Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 'Şebnem Korur Fincancı' protestosu

İzmir'de 'Şebnem Korur Fincancı' protestosu

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasını protesto etti. İzmir Tabip Odası önünde "Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur, derhal serbest bırakılsın" yazılı pankart açıldı. Basın açıklamasında "Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı’nın gözaltına alınması hukuksuz ve hakkaniyetten uzak bir uygulamadır. Türkiye’nin bir seçim sürecine evrildiği bu günlerde Türk Tabipler Birliği’ne yönelen baskıları tabip odalarının, diğer meslek birliklerinin ve sendikaların sesini kesme, susturma gayretinin bir parçası olarak değerlendiriyoruz" denildi.

  • Ege Postası
  • 26.10.2022 - 22:09

İzmir'deki sendikalar, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, odalar ve derneklerin oluşturduğu Emek ve Demokrasi Güçleri; Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İzmir Tabip Odası hizmet binası önünde toplanan kalabalık, "Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur, derhal serbest bırakılsın" ve "Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir" yazılı pankartlar açıp, "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi susturamaz", "TTB susmadı, susmayacak" sloganları attı.

"HUKUKSUZ VE HAKKANİYETTEN UZAK"

Basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak okudu. Açıklama şöyle:

"İktidar bloğunun cumhuriyetin anayasal kurumlarına yönelik baskı ve yıldırmalarına bir yenisi eklendi. Toplum sağlığına dair hassasiyetiyle her zaman bilimin ve iyi hekimlik değerlerinin odağından süzülen düşünce ve önerilerini kamuoyu ile paylaşmış, bu nedenle sık sık iktidar bloğunun tepkilerine maruz bırakılmış olan Türk Tabipler Birliği bir kez daha baskı ve yıldırmalarla karşı karşıya. Soruşturma açılacağını bile bile yurt dışından dönmüş, çağrıldığı takdirde ifade vermeye gidebilecek ve adresi belli olan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı’nın gözaltına alınması hukuksuz ve hakkaniyetten uzak bir uygulamadır.

"MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

Türk Tabipleri Birliği 6023 Sayılı Kanun ile anayasal güvence altında bulunan ve kamuoyu önünde açık demokratik seçimlerle oluşturulmuş bir yapıdır. İktidarın sağlıkta reform adını verdiği deformasyonun karşısında yer alan, toplumsal sorunlarda hekimlik meslek etiği ilkeleriyle insan haklarına saygı temelinde tutum gösteren TTB’ne yönelen baskılar aslında tüm meslek örgütlerine, toplumsal muhalefetin tüm bileşenlerine yöneltilmek istenen bir tavrın yansımasıdır. Türkiye’nin bir seçim sürecine evrildiği bu günlerde Türk Tabipler Birliği’ne yönelen baskıları tabip odalarının, diğer meslek birliklerinin ve sendikaların sesini kesme, susturma gayretinin bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Hukuka ve insan haklarına aykırı uygulamalarla toplumu zapturapt altına alma çabalarının boşa çıkacağına inanıyoruz. Baskılar ve yıldırmalar karşısında tek ses, tek yürek olarak mücadelemizi sürdüreceğiz."

"SAVCILIK İKTİDARA BAĞIMLI OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR"

İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın cumhurbaşkanının talimatıyla harekete geçerek TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yı gözaltına aldığı öğrenilmiştir. Şebnem Korur Fincancı’nın daha önce savcılığa başvurarak ifade vermeye hazır olduğunu belirtmiş olmasına ve CMK madde 91'in açık hükmüne rağmen yapılan bu hukuksuz gözaltı, tüm ulusal ve evrensel hukuk kurallarını yok sayarak bir şova dönüştürülmüştür. Bir suç örgütü liderinin itirafları konusunda üç maymunu oynayan savcılık, cumhurbaşkanının açıklamalarını talimat kabul ederek gerçekleştirdiği işlemle, bir kez daha iktidara bağımlı olduğunu göstermiştir.

"DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"

Savcılık tarafından, kamuoyuna yansıyan ve suç teşkil eden bir eylemin soruşturulmasını ve hakikatin ortaya konulmasını isteyen açıklaması dışında bir eylemi olmayan Şebnem Korur Fincancı'nın TTB Merkez Konseyi Başkanlığı’ndan da alınmasına yönelik talepte bulunulmuştur. Bu talep; hukuksuzluğu bir yana, siyasal iktidarın yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde tüm sivil toplum ve meslek kuruluşlarına gözdağı verme, onları pasifize etme ve toplumda korku yaratma amacını gütmektedir. Şebnem Korur Fincancı'nın bağlılık yemini ettiği 'iyi hekimlik', insanın sağlık içinde yaşamasını engelleyen her türlü eylemin karşısında olmayı gerektirir. Bu nedenle, ettiği yeminin gereğini yerine getiren Şebnem Korur Fincancı, derhal serbest bırakılmalıdır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.