Dolar 32,5441
%0.01
Euro 34,9160
%0.25
Altın 2.423,500
%0.01
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Korona tıpta pratiği vurdu : Profesörden ‘kliniğe dönüş çağrısı’

Korona tıpta pratiği vurdu : Profesörden ‘kliniğe dönüş çağrısı’

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selahattin Fehmi Akçiçek, tıp fakültesi öğrencilerinin pandemi nedeniyle hastalarla doğrudan temas edemedikleri için, teorik bilgilerini uygulamaya dökmekte sorun yaşadıklarını ifade etti. Tıp eğitiminde pratik derslerin ve tıp öğrencilerinin hastayla birebir iletişim kurarak eğitim almasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Akçiçek, intörnlerin de artık doktor olduklarını ve kliniklerde olmaları gerektiğini kaydetti.

  • Ege Postası
  • 07.06.2021 - 14:50

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- Pandemi döneminde, bulaşın önüne geçmek amacıyla Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tüm fakülte ve sınıflarda online eğitime geçilmesi kararı almış ve karar neticesinde uygulamalı dersler iptal edilmişti. 

Uygulama nedeniyle, uygulamalı ders ağırlıklı öğrenim gören tıp fakültesi öğrencileri başta olmak üzere diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık gibi bölümlerde okuyan öğrenciler, yeteri kadar pratik yapamamış ve bu durum eğitmenler tarafından eleştirilirken öğrenciler tarafından da tepkiyle karşılanmıştı. 

Pandemi sırasında Tıp Fakültesi öğrencilerinin online olarak eğitimlerine devam etmesinin sakıncalarına dikkat çeken Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selahattin Fehmi Akçiçek, öğrencilerde teorik bilgilerini uygulamaya yansıtabilme konusunda eksikliklerinin meydana geldiğini ifade etti ve “Bizim derslerimiz hasta ağırlıklı, hastaya dokunarak yapılır. Hasta üzerinde tartışmalar yapılır, hasta üzerinde eğitim sürdürülür. Öğrencilerimiz bunu yapamadılar” dedi. 

“HAZIRLANACAKLARI YER HOCALARININ YANI OLMALI” 

Tıp fakültesi intörn öğrencilerinin hastanelere sonbahar ayında sınırlı sürede gelebildiklerini aktaran Akçiçek, öğrencilerin pratik eksiklikle doktor olarak işe başladıklarına dikkat çeken Akçiçek, “İntörnler, yarı meslektaş yarı öğrenci. Devlette onlara bir maaş veriyor. Onların hiçbir zaman klinikten kopmamaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü geçen seneki intörnlerimiz, fakülteye çok sınırlı gelebildiler. Ama mezuniyet sonrası, yaz aylarıyla birlikte, pandemi hastanelerinde doktor olarak görev yapamaya başladılar. Dolayısıyla onların pandemi sırasında güvenle hekimlik yapmayı öğrenecekleri yer hocalarının yanı olmalıydı. Böyle bir şanstan mahrum kaldılar.”  

“TEORİ İLE UYGULAMAYI BAĞDAŞTIRMAK…” 

Tıp fakültesi derslerinin hasta ağırlıklı ve hastaya dokunarak yapıldığını belirten Akçicek, öğrencilerimiz bunu yapamadılar; ya da sınırlı yaptılar. Tıp çok geniş bir alan ve durum böyle olunca öğrencilerimiz, hasta üzerinde teorik bilgilerini uygulama ile pekiştirmekte zorluk çektiler. Öğrencilerimizin en çok şikayet ettiği konu bu oldu. Bu geniş bilgi denizinin içinde neyin daha önemli olduğu, neyin daha az önemli olduğu hasta başında öğreniliyor. Şu an da bunu yapmadıkları için uygulamada sorunlar yaşayabiliyorlar” dedi. 

PRATİK EĞİTİME KORONA DAVASI ENGELİ 

Tıp Fakültesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin aşılı olduğunu belirten Akçiçek, bu doğrultuda da eğitime ara verilmemesi gerektiğini vurguladı. İntörnlerin de artık doktor olduklarını ve pandemi dönemlerinde de kliniklerde olmaları gerektiğini kaydetti. 

YÖK, şubat ayında bahar döneminde azami dikkatin gösterilmesi ve sıkı tedbirlerin alınması şartıyla, üniversitelerin uygulamalı derslerde yüz yüze eğitim verebileceklerini açıklamıştı. 

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin de bu doğrultuda hastanede eğitimlere başladığını fakat iki intörn öğrencinin korona virüse yakalanmasının ardından dekanlığı mahkemeye verdiğini ifade eden Akçiçek, “Bu pandemi sürecinde bizim asistanlarımız, hemşirelerimiz, akademisyenlerimiz de dahil olmak üzere pek çok kişi koronaya yakalandı. Fakültenin ne gerekçeyle mahkemeye verildiğini bilmiyorum. Bu durum, başka fakültelerde de intörnlerin klinik uygulamaları konusunda çekincelere yol açtı. Bazı öğrenim alanlarının; diş hekimliği, tıp, eczalık fakülteleri öğrencileri yarın öbür gün mezun olduklarında, bir başka pandemide bizzat görev alacak sağlık hizmeti verenler olacağı unutulmamalıdı. Onların yüz yüze eğitimlerini çevrimiçine çevirme kararı verilmemeli; aşılanmalı, pandemi şartlarında hocalarının rehberliğinde kliniklerde şimdiden görev yapmalılar ki kendilerini korumayı öğrensinler” ifadelerini kullandı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.