Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kadın sığınma evleri için buluştular

Kadın sığınma evleri için buluştular

İzmir'de kadın sığınma evleri yararına düzenlenen etkinlikte konuşan İsmet İnönü'nün torunu Ayşe Gülsün Bilgehan, 1934'de meclisteki kadın oranı ile dünyadaki ikinci ülke olan Türkiye'nin bugün 100 ülkenin gerisinde kaldığını dile getirdi.

  • Ege Postası
  • 30.11.2019 - 17:32

İzmir Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası'nda, Karabağlar Çalıkuşu Rotary Kulübü tarafından 'Kadın isterse' temasıyla kadın sığınma evleri yararına etkinlik düzenlendi. ROTATALK etkinliğinin geliri kadın sığınma evleri tefrişatı için bağışlandı. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Karabağlar Çalıkuşu Rotary Derneği Dönem Başkanı Zeynep Aslı Acar, konuk konuşmacıların sahnede 'Kadın isterse...' cümlesini tamamlayacağını belirtti. Etkinliğin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Engin Deniz Eriş, erkeklerin de isterse kadına destek olabileceğini söyleyerek herkesin gönüllü olduğunu ve toplumun yarasına dokunmak istediklerini kaydetti.

 

Yazar, Akademisyen ve CHP 26'ıncı dönem Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan da temanın çok önemli olduğunu hatırlatarak "Kadın isterse dünya değişir, bu değişim için biz de varız" dedi. 1934'de kadının seçme ve seçilme hakkını aldığını hatırlatan Bilgehan, o yıllarda meclisteki kadın oranı ile dünyadaki ikinci ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek "Bugün listelere bakıldığında ise 100 ülkenin bizim önümüzde olduğunu görüyoruz" dedi. 1930'da kadınların ilk önce belediye seçimlerine girme hakkını elde etmek için uğraştığını anlatan İsmet İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan, "Mecliste bu hakkı verme gerekçesini, Atatürk'ün en yakın arkadaşı benim dedem İsmet İnönü açıklıyor. Kadınlar Atatürk'e gidiyor ve mecliste temsil edilmek istendiklerini dile getiriyorlar. Atatürk ise, 'haklısınız ama bunu sizin göstermeniz gerekir' diyor. Kadınlar bu isteği levhalara yazıyorlar ve yürüyüş yapmaya başlıyorlar. Yani Atatürk onlara 'sokağa inin' diyor. Bugün de kadınları destekleyecek erkekler aile ve devlet olması gerekir. Atatürk o dönem resmen kadınları eyleme davet etmiş. Bu az bilinen bir hikayedir" dedi.


2002 yılında milletvekili seçildiğini anlatan Bilgehan, kadına şiddeti önlemek için bütün ülkelerin uğraştığının altını çizerek, "Günümüzde şiddeti aşan bir davranış, yaşam hakkına ihlal var. Bunun adı cinayet. Kadınlar çoğunlukla sevdikleri erkekler tarafından kendi evlerinde şiddet görüyor" diye konuştu.


Etkinlikte daha sonra 'İşletmeci Ayşe Tükrükçü, Yazar, Akademisyen ve CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Gazeteci, Yazar ve Ekonomist Meliha Okur, İşkadını, Girişimci ve Yatırımcı Münteha Adalı, İşletmeci Pelin Omuroğlu ile Gazeteci, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç konuşmacı olarak yer aldı. Ayrıca Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, İzmir Ontur Otelleri Genel Müdürü Gökçe Kesikçiler Buğday ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nden Umut Devrim Eryarar videolu katılımlarıyla kadınlara mesajlarını iletti. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.