Dolar 32,5910
%0.36
Euro 34,8187
%0.25
Altın 2.497,710
%0.53
Bist-100 9.446,00
%-0.82

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'den Biden'a 'soykırım' tepkisi dinmiyor!

İzmir'den Biden'a "soykırım" tepkisi dinmiyor!

Vatan Partisi İzmir İl Başkanlığı üyeleri İzmir'deki NATO karargahı önünde ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine tepki açıklama yaptı. Öte yandan İzmir'deki göçmen derneklerinden de Biden'ın "soykırım" açıklamasına tepki gösterilirken, dernek temsilcileri, Ankara ziyaretinde Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığın kimliğine ilişkin kullandığı ifadeler nedeniyle Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'a da tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 28.04.2021 - 15:15

Vatan Partisi İzmir İl Başkanlığı üyeleri, Buca ilçesindeki NATO Müttefik Kara Komutanlığı Karargahı önünde ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine yönelik tepki açıklaması yaptı.

Karargah önünde toplanan grup, slogan atarak ABD Başkanı Biden'ı ve soykırım nitelemesini protesto etti.

İl Başkanı Rifat Mutlu, yaptığı açıklamada, ABD emperyalizminin "tek dişi kalmış bir canavar" olduğunu, artık inişe geçtiğini, bu süreçte Türkiye, Rusya ve Çin'in de içinde bulunduğu Asya'ya yönelik yoğun tehditlerini eyleme geçirmek için de bir işaret fişeği yaktığını öne sürdü.

Buna karşı eylemli bir cevap verilmesi gerektiğini savunan Mutlu, "Biden'ın sözde soykırım tehdidini tanımıyoruz. Bu emperyalist soykırım yalanı AİHM kararıyla kesin olarak bitirilmiştir ve tarihin çöp sepetine atılmıştır. Olay, bir tarih tartışması çerçevesinde değerlendirilemez. Biden, denetim altında tuttuğu Atlantik ülkelerini de Türkiye ve Asya düşmanlığında birleştirme gayreti içindedir. Asya'ya yönelik tehditler, 'Ermeni soykırımı' türünden yalanlarla insan hakları perdesi altına gizlenmektedir." diye konuştu.

Açıklamanın ardından Mutlu ve partililer, Biden'in maketini karargah girişine bıraktı.

İzmir'deki göçmen derneklerinden Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine tepki

İzmir'de Balkan göçmenlerinin oluşturduğu bazı sivil toplum kuruluşları, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Ankara ziyaretinde Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığın kimliğine ilişkin kullandığı ifadeler ile ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine yönelik tepki açıklaması yaptı.

Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu önünde toplanan grup adına konuşan Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Yunanistan'ın Türk azınlığın maddi ve manevi değerlerine yönelik kültürel soykırım politikası uyguladığını ifade etti.

Yunanistan Türklerinin Türk kimliğini kabul etmeyen Dendias'ı gerçekleri görmeye davet ettiklerini dile getiren Kaymakçı, şunları kaydetti:

"Yunanistan kendi ülkesinde yaşamakta olan azınlıkların kendi anayasası ve uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış sosyal ve kültürel haklarını vermek zorundadır. AİHM'nin Batı Trakya Türkleri için aldığı kararlar da yerine getirilmelidir. Yunanistan, Batı Trakya Türklerinin yanı sıra Rodos ve İstanköy Türklerinin de Türk kültürel kimliğini kabul etmelidir."

Açıklamanın ardından Kaymakçı ile beraberindekiler, konsolosluğun önüne siyah çelenk bıraktı.

Dernek temsilcileri daha sonra Konak Meydanı'nda bir araya gelerek 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyen ABD Başkanı Biden'a tepki açıklaması yaptı.

Burada konuşan Kaymakçı, 1915 olaylarının politikacılar değil tarihçiler tarafından incelenmesi gerektiğini belirterek, "Bu iddiaları dillendirmek, uluslararası hukuk açısından Türk milletine karşı kin yaratmak amaçlı işlenen nefret suçudur. Yabancı parlamentoların Türkiye'ye karşı almış olduğu kararlar da Türkiye'ye karşı düşmanlığı körükleyen ırkçı, nefret suçudur." dedi.

Açıklamalara, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmir Şubesi Başkanı Mümin Durmuş, Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı İlhami Yıldız, İzmir Bal-Göç Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy ve Kosova Rumeli Kültür Sanat Turizm Derneği Başkanı İbrahim Şengöz de katıldı. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.