Dolar 32,3318
%0.25
Euro 35,0732
%-0.14
Altın 2.307,500
%1.32
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Marmaris'te yangın devam ediyor: Yaklaşık 3 bin 500 hektar alan zarar gördü

Marmaris'te yangın devam ediyor: Yaklaşık 3 bin 500 hektar alan zarar gördü

Muğla’nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda başlayan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin raporunda, “Resmi olmayan rakamlara göre, yaklaşık 3 bin 417 hektar alanın zarar gördüğü tespit edilmiştir” denildi. Bu alanın 4 bin 813 futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtildi.

  • Ege Postası
  • 24.06.2022 - 15:19

Marmaris’e bağlı Hisarönü Mahallesi'nde 21 Haziran'da henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan ve rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, söndürme çalışmalarına ilişkin bu sabah saatlerinde yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

“35 HELİKOPTER 15 UÇAK, YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA KATILIYOR”

“Günün ilk ışıklarıyla birlikte yangına toplam 38 helikopter ve 15 uçak havadan yangın söndürme çalışmalarına katılıyor. 15 uçağın 13’ü Air tracktor, 1’i Antonov-32 tipi tanker uçak, 1 adet ise Azerbaycan’dan gelen Beriev be-200 tipi amfibik yangın söndürme uçağı, 38 helikopterin 17’si OGM tarafından kiralanan yangın söndürme helikopteri, 12’si Jandarma Genel Komutanlığı, 6’sı Kara Kuvvetleri Komutanlığı, agusto tipi 3 helikopter ise Katar’dan gelen yangın söndürme helikopteri. Yangının genel olarak etkili olduğu alana güneydoğu hattı olmuş oluyor. Değirmenyanı sırtlarından Yeşilbelde arasındaki Marmaris-Datça yolu kuzey hattı.”

“3 BİN 417 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ”

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin son durum raporunda ise 3 bin 417 hektar alanın zarar gördüğü belirtildi. Raporda, şu bilgiler verildi:

“Yangın henüz kontrol altına alınamamış olup, Yeşilbelde Mahallesi'nin üst kısımlarında, Değirmenyanı Mahallesi'nin doğu tarafında ve Asparan Mevkii ile Katı Atık Depolama sahasının çevresinde stabil devam etmektedir. Hava araçları saat 06:00 itibari ile çalışmaya başlamıştır. Resmi olmayan rakamlara göre, yaklaşık 3 bin 417 hektar alanın zarar gördüğü tespit edilmiştir. 292 personel, 142 araç ve yardımcı ekipmanlarımızla sahadayız.”

YANGINDAN ETKİLENEN HAYVANLAR KURTARILIYOR

Yangına müdahale eden ekiplerin, etkilenen hayvanları da kurtardığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre, yangın alanında alevlerden etkilenen ve ayakları yanan bir domuz yavrusu bulundu. Yavru domuzun ilk tedavisi yangın ekibi tarafından yapıldı. Otların içinde kalan bir kaplumbağa da kurtarıldı.

YANGINI ÇIKARAN S.A. TUTUKLANDI

Muğla’nın Marmaris ilçesinde üç gündür süren orman yangınını çıkardığını itiraf eden S.A. tutuklandı. S.A. ifadesinde ailevi sorunlar yaşadığını, babasının bölgedeki arazisini sattığını, babası tarafından dışlandığını bu nedenle yangın bölgesinde 3 ayrı noktaya sigara izmariti atarak yangın çıkardığını belirtti.

Yangının başladığı Küfre Koyu'nda, yanında 2 benzin bidonuyla yakalanıp gözaltına alınan ve sorgusunda ormanı yaktığını itiraf eden S.A. (34) çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince bugün tutuklandı. Ayrıca S.A.'nın ateşin içine girerek intihar etmek istediğini söylediği belirtildi.

MUĞLA MİLLETVEKİLİ ERBAY: “ASKERİ UÇAKLAR, ASKERİ HELİKOPTERLER, ÇİFT PERVANELİ HELİKOPTERLER YANGIN SARAY’A YÖNELİNCE ORTAYA ÇIKTI"

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını hakkında bugün yaptığı açıklamada, söndürme uçak ve helikopterlerinin yangının Okluk’taki Cumhurbaşkanlığı Sarayına yaklaşması üzerine kullanılmaya başlandığını söyledi.

Erbay’ın açıklaması şöyle:

“2022 yazı daha ilk günlerinde maalesef Marmaris yangını 3. gününe girdi. Salı günü başlayan yangın 72 saate ulaşmak üzere. Ve bildiğimiz kadarıyla Türkiye’nin başka yerinde yangın yok ve maalesef biz 72 saate yaklaşan bu yangını söndüremedik. Şu anda yangın bütün şiddetiyle özellikle Yeşil Belde Mevkiinde devam ediyor. Rüzgar çok şiddetli. Biz, yangının söndürülmesi için 3 gündür mücadele eden orman teşkilatına, belediye personellerine, halka, gönüllü herkese çok teşekkür ediyoruz. Ama sonuç itibari ile Türkiye’de tek bir yangın olmasına rağmen 72 saattir biz bu yangını söndüremedik. Söndüremedik. Türkiye Cumhuriyet’i olarak yeterli etkin müdahaleyi yapamadık. Emniyeti öncesinden gerekli tedbirleri alamadığımız için yangın 3 günden beri maalesef devam ediyor.

“BİR DAHA BU ACILARI YAŞAMAYALIM İSTİYORUZ”

Şu anda rüzgarın şiddeti artarak devam ediyor. Eğer böyle giderse maalesef bugün de söndürme imkanı olmayacak. Ama bizim üzüldüğümüz nokta, 3 günden beri görmediğimiz helikopterleri, görmediğimiz uçakları ne zaman gördük biliyor musunuz? Ne zaman yangın Saray’a yöneldi, biz o uçakları daha önce görmediğimiz helikopterleri görmeye başladık. İşte bu da AKP’nin maalesef gerçek yüzünü gösteriyor. Vatandaşın evi yanarken olmayan uçaklar, ormanlarımız yanarken ortada olmayan uçaklar işte şimdi çıktı. Askeri uçaklar, askeri helikopterler, çift pervaneli helikopterler Saray’a yönelince yangın, ortaya çıktı. Biz temenni ediyoruz ki rüzgar şiddetlenmesin, bir an önce sönsün. Ve ama da biz bundan sonraki yangın için biz ders alalım. Bir daha bu acıları yaşamayalım istiyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.