Dolar 32,3649
%0.15
Euro 34,9599
%-0.3
Altın 2.325,450
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’in yeni çevre yoluna ‘sit alanı’ engeli

İzmir’in yeni çevre yoluna ‘sit alanı’ engeli

İzmir’in kronikleşen trafik sorununun çözümünde önemli bir yere sahip olacağı düşünülen ve kentin 7 ilçesinden geçecek olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan "İzmir Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu’na ilişkin kritik bir gelişme yaşandı. Yolun geçmesinin planlandığı alanda yapılan çalışmalar sonucunda Karşıyaka ilçesi Örnekköy Mahallesi'nde antik kalanlılara rastlandı ve bölge 3. Derece Arkeolojik sit alanı ilan edildi.

  • Ege Postası
  • 22.09.2021 - 10:08

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de Çiğli, Bayraklı, Bornova, Buca, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen ilçelerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan "İzmir Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu’na ilişkin kritik bir gelişme yaşandı. 

Çevreyolunun güzergahına ilişkin çalışmalar devam ederken yolun geçmesinin planlandığı ve Karşıyaka ilçesi Örnekköy Mahallesi'nde tabiat parkının bulunduğu bölgedeki antik kalıntılar çalışmaları sekteye uğrattı. 

Alanda yapılan çalışmalar sonucunda, 2016 yılında arkeolojik kalıntılar tespit edilmiş ve bölge,  3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmişti.

Öte yandan; çevre yolunun yeni otoyolun hemen sit alanı yanında geçecek olması nedeniyle, geçtiğimiz aylarda sit alanı dışında kalan bölümde inceleme başlatılmıştı. Yapılan inceleme sonrası çevreyolunun geçeceği ve sit alanı bitişiğinde kalan alanda da Geç Roma, Bizans dönemi ve Osmanlı dönemlerine ait seramik örneklerine rastlandı ve bölge, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 3. Derece Arkeolojik sit alanı ilan edildi.

ALANDAKİ ÇALIŞMALAR KURUL İZNİNE TABİİ OLACAK

Bölgenin arkeolojik sit alanı olarak tescilin ardından alanda yapılacak çalışmalara kısıtlama getirilirken alandaki altyapı çalışmaları Koruma Bölge Kurulunun iznine tabi tutuldu. Bu kapsamda, kurul tarafından alınan kararda şu ifadelere yer verildi;

“Alanın 1/1000 ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı ile 1/25000 ölçekli İzmir Bütünü Çevre Düzeni Planındaki "orman" ve "tabiat parkı" kullanım kararları doğrultusunda ve yetkili İdarelerin izin vereceği uygulamalar dışında yapılaşmaya gidilemeyeceğine,
Zorunlu alt yapıya yönelik uygulamaların Koruma Bölge Kurulunun izni doğrultusunda yapılabileceğine, Zemine müdahale gerektirmeyen (orman alanında ağaçların budaması, kesimi vb.) uygulamaların ilgili İdarelerin izin ve denetiminde yapılabileceğine,
Zemine müdahale gerektiren her türlü uygulamanın Koruma Bölge Kurulunun iznine tabi olduğuna,
Belirtilmeyen hususlarda 2863 sayılı yasa, bağlı yönetmelikler ile ilke kararlarına göre uygulama yapılmasına, Geçiş dönemi koruma esasları ve kullanım şartlarının süresinin 3 (üç) yıl olduğuna, 2863 sayılı yasanın 17.maddesi kapsamında koruma amaçlı imar planının hazırlanarak iletilmesine karar verildi.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.