Dolar 32,5176
%-0.09
Euro 34,8249
%-0.12
Altın 2.427,490
%-0.11
Bist-100 9.696,00
%0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’in planları sil baştan

İzmir’in planları sil baştan

İzmir ve Manisa’nın 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak ilan edildi. Büyükşehir Belediyesinin planlarının bakanlığın ilan ettiği plan kararlarına göre revizyonunun zorunlu olduğu vurgulandı.

  • Ege Postası
  • 09.07.2021 - 11:54

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir ve Manisa’nın 1/100.000 ölçekli imar plan değişikliğini askıya çıkardı. 6 Ağustos tarihine kadar askıda kalacağı açıklanan planlarla İzmir Büyükşehir Belediyesinin önceden onaylanmış çevre düzeni planının bakanlığın ilan ettiği bölümlerine aykırı olmayan bölümlerinin geçerli olacağı belirtildi. Büyükşehir Belediyesinin planlarının bakanlığın ilan ettiği plan kararlarına göre revizyonunun zorunlu olduğu vurgulandı. Revizyon yapılan kadar bakanlığın üst ölçekli planlarına göre uygulama yapılması istendi. Diğer tüm çevre düzeni planlarının ise ölçeğine bakılmaksızın yürürlükten kaldırıldığı da açıklandı.

Planlar İzmir için 5 milyon 545 bin, Manisa için 1 milyon 879 binlik nüfusa göre yapıldı

İlan edilen plan değişikliği kararlarına göre İzmir’in 2025 yılı nüfusu 5 milyon 545 bin olarak açıklandı. Bu nüfusun 3 milyon 800 bininin Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Narlıdere, Menderes ve Menemen ilçelerinde 1 milyon 745 bininin ise merkez dışı ilçelerde bulunacğı öngörüldü. Manisa’nın planlarının ise 2025 yılı nüfusunun 1 milyon 879 bine göre yapılacağı belirtildi.

Açıklanan plan raporunda; “ Kırsal yerleşme alanlarında imar planları yapılıncaya kadar yapılanma koşullarının Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği doğrultusunda yürütülmesinin sağlanması amacıyla; İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın  “Kırsal Yerleşme Alanları” başlığı altında yer alan; Bu alanlarda, konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılara ilişkin uygulamalar, bu plan ile verilmiş olan yapılaşma koşullarını aşmamak kaydıyla, 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 5. Bölümünde belirtilen esaslara göre yapılır” ifadeleri yer aldı. Raporda ayrıca imar planı olmayan kırsal yerleşme alanlarında konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile turizm tesislerinde yapılaşma koşulları şu şekilde açıklandı: “Maks. Bina yüksekliği=6,50 m. (2 kat) maks. Emsal=0,50’dir. Silo, samanlık, yem deposu, v.b. yapılar için maksimum bina yüksekliği ihtiyaç doğrultusunda belirlenir.” hükümlerinin “8.1.2.3. Bu alanlarda yapılacak her türlü yapılaşmaya (konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılara) ilişkin uygulamalar Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir. … 8.1.2.5. Kırsal yerleşim alanlarında, varsa onaylı imar planları geçerlidir. Kırsal yerleşme alanlarında imar planları yapılıncaya kadar konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılarda yapılanma koşulları plansız alanlar imar yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir. Silo, samanlık, yem deposu, vb. Yapılar için maksimum bina yüksekliği ihtiyaç doğrultusunda ilgili idaresince belirlenir. Bu kullanımlar dışındaki her türlü faaliyet için (turizm, günübirlik veya bölgesel düzeyde ticaret kullanımlar vb.) İmar planı yapılması zorunlu olup emsal: 0,50’dir. Diğer yapılanma koşulları çevre imar bütünlüğü gözetilerek alt ölçekli planlarda belirlenecektir” (egeligazete.com)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.