Dolar 32,3251
%0.23
Euro 35,0329
%-0.25
Altın 2.282,690
%0.23
Bist-100 8,97
%1.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı'dan ‘Omicron’ uyarısı ve 'TURKOVAC' çağrısı

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı'dan ‘Omicron’ uyarısı ve 'TURKOVAC' çağrısı

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, birçok ülkeyi etkisi altına alan Omicron varyantının Türkiye için de büyük bir tehlike yarattığına dikkat çekerek ''Ülkemizde bu konuyla ilgili henüz bir tedbir paketinin açıklanmaması oldukça riskli bir durum yaratabilir. Olabilecek en kötü senaryo için hazırlık yapmak ve pandemi ile mücadelede kontrolü kaybetmemek adına bu uygulamaları gecikmeden hayata geçirmek çok önemli bir konudur'' dedi. Çamlı ayrıca acil kullanım onayı verilen yerli aşı TURKOVAC'ın FAZ-3 çalışmalarının da kamuoyuyla paylaşılması için çağrı yaptı.

  • Ege Postası
  • 25.12.2021 - 09:26

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI - Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) haftalık Kovid-19 raporuna göre, ilk kez Güney Afrika'da 25 Kasım'da görülen Omicron varyantı, o günden bu yana dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Son olarak dünyada Omicron varyantı tespit edilen ülke sayısı 106’ya ulaştı.

Türkiye’de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Aralık’ta yaptığı açıklamada Omicron varyantının biri İstanbul’da, 5’i İzmir’de olmak üzere Türkiye’de 6 kişide tespit edildiğini duyurmuştu. Geçtiğimiz günlerde İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in, kentte Omicron varyantına yakalanan 5 kişinin tedavisinin tamamlandığını açıklaması haricinde varyantın Türkiye’deki akıbetiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. 

’’KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL’’

Konuyla ilgili Ege Postası’na değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Omicron varyantına karşı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kapsamlı tedbirlerin alındığını hatırlattı. Omicron varyantıyla ilgili diğer ülkelerin aksine Türkiye’de tam tersi bir tutumun sergilendiğini belirten Çamlı,‘‘Birçok ülke adeta bir kapanma sürecine girdi. Çok radikal birtakım tedbirler hayata geçirildi. Bu kapsamda yılbaşı kutlamalarına bile ciddi sınırlamalar geldi. Oysa ülkemizde ayın başında Sağlık Bakanı’nın yaptığı açıklama sonrasında bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Yapılan araştırmalara göre vaka sayılarının yaklaşık iki günde iki katına çıktığı, dolayısıyla herhangi bir yerde görüldükten sonra çok kısa sürede vaka sayılarında artış olacağı bilinmesine karşın ülkemizde Omicron varyanıtına ait bir açıklama yapılmaması gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Her ne kadar pandemi süreci boyunca salgına ait verilerin kamuyouyla şeffaf bir şekilde paylaşılmaması defalarca tarafımızdan dile getirildiyse de bu taleplerimize bir cevap alamamıştık. Benzer bir durumu burada da görmekteyiz. Aynı şekilde Omicron varyantıyla ilgili bütün bu bilgiler bilim dünyası ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır’’ ifadelerini kullandı.

‘‘KATI TEDBİRLER UYGULANMALI’’

Omicron varyantının önceki varyantlara nazaran aşılara karşı daha dirençli olduğunun bilim insanlarınca dile getirildiğine dikkat çeken Çamlı, Sağlık Bakanlığı’nın üçüncü doz ya da hatırlatma dozlarıyla ilgili yaptığı uyarıların tek başına yeterli bir olmayacağını vurguladı. Kişisel korunma tedbirlerinin çok katı bir şekilde uygulanması ve denetlenmesi gerektiğini savunan Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Sokaklarda, kafelerde restoranlarda kurallara artık ne yazık ki yeterince uyulmadığını görmekteyiz. Bununla ilgili kaygı verici görüntüler ortaya çıkmakta. Aynı şekilde kapalı alanlardan uzak durulması, kapalı alanlarda çalışma söz konusuysa, buraların çok iyi havalandırılması, pandemi kurallarına uygun bir çalışma biçiminin uygulanması ve denetlenmesi çok önemli. Toplumsal hareketliliği azaltmak açısından zorunluluk dışında seyahatler ya da birtakım etkinlikler ertelenmeli. Kapalı alanlarda gerçekleşmesi gereken birtakım etkinliklerde giriş çıkışlarda aşı ve PCR test sonucu kontolleri etkin bir şekide hayata geçirilmeli. Özellikle kamusal alanda mutlaka aşısızlara karşı etkin bir takım düzenleme ve yaptırımların hayata geçirilmesi sağlanmalı. Toplu taşımaya olan talebi azaltmak amacıyla mesai saatlerinde kademelendirme, mümkünse evden çalışmanın teşviki ve yoğun saatlerde toplu taşıma sayılarının artırılması keza önemli bir konu. Test stratejilerinin yaygınlaştırılması, dolayısıyla pozitif testlerin erken saptanarak izolasyon, pozitif temaslıların yakın takibi ve etkin, bilimsel bir filyasyon mutlaka hayata geçirilmeli. Bu amaçla sağlık ekipleri güçlendirilmelidir.  Sınır giriş çıkışlarında mutlaka PCR ve aşı kontrolleri yapılmalıdır. Okul, kışla gibi kalabalık yerlerde test taramaları düzenli hale getirilmelidir.

Ama şunu unutmamamız gerekiyor; yaklaşan bir tehlike var ve birçok ülkede yaklaşan bu tehlikeyle ilgili birtakım uygulamalar hayata geçirilirken, ülkemizde bu konuyla ilgili henüz bir tedbir paketinin açıklanmaması oldukça riskli bir durum yaratabilir. Olabilecek en kötü senaryo için hazırlık yapmak ve pandemi ile mücadelede kontrolü kaybetmemek adına bu uygulamaları gecikmeden hayata geçirmek çok önemli bir konudur.’’

‘‘BÜTÜN BİLİM İNSANLARIMIZA ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ’’

Öte yandan Çamlı, yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın acil kullanım onayı alması ve Halk Sağlığı depolarına ilk sevkiyatın gerçekleşmesine ilişkin de görüşlerini paylaştı. Aşının pandemiden çıkışta en önemli anahtar olduğunun altını çizen Çamlı, ‘‘Yıllar önce kendi aşısını üreten ülkemizde Refik Saydam Enstitüsü’nün kapatılmasının ve aşıda dışa bağlı hale gelmenin nasıl bir sıknıtılara yol açabileceğini hep birlikte gördük. Gelinen noktada bu yanlışın fark edilerek bir çok kuruluşta bilim insanlarımızın Covid’e karşı aşı üretme çalışmalarını büyük bir mutlulukla izliyoruz. Bu konuda emek veren bütün bilim insanlarına buradan şükranlarımızı sunuyuoruz’’ diye ekledi.

‘‘TURKOVAC’IN FAZ-3 SONUÇLARI PAYLAŞILMALI’’

Ancak TURKOVAC’ın FAZ-3 çalışmalarından elde edilen sonuçların halen kamuoyuyla paylaşılmamasının soru işaretlerine neden olduğunu dile getiren Çamlı, sözlerini ‘‘Bütün dünyada aşı kullanım onaylarının pandemi sırasında acil kullanım onayına döndürülmüş ve belli bir kriter çerçevesinde klasik bir onay sürecindeki  prosesler acil kullanım onayına döndürülmüştür. Daha hızlı birtakım onaylar verilmiştir.  Ama acil kullanım onaylarında bile aşıların güvenilirlik ve etkinliğinin gösterildiği bilimsel sonuçlar, özellikle FAZ- 3 sonuçları bilim dünyasıyla ve kamuoyuyla paylaşılmış, uluslararası dergilerde tartışmaya açılmıştır. Ve bu süreçten sonra acil kullanım onayları çoğu kez gündeme gelniştir. Baktığımız zaman inaktif bir aşı olan TURKOVAC’ın FAZ- 3 sonuçlarının bilim dünyasıyla paylaşılmadığını, dolayısıyla güvenilirlik ve etkinlik konusunda verilerin bilinmediğini ama buna karşın acil kullanım onayının alındığı ve uygulamaya geçildiğini görmekteyiz. Bu durum zaten pandemi sürecinde iyi bir sınav veremeyen, pandemiyi iyi yönetmeyen, dolayısıyla bir güven sorunu yaşanan yetkililere karşı bu konuda da soru işaretlerinin oluşmasına yol açacaktır.  Bu yüzden aşı ile ilgili özellikle FAZ-3 çalışmalarını içeren sonuçların bilim dünyasıyla paylaşılması gerekmektedir’’ cümleleriyle noktaladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.