Dolar 32,5990
%0.38
Euro 34,8204
%0.25
Altın 2.496,080
%0.47
Bist-100 9.466,00
%-0.61

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kırtasiye malzemeleri cep yakacak: Geçen yıla oranla yüzde yüz zamlandı!

Kırtasiye malzemeleri cep yakacak: Geçen yıla oranla yüzde yüz zamlandı!

Okulların açılmasına iki hafta kala okul masrafları velilerin belini bükecek. Kalemden silgiye, okul kıyafetlerinden çantaya kadar her ihtiyaç malzemesi geçen yıla o Kalem, silgi, defter gibi zorunlu ihtiyaçlar geçen yıla oranla bu sene yüzde yüz oranında zamlandı.

  • Ege Postası
  • 27.08.2022 - 13:49

Berivan Kaya/Ege Postası- 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı için ders zili 12 Eylül’de çalacak. Veliler ise eğitim yılı başlamadan kara kara düşünmeye başladı. Öğrencilerin kırtasiye ihtiyaç listesi enflasyondan kaynaklı ciddi bir artış yaşadı. 

Ekonomik kriz her geçen gün etkisini gösterirken gözler kırtasiye malzemelerine çevrildi. Kalem, silgi, defter gibi zorunlu ihtiyaçlar geçen yıla oranla bu sene yüzde yüz oranında zamlandı. 

Fotokopi kağıdı 90 TL! 
Kırtasiye esnafı Ömer Gürkan, krizin iyice derinleştiğine dikkat çekerek, ‘’Yazın işlerimiz durgun ama okullar açılınca biraz daha hareketlenecek diye umuyoruz. Fiyatların pahalılığı alım gücünü çok etkiliyor. Eski ciroların yapılması imkansız hale geldi. Geçen sene ile bu seneyi kıyasladığımızda makas çok açıldı. Kasım ayında fotokopi kağıdı 25 ile 28 lira arasındayken şu an 90 lira oldu. Kağıt ürünlerine çok ciddi anlamda zam geldi. Pandemi sürecinde okulların kapanması bizi çok etkiledi. Pandeminin ardından patlayan Rusya- Ukrayna savaşı ile kriz iyice derinleşti. Kriz mi diyelim, ne denir, bilmiyorum. Kelimelerle anlatılamıyor’’ dedi.

İğneden ipliğe her şeye zam...
40 yıldır okul kıyafetleri satan esnaf Ahmet Arpacı ise vatandaşın alım gücünün azaldığını belirterek,  ‘’ Eskiden burada kuyruk olurdu. Son hafta iş olur diye bekliyoruz. Ülkemizde iğneden ipliğe her şey zamlandı. Petrol fiyatları, işçilik , kumaşların pahalılığı fiyatları da çok etkiledi. Para olanda çok, olmayanda yok maalesef. Allah önce fakirlerin, sonra bizim yardımcımız olsun. Geçen hafta burada 70 lira için ağlayan bir anne ile karşılaştım. Parası çıkmadı ama çocuğuna okul kıyafeti almak zorunda. Ortalama bir formanın fiyatı değişiyor. 500 TL ile  bin TL arasında değişiyor. Tek parça alıp giden velilerimiz var. Ağırlıklı olarak tek parça alıyor artık insanlar’’ ifadelerini kullandı. 

Küçük esnaf maliyet altında eziliyor! 
Çanta sektöründe çalışan Cengo Karaaslan ise pahalılıktan dolayı satışların düştüğünü vurgulayarak, ‘’Fiyatlarımız değişiyor. 120 TL’den başlayıp 300 TL’ye kadar çıkıyor. İnsanlar çanta almakta zorlanıyor. Geçen sene ile bugün arasında dağlar kadar fark var. Her geçen gün hammaddeye, malzemeye zam geliyor. Bu hafta yapılan çanta ile önümüzdeki hafta gelen aynı çanta arasında fiyat farkı oluyor. Bir hafta içinde fiyatlar ciddi oranda artıyor. Okul çantası fiyatları çok yükseldiğinden dolayı bu sene satışlar çok düşük. Bu sene üretici de kalmadı, küçük esnaf maliyetlerin altında eziliyor’’ dedi. 

CHP’li Kılıç'tan çağrı: KDV'yi indirin! 

Öte yandan hem esnaf hem veliler alışveriş başlamadan pahalılıktan yakınırken CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, velilere “kırtasiye malzemelerinde KDV indirimi” müjdesi verilmesini istedi.

Kalem, silgi, boya gibi ürünlerde yüzde yüz üzerinde bir artış yaşandığına dikkat çeken CHP’li Kılıç, “Birçok ürüne yüksek oranlarda zam geldiği gibi okul araç ve gereçleri de bu zamlardan nasibini aldı. Enflasyon ve hayat pahalılığı hızla artarken, hemen hemen tüm harcamalarını kısan veliler okulların açılacağı günü kara kara düşünmeye başladı.  Kalem, silgi, boya gibi ürünlerde artış oranı yüzde 100’ü aşmıştır, özellikle defter fiyatlarındaki artış dikkat çekmektedir. Defter fiyatları 4 kat pahalanarak, 4-5 TL seviyesindeki 80 sayfalık defterler 19.90 TL’ye satışa çıkmıştır. Defterdeki fiyat artışı yüzde 300’ü bulmuştur. Her bir öğrenci için en az 7-8 defter ihtiyacı dikkate alındığında, 2 çocuklu bir ailenin sadece defter için ödemesi gereken rakam 320 TL’ye ulaşmaktadır. Kira, fatura, mutfak masrafı, okul masrafı derken evine ekmek götürmekte zorlanan aileler için bu rakamlar sürdürülebilir değil.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, halen bütün kırtasiye ürünlerinde yüzde 18, defter, kalem, silgi gibi kırtasiye malzemelerinde ise yüzde 8 olarak uygulanan Katma Değer Vergisinin (KDV) yüzde 1 olarak uygulanmasını içeriyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.