Dolar 32,3673
%0.15
Euro 34,9585
%-0.3
Altın 2.324,360
%0.17
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu'na linç girişimi davasında savcılık mütalaasını açıkladı

Kılıçdaroğlu'na linç girişimi davasında savcılık mütalaasını açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişimi ile ilgili olarak Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, savcılık mütalaasını açıkladı. Savcılık, Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgün hakkında, “Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama” ve “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret” suçlarından dokuz buçuk yıla kadar hapis cezası istedi. Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evin dışında, “Yakın o evi” diye bağıran Sevim Gölyeri hakkında ise “Suç işlemeye alenen tahrik”, “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret” ve “Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle birden fazla kişi tarafından birlikte kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamasıyla 24 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi. Öte yandan davada müşteki olan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Bizim, Çubukluların, dünyanın gözü önünde sayın Genel Başkanımız saldırıya uğradı, öldürülmek istendi. Dolasıyla suç tanımının başta kasten adam öldürmeye tam teşebbüs olması gerekirdi. Bu tanımlamayı yapmak yerine basit hakaret, basit yaralamaya teşebbüs tanımı ile maalesef mahkemeyi sürüncemede bırakıyorlar” dedi.

  • Ege Postası
  • 10.03.2022 - 15:57

Hakkâri Çukurca'da şehit düşen Piyade Er Yener Kırıkçı'nın 21 Nisan 2019 Pazar günü Çubuk’un Akkuzulu Köyü'ndeki cenaze namazına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP heyetine yönelik linç girişimine ilişkin davanın altıncı duruşması Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün yapıldı.

Duruşmaya; CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel ile CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay takip etti.

Duruşmada, savcılık; esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Buna göre; Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgün hakkında "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret” ve “Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama” suçlarını işlediği gerekçesiyle; Türk Ceza Kanunu’nun 86/2-3.c, 125/1-3.a ve 125/4 maddeleri gereğince 6 yıl 4 aya kadar hapis cezası istendi.

Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evin dışında “Yakın o evi” diye bağıran Sevim Gölyeri hakkında ise "Suç işlemeye alenen tahrik" ve "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret”, "Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle birden fazla kişi tarafından birlikte kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarını işlediği gerekçesiyle; Türk Ceza Kanunu’nun 109/1-3.b.c, 43/2-1, 125/1-3.a-4, 214/1 maddeleri gereğince 24 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi.

Diğer sanıklar hakkında ise çeşitli suçlamalarla 1.5 yıldan 28 yıl 7 aya kadar hapis cezası istendi.

Kılıçdaroğlu’nun avukatları, siyasetçilerin görevinin çocukları korumak olduğunu belirtip, onların geleceklerinin karartılmaması gerekçesiyle; olay tarihi itibariyle 18 yaşından küçük olan sanıklar hakkında şikayetçi olmadı.

Duruşma, 31 Mayıs'a ertelendi.

MURAT EMİR: "GENEL BAŞKANIMIZ SALDIRIYA UĞRADI, ÖLDÜRÜLMEK İSTENDİ, SUÇ TANIMI KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS OLMASI GEREKİRDİ"

Davada müşteki olan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Bizim, Çubukluların, dünyanın gözü önünde sayın Genel Başkanımız saldırıya uğradı, öldürülmek istendi. Dolasıyla suç tanımının başta kasten adam öldürmeye tam teşebbüs olması gerekirdi. Bu tanımlamayı yapmak yerine basit hakaret, basit yaralamaya teşebbüs tanımı ile maalesef mahkemeyi sürüncemede bırakıyorlar” dedi.

Savcılık mütalaasının ardından duruşma 31 Mayıs'a ertelendi. Duruşma sonrası CHP’li milletvekilleri, avukatlar ile birlikte Çubuk Adliyesi önünde basın açıklaması yaptılar.

“BU MAHKEMEDEN BİR ADALET BEKLEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Davanın müştekilerinden olan CHP milletvekili Murat Emir, duruşmaya ilişkin, “Sayın Genel Başkanımızın (Kemal Kılıçdaroğlu) Çubuk, Akkuzulu köyünde saldırıya uğramasının üstünden 3 yıl geçti. 3 yıldır biz bu davayı takip ediyoruz ve adalet bekliyoruz. Maalesef bugün bir kez daha tanık olduk ki bu mahkemeden bir adalet beklemek mümkün değil. Bu mahkeme talimatla hareket ediyor ve olayın aydınlatılması için, suçluların hak ettikleri cezayı alması için hiçbir şey yapmıyor” değerlendirmesini yaptı.

“DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE GENEL BAŞKANIMIZ SALDIRIYA UĞRADI, ÖLDÜRÜLMEK İSTENDİ”

Avukat kimliği de bulunan Murat Emir, sanıkların yargılandığı suçların tanımlanmasında sorun olduğunu söylerken, “Öncelikle suçun tanımlanmasında temel bir sorun var. Bizim, Çubukluların, dünyanın gözü önünde sayın Genel Başkanımız saldırıya uğradı, öldürülmek istendi. Dolasıyla suç tanımının başta kasten adam öldürmeye tam teşebbüs olması gerekirdi. Bu tanımlamayı yapmak yerine basit hakaret, basit yaralamaya teşebbüs tanımı ile maalesef mahkemeyi sürüncemede bırakıyorlar” dedi.  

“TEMYİZ MAHKEMELERİNDE HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ”

Yapılan her duruşmada itiraz ettiklerini anımsatan Emir, “Bunun kasten adam öldürmeye teşebbüs olduğunu söylüyoruz. Dolasıyla mutlaka yetkili mahkemenin ağır ceza mahkemesi olduğu talebimizi iletiyoruz. Bugün de ilettik ama yine hakimlik bizim bu talebimizi değerlendirmedi. Ve kendi yetkisizliğini tespit etmedi. Ama bilsinler ki bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Temyiz mahkemelerinde hakkımızı arayacağız ve adalet eninde sonunda hak ettiği noktaya gelecek” dedi ve hukuki mücadelenin süreceğini vurguladı.

“BU GÖRÜNTÜLERİN, ‘YAKIN VE ÖLDÜRÜN’ NİDALARININ HEPSİ KAYITLARDA”

Emir, bugün yapılan duruşmaya ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bugün bu mahkemeyi izlediğimde 3 yıl önce Çubuk’ta yaşadığımız olayın yargılandığına inanmakta güçlük çektim. Çünkü orada, ‘Yakın, öldürün, kovun bunları, gitmelerine izin vermeyin’ naraları atılırken bu mahkemede savcılık ve ifadeler bunlar hiç yaşanmamışçasına sadece basit hakaretleri duymuş. Ama asıl tüm o görüntülerde tespit edilen, asıl öldürmeye teşebbüs edici, suç işlemeye azmettirici unsurlar gözden kaçırılmış veya göz önüne getirilmemiş. Bilsinler ki bu görüntülerin, seslerin hepsi yani o ‘yakın ve öldürün’ nidalarının, teşviklerinin hepsi kayıtlarda. Eninde sonunda adil bir mahkemenin önüne gelecek ve adalet gerçekleşecek.”

“GENEL BAŞKANIMIZ, 18 YAŞINDAN KÜÇÜK OLAN SANIKLAR BAKIMINDAN ŞİKAYETÇİ OLMADI”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisine yönelik linç girişiminde bulunulduğu sırada 18 yaş altı olan ve davada sanık olarak yargılanan 10 çocuk hakkında şikayetçi olmadığına hatırlatan Emir, “Sayın genel Başkanımız, özellikle siyasetçilerin suça sürüklenen çocuklar hakkında yapıcı olma gereğinden hareketle, suç işlendiği tarihte 18 yaşından küçük olan sanıklar bakımından şikayetçi olmamıştır. Bunun da kayıtlara girmesinde yarar görüyoruz” dedi.

“GERÇEK BİR MAHKEMENİN KURULMASINI BEKLİYORUZ”

Emir, mahkemenin kısa süre içerisinde sonuçlanmasından yana olduklarını ifade ederek, “Çünkü temyiz mahkemelerinde daha doğru sonuçlar çıkabileceğine dair umudumuzu korumak istiyoruz. Dolasıyla akli dengesi şüpheli olan bir sanığın, akli dengesiyle ilgili raporun beklenmesine gerek olmadığını iddia ettik. Onun dosyası tefrik edildi. Hiç olmazsa şu haliyle bu mahkemenin bitmesini ve gerçek bir mahkemenin kurulmasını bekliyoruz” diye konuştu. (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.