar bu mücadelenin arkasında olacağız. Bu işin sonu nereye gidiyorsa sonuna kadar devam edeceğiz. Biz daha önce de kazandık. Daha önce de birçok mahkeme kazandık. Tekrar geri dava açılamayacak şekilde mahkemeler kazanıldı ama görüyorsunuz her türlü şekilde burada iştahları kabarık bir durumda. Para var, rant var bu toprakların altında. Oysa ki toprakların üstündeki zenginlik bizi daha fazla ilgilendiriyor. Onun için ben burada başarılı olabileceklerini düşünmüyorum. Halk var burada. Herkes Orhanlı’ya sahip çıkıyor. Halkın dediğinin önüne geçilemez. Mücadelemizi kazanacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

“UMARIM Kİ İŞTAHLARI KURSAKLARINDA KALIR”

İzmir’de son dönemlerde JES, GES ya da maden çalışmalarının artmasına da dikkat çeken Başkan Yetişkin, “İzmir herkesin gözünde olan bir yer. Özellikle yarımada. Tabi herkesin iştahı kabarıyor. Umarım ki iştahları kursaklarında kalır” ifadelerini kullandı.

“KÖY ARTIK GÖÇ ALMAZ, GÖÇ VERİR”

JES çalışmalarının bölge turizmine de olumsuz etki edeceğinin altını çizen Başkan Yetişkin, “Tabii ki JES denilince doğa ve turizmle ilgili bir sorun oluyor. Doğanın kirlenmesiyle ilgili. Durum böyle olunca burada turizm gelişmez, turizm geri gider. Niye? Orhanlı Köyü, göç veren değil, göç alan bir köy. Yerüstündeki kaynaklarla geçinebilen bir köy. Onun için JES’in gelmesi durumunda ben turizmin gelişeceğini sanmıyorum. Köy artık göç almaz, göç verir” dedi.

“KEŞKE ONLAR DA BURADA OLSAYDI”

Alanda kendilerine Cumhur İttifakı’nın da destek vermelerini beklediklerini ifade eden Başkan Yetişkin, “Doğa sadece bizim doğamız değil, hepimizin doğası. Hep beraber burada olmamız gerekiyor. Sadece Seferihisar Belediyesi ya da Orhanlı Köyü’nün sorunu değil bu. Tüm halkın sorunu. Burada hep beraber mücadele etmek isterdik. Keşke onlar da burada olsaydı” diye konuştu.

“GÜÇLÜYÜZ VE KAZANACAĞIZ”

Bölge halkının avukatlarından Şehrazat Mercan, “Biz burası için bir dava açtık. 7 profesör bu iş uygun değildir dedi ve mahkeme de yürütmenin durdurulması kararı verdi. E o zaman neden tekrar ÇED başladı? Devlet bunu görsün ve Orhanlı Vadisi’nden bu JES’leri defetsinler. Biz hukuka uyulmasını, mahkeme kararının dikkate alınmasını, bundan sonra başlatılmış tüm ÇED dosyalarının Orhanlı ve Tuzla fayı üzerindeki bütün ÇED’lerin sonlandırılmasını istiyoruz. Birlikte olduğumuz için güçlüyüz ve kazanacağız” diye konuştu.

“DOĞRU BİLGİYİ ALMAK İÇİN YAPMAMIZ GEREKEN ŞEY PARAYI TAKİP ETMEK”

Bölge halkının avukatlarından Cem Altıparmak ise projenin bölgenin ve bölge halkının geleceğini yok ettiğini ifade etti ve “Doğru bilgiyi almak için yapmamız gereken şey parayı takip etmek. Bu projeler sizin zeytinliğinizi, yer altı sularınızı tarım imkanlarınızı ve geleceğinizi yok edecek projeler Bundan çok kısa bir zaman önce bu projeyi yapmak isteyen firmanın elemanları kendi parsellerindeki asırlık zeytin ağaçlarını kestiler. Bunun suç duyurusu yapıldı. Bu yapılanlar şirketin yapacaklarının teminatı. Bu yüzden bu saça projeye asla izin vermeyeceğiz Yeraltı sularını kirleten proje asla faydalı değildir. Bunlar sizin ağaçlarınızın ve yer altı sularınızın yok edilmesini amaçlayan projelerdir. Bu, bu yerdeki sürecin takibine devam edeceğiz. Önceki projeyi nasıl defettiysek bunu da edeceğiz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.