Dolar 32,3859
%0.21
Euro 35,0259
%-0.11
Altın 2.324,450
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Karaburun'da 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha

İzmir Karaburun'da 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha

İzmir'de saat 11.35'te merkez üssü Karaburun ilçesi açıkları olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Art arda meydana gelen depremler, Karaburun başta olmak üzere, İzmir'in birçok ilçesinden hissedildi. İlk belirlemelere göre depremde, can ve mal kaybı yaşanmadığı bildirildi. Öte yandan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Yaklaşık 3 saat arayla 5,1 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Aynı büyüklükteki iki depremin olmasının birkaç olasılığı var. Aynı fay üzerinde aynı büyüklükte deprem olabileceği gibi fayların birbirini tetiklemesinden de kaynaklanmış olabilir" dedi.

  • Ege Postası
  • 01.02.2021 - 08:29

İzmir güne depremlerle uyandı. AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi.

Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Karaburun ilçesi açıkları olan bir deprem daha oldu.

Saat 11.35'teki depremin büyüklüğü 5,1; derinliği ise 3,42 kilometre olarak kaydedildi.

Saat 08.46'da da 5,1 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana gelmişti. Bu depremin derinliği 20.69 kilometre olarak açıklandı.

Bu depremlerin ardından saat 16.10'da 4,7 ve son olarak 19.30'da da 3,7 büyüklüğünde iki deprem daha gerçekleşti. 

Bölgede meydana gelen ilk deprem saat 08.03’te kaydedildi. AFAD tarafından 4,1 olarak ölçülen bu depremin ardından saat 08.46’da 5,1, saat 08.47’de 4,8, saat 09.00’da 4,7, saat 09.34’te 4,2, saat 10.51’de 3,6, 11.35’te 5,1, 16.10’da 4,7 ve saat 19.30'da da 3,7 büyüklüğünde toplam 9 sarsıntı oldu. 

İzmir ve ilçelerinden hissedilen depremler kısa süreli paniğe neden oldu. Depreme binalarda yakalananlar panikle dışarı kaçıştı. 

İzmir'de geçen 30 Ekim'de meydana gelen ve yıkıma da neden olan depremde 117 kişi yaşamını yitirmişti.

Öte yandan Karaburun'da art arda meydana gelen depremlerden sonra bazı iş yerleri tedbir amaçlı kapandı

"OLUMSUZLUK YOK"

Depremlerin ardından kentte inceleme başlatıldı. İlk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. AFAD, henüz bir olumsuzluk ihbarı olmadığını incelemelerin sürdüğünü açıkladı.

Depremlerin ardından Karaburun'da Kaymakam Serap Özmen Çetin, ilçeyi gezerek vatandaşlara ve esnafa geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Karaburun Kaymakamlığı'nın sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Çetin, depremde can ve mal kaybının yaşanmadığını söyledi.

BAKAN KURUM: İZMİR'DEKİ DEPREMDE OLUMSUZ BİR DURUMLA KARŞILAŞMADIK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de art arda meydana gelen iki depreme ilişkin, "Şu ana kadar olumsuz bir durum ve ihbarla karşılaşmadık" dedi.

Bakan Kurum, Twitter hesabından, İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen 5,1 ve 4,8 büyüklüğündeki iki depreme ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Kurum, "İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen depremlerden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Depremin hemen ardından İl Müdürlüğü ekiplerimiz incelemelerini başlattılar. Şu ana kadar olumsuz bir durum ve ihbarla karşılaşmadık" ifadelerini kullandı. 

KALIN’DAN DEPREM AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İzmir’in Karaburun ilçesinde meydana gelen deprem üzerine ilgili tüm birimlerimiz seferber edilmiştir. Umudumuz can kaybının olmamasıdır. İzmir'e ve ülkemize geçmiş olsun.” dedi.

SÖZBİLİR: AYNI BÜYÜKLÜKTEKİ İKİ DEPREMİN OLMASININ BİRKAÇ OLASILIĞI VAR

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında art arda meydana gelen depremlerin Midilli fayının kırılmasıyla oluştuğunu söyledi.

Sözbilir, AA muhabirine, kırılan fayla ilgili sismoloji istasyonundan bilgilerin gelmeye başladığını belirtti.

Bölgedeki hareketliliği takip ettiklerini vurgulayan Sözbilir, şunları kaydetti:

"Kuzeybatı güneydoğu uzanımlı, güneybatıya eğilimli Midilli fayı kırıldı. Depremler de bu faydan kaynaklandı. Bu fayın doğu segmenti 2017 yılında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremle kırılmıştı. Şimdi bunun biraz daha batısındaki parçada kırılma gerçekleşiyor. Bu fayın segmentlerinden birisi 6,6 büyüklüğüne varan deprem meydana getirebilir. 6,3 büyüklüğündeki depremde İzmir'de can ve mal kaybı olmadı. Şu anda meydana gelen depremeler can ve mal kaybı için tehlike oluşturmuyor." 

Karaburun yarımadasının birçok yerinde evlerin, binaların sağlam kayalar üzerinde yapıldığını anlatan Sözbilir, sağlam zemin kadar yapıların doğru inşa edilmesinin de deprem güvenliği açısından önem taşıdığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Sözbilir, "Yaklaşık 3 saat arayla 5,1 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Aynı büyüklükteki iki depremin olmasının birkaç olasılığı var. Aynı fay üzerinde aynı büyüklükte deprem olabileceği gibi fayların birbirini tetiklemesinden de kaynaklanmış olabilir. Çünkü aynı bölgede başka faylar da var. Fayların birbirini tetikleyip tetiklemediği kısa sürede netleşir." ifadelerini kullandı. 

Vatandaşlar depremleri anlattı

Depremle ilgili konuşan Mordoğan eski Belediye Başkanı Ferhan Eroğlu, “Deprem sabahtan itibaren birkaç kez sarstı. En büyüğü 5.1 şiddetindeydi onu net hissettik. İnsanları tedirgin edecek ve paniğe kapılacak şekilde bir deprem olmadı. Kısa sürdüğünü düşünüyoruz” dedi.

Karaburun'da esnaflık yapan Hasan Karabatak, Depremin dükkanını açmadan meydana gelmeye başladığını söyleyerek, “Komşularla konuşurken bile deprem olmaya devam etti. Artçılar yaşanmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Nermin Yılmaz ise “Ağır bir fırtına var ilk depremi bu yüzden hissetmedim. Kedimi veterinere götürecektim o anda ikinci depremi hissettim. Daha sonra veterinere giderken dükkanların tedbir amaçlı boşaltıldığını gördüm. Şimdi burada beklemeye başladım” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.