Dolar 32,3687
%0.16
Euro 34,9655
%-0.28
Altın 2.325,510
%0.22
Bist-100 9,13
%0.6

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Marmaris’teki son durumu Başkan Oktay TR 35’e değerlendirdi: Hava desteği şart

Marmaris’teki son durumu Başkan Oktay TR 35’e değerlendirdi: Hava desteği şart

Muğla’nın Marmaris ilçesinde rüzgarın da etkisiyle yangında 6 güne girerken tüm müdahalelere rağmen söndürülemiyor. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, ilçede11 bin hektardan fazla alanın yandığını aktardı. Yangınların söndürülmesi için tek çözümün hava takviyesi olduğunu da aktaran Başkan Oktay, “ Sadece ve sadece havadan ve gün içerisinde yapılan müdahalelerle başarıya ulaşabiliyoruz. Maalesef yangın günleridir devam etmekte. İnşallah önümüzdeki günlerde gerek helikopter gerek uçak türünde takviyeler olur. Biz bu yangını söndürürüz” dedi.

  • Ege Postası
  • 03.08.2021 - 11:57

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- Türkiye'nin birçok noktasında devam eden orman yangınları tüm müdahalelere rağmen devam ediyor. Son bilgilere göre 154 yangın söndürülürken, 9 yangın sürüyor.

29 Temmuz’ da saat 13.05’te Muğla’nın Marmaris ilçesinde başlayan yangınlar 6 gündür Marmaris’in İçmeler, Armutalan, Hisarönü ormnalarını yok eden yangın yayılarak devam ediyor.

Yangın bölgesinde TR35’e son durumu hakkında bilgi veren Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay Maramris’te 11 bin hektardan fazla alanın yandığını belirtirken yanan alanların imara açılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını böyle bir durum yaşanırsa bütün Marmaris halkı olarak ayağa kalkacaklarını dile getirdi.

Öte yandan devam eden yangınların söndürülmesi için hava takviyesi gerektiğini aktaran Başkan Oktay, Marmaris’in coğrafi yapısından kaynaklı karadan yapılan çalışmaların kısıtlı olduğunu yangınlara müdahale edilmesi için hava takviyesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca yangın söndürme çalışmalarına yardım eden bir vatandaş “Ne yazarsanız yazın söndürüldü yazmayın. Yangınlar devam ediyor kontrol altına alınmadı. Kontrol altına alındı yazılınca destek gelmiyor” dedi.

“KARADAN MÜDAHALE KISITLI”

Marmaris’in coğrafi yapısından kaynaklı, yangın söndürme çalışmalarının karadan müdahalenin kısıtlı olduğunu aktan Başkan Oktay, “Yanan alan Milli Park içerisinde yer alıyor ondan dolayı da karadan müdahale söz konusu değil. Sadece ve sadece havadan ve gün içerisinde yapılan müdahalelerle başarıya ulaşabiliyoruz. Maalesef yangın günleridir devam etmekte. İnşallah önümüzdeki günlerde gerek helikopter gerek uçak türünde takviyeler olur. Biz bu yangını söndürürüz. Kara çalışmalarına bir çok farklı il ve ilçeden ekipler geldi. Batkımızda 300’ün üzerinde, ekip var. Geri hizmet anlamında da 400’e yakın ben kendi personelimi ve 100’ e yakın aracımı da tamamen bu işin sağlıklı ilerlemesi yönünde seferber ettim” dedi.

11 BİN HEKTAR ALAN YANDI

Marmaris’te 11 bin hektar alandan fazla ormanlık alanın yandığını dile getiren Başkan Oktay,

“Hasar tespit çalışmasına girmedik ama baktığımızda yanan ağaçlar 50 veya 80-90 yıl arasında yaşayan ağaçlar. Bu alanın eski yapısına dönüşmesi biraz zaman alacak. Kaybettiğimiz orman alanı olarak baktığımızda da 11 bin hektardan fazla alan yanmış durumda buradaki esas tehlike arıcılıkla alakalı. Marmaris çam balı dünyaca ünlüdür. Bu yanan alanlarda ağırlıklı olarak arıcılıkla uğraşılırdı. Maalesef ki bu kısımlar yandı” ifadelerini kullandı.

