Dolar 32,5057
%0.18
Euro 34,8316
%0.32
Altın 2.476,140
%0.56
Bist-100 9.530,00
%-0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Metin Gürcan tahliye edildi

Metin Gürcan tahliye edildi

Hakkında, 'casusluk' suçlamasıyla hazırlanan ve 20 yıla kadar hapsi talep edilen DEVA Partisi Kurucu Üyesi Metin Gürcan tahliye edildi. Öte yandan Metin Gürcan’ın tahliyesine ilişkin bilgi veren avukatı Yusuf Şahin, iddianamedeki suçlamalara ilişkin Savunma Sanayi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın görüşünün dava dosyasına girdiğini aktararak, “Savunma Sanayi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirmede, mahkemeye Metin Gürcan’ın paylaştığı iddia olunan bilgi ve belgelerin devletin gizli sırrı niteliğinde olmadığı, bunların daha önce basın yayın organlarında ve internet ortamında defaten paylaşıldığı belirtilmiş ve bu kapsamda suçun oluşmayacağı ifade edilmiştir” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.05.2022 - 22:05

DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya casusluk amacıyla temin etme’ suçundan yürüttüğü soruşturma kapsamında, 26 Kasım 2021de İstanbul’daki evinde gözaltına alındı.

Ankara’ya getirilen Gürcan, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ndeki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Gürcan, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Soruşturmada Metin Gürcan hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 26ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek dava açıldı.

AVUKATI DUYURDU

Mahkeme heyeti, ilk duruşmada yargılama konusu devletin gizli kalması gereken bilgilerini içerdiği gerekçesiyle CMK’nın ilgili maddesi gereğince duruşmaları kapalı görme kararı verdi.

Bugün kapalı görülen ikinci duruşmada, sanık Metin Gürcan’ın adli kontrol şartıyla tahliye edilmesi kararlaştırıldı. Gürcanın avukatı Yusuf Şahin, Twitterdan yaptığı açıklamada, “Müvekkilim Metin Gürcan tahliye olmuştur. Gözümüz aydın olsun, geçmiş olsun” dedi.

METİN GÜRCAN’IN AVUKATI ŞAHİN KONUŞTU

DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi, emekli yüzbaşı Metin Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Nisan 2020’de başlattığı soruşturma kapsamında; “askeri ve siyasi casusluk” ve “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla zincirleme biçimde açıklama” suçlamaları ile 29 Kasım 2021’de tutuklanmıştı.

İlk duruşmada Gürcan hakkındaki yargılamanın kapalı olarak sürdürülmesine karar verilmişti. Yargılama, bugün Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşma ile devam etti. Mahkeme, Gürcan’ın tahliyesine karar verdi.

Müvekkili Metin Gürcan’ın tahliyesine ilişkin bilgi veren avukatı Yusuf Şahin, iddianamedeki iddialara ilişkin Savunma Sanayi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın görüş bildirdiğini aktararak, “Savunma Sanayi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirmede, mahkemeye Metin Gürcan’ın paylaştığı iddia olunan bilgi ve belgelerin devletin gizli sırrı niteliğinde olmadığı, bunların daha önce basın yayın organlarında ve internet ortamında defaten paylaşıldığı belirtilmiş ve bu kapsamda suçun oluşmayacağı ifade edilmiştir” diye konuştu.

Mahkemenin Savunma Sanayi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği görüşlere istinaden tahliyeye karar verdiğini aktaran Şahin, tahliyeye ilişkin DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a da telefon ile bilgi verdiğini söyledi. Şahin, “Hepimizin Metin beyin suçsuz olduğunu bildiğimiz için tahliyesi bizi şaşırtmadı, Ali Bey de bu durumdan memnuniyet duydu” dedi.

Şahin, Gürcan dosyasına ilişkin “İddianame kısa sürede çöktü” diye yorum yaptı.

Gürcan’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşması 4 Ekim 2022 tarihinde yapılacak.

İTİRAZ EDİLDİ

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemenin tahliye kararına itiraz etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.