Dolar 32,5178
%0.01
Euro 34,8481
%0.53
Altın 2.429,090
%-0.15
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Tabip Odası ve KLİMUD’tan SARS-CoV-2 çağrısı: Erken tanı koyulmalı

İzmir Tabip Odası ve KLİMUD’tan SARS-CoV-2 çağrısı: Erken tanı koyulmalı

SARS-CoV-2 deltasına ilişkin olarak İzmir Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Varyant virüs analizleri ve erken tanı konusunda ortak açıklama yaptı. Yapılan açıklamada yeni tip Koronavirüs için alınması gereken önlemeler belirtildi.

  • Ege Postası
  • 09.07.2021 - 15:34

EGEPOSTASI- Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) ortak yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada yeni tip Koronavirüs varyantının, toplum içinde yayılmasından önce, erken saptanması ve hızla tedbir alınmasının gerekli olduğu ifade edildi.

RT-PCR TESTLERİYLE ARAŞTIRILABİLİR

Odalardan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“SARS-CoV-2 delta varyantının tehdit oluşturduğu şu günlerde virüs genom analizlerinin sistematik olarak yapılmasının önemi ortadır. Bulaşıcılığın artması, ağır hastalık oranının yükselmesi, COVID-19 geçirenlerin tekrar enfekte olması ve aşıların etkinliğinin düşmesi gibi etkileriyle kaygı veren varyant tipleri bunlara özel RT-PCR testleriyle araştırılabilir. Sağlık Bakanlığının delta varyantını da ayırt edebilecek şekilde başlattığı test kullanımının etkin bir şekilde yaygınlaştırılması ve sonuçların sistematik şekilde hızlı paylaşılması ile toplumumuzdaki oranı hakkında bilgiye sahip olabileceğiz. Varyantların tümünü araştırmak ve yeni varyantları yakalamak için ise viral genomun nükleik asit dizi analizinin yapılması gerekmektedir.

Pozitifler içinden temsiliyeti sağlayacak oranda örneklerin analizi yanında, özellikli hedef gruplardan da virüs genom analizi yapılmalıdır. Bu hedef gruplar içinde;

-COVID-19 geçirmiş olup tekrar enfekte olanlar,

-Aşılanmış olmalarına rağmen enfekte olanlar,

-Uzamış enfeksiyonlar,

-Varyantların baskın olduğu ülkelerden gelenler,

-Bulaşma hızı veya klinik olarak farklılık gösteren vaka kümeleri bulunmaktadır.

Risk oluşturabilecek bir varyantın saptanması, salgının ve önlemlerin değerlendirilmesi için virüs genom analizlerinin zamanında yapılması, sonuçların hızlı paylaşılması, epidemiyolojik ve klinik verilerle eşleştirilmesi, yaygın bulaşma olmadan önlemlerin alınabilmesi için kritiktir. Bu amaçla, kapasiteyi etkin kullanacak şekilde ulusal moleküler sürveyans ağının kurulması önerilmektedir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.