“YANAN ALANLAR İMARA AÇILIRSA MARMARİS HALKI AYAKTA”

Yanan alanların imara açılması gibi bir durum söz konusu olursa, Marmaris halkının buna izin vermeyeceğini belirten Başkan Oktay, “İmara açılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Ola ki ileride bununla alakalı bir takım düzenlemeler olsa dahi çok net olarak ifade ediyorum Marmaris halkı tamamen ayakta. Bunu hangi siyasi parti mensubu olursa olsun hiçbir Marmaris vatandaşı bunu kabul etmeyecek ” dedi.

“MAĞDURİYET YAŞAYAN YURTTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ”

Yangın nedeniyle mağduriyet yaşayan vatandaşların her zaman yanlarında olduklarını ifade eden Başkan Oktay, yangında evi yanan vatandaşların mağdur olmaması için çalışmaların başladığını açıkladı. Oktay, “Şu an olay Sıcak. Önceliğimiz, dediğim gibi yangını sona erdirmek. Bununla alakalı kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Yangında mağduriyet yaşayan tüm yurttaşlarımızın her zaman yanındayız” diye konuştu.

Başkan Oktay ayrıca çağrıda bulunarak “Bir an önce helikopter ve uçak desteği talep ediyoruz” dedi.

“BAKANININ KATILACAĞINDAN BİLGİMİZ YOKTU”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz gün Marmaris’e gelerek koordinasyon ve değerlendirme toplantısına başkanlık etti. Bu toplantıya siz de katıldınız mı, neler konuşuldu sorusunu yanıtlayan Başkan Oktay, “İçişleri bakanının katılacağından bilgimiz yoktu. Toplantıya benim yardımcılarımdan biri eşlik etti” ifadelerini kullandı.

Hükümet yetkilileriyle, bakanlarla yangınlar nedeniyle bir görüşme sağladınız mı sorusuna cevap veren Başkan Oktay, “Geçtiğimiz gün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı bir toplantıda bir araya geldik. Onun dışında çok yoktu” dedi.

“BİZİM İÇİN HAYAT BİTER”

Köylüler olarak ormanları korumak için gece günüz nöbette olduklarını belirten Marmaris Çamlı Mahalle muhtarı Kerim Ekinci, “Yangının bize ulaşması 10-15 km uzaklıkta. Bizler Karacaköy ve Çamlı köylüleri olarak geceli gündüzlü nöbetteyiz. Bizim köyün gençleri ve bizler gönüllü olarak burada orman ekipleriyle yangın müdahale ediyoruz. Bu sahayı aralıksız olarak kontrol ediyoruz. Bizim bu mücadelemiz bu yangınlar bitene kadar müdahale edecek. Burası bizim can damarımız. Bu yangın Gökova kısmına geçtikten sonra bizim için hayat bitmiştir. Bizim için turizmde biter tarımda biter her şey biter” dedi.

“HAVA DESTEĞİ İSTİYORUZ”

Yetkililere çağrıda bulunan Muhtar Ekinci, “Hava desteği, ekipman desteği istiyoruz. Hava desteği çok az. Bu yangın çok büyüdü yangın çıktığında en fazla yarım saat içinde kontrol altına alınması lazımdı. Çünkü biz 96’da en büyük yangını yaşadık. Biz o yangını yaşadık bir daha yaşamamak için burada gece gündüz bekliyoruz. Yangın büyüdükten sonra müdahale etmesi mümkün değildir. Hava desteği istiyoruz. Çünkü karadan ulaşım yok. Ulaşamazsınız, tepelere nasıl ulaşacaksınız? Yol yok hiçbir şey yok. Sadece bu yangınlar hava desteğiyle önlenebilir” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.