Dolar 32,5482
%0
Euro 34,8811
%0.04
Altın 2.426,730
%-0.14
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşçiden Bayraklı Belediyesi’ne hodri meydan: Bayraklı’da grev sinyali

İşçiden Bayraklı Belediyesi’ne hodri meydan: Bayraklı’da grev sinyali

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İzmir 6 No’lu Şubesi, Bayraklı Belediyesi’ne bağlı Bayraklı A.Ş.’de çalışan işçilerin yaklaşık iki aydır toplu sözleşmeyle güvenceye alınan haklarını alamadıkları ve bunun yanında mobbinge maruz bırakıldıkları ve işçinin rızası olmadan iş yeri ve görev değişikliği yapıldığı gerekçesiyle gerçekleştirdikleri basın açıklamasında sorunların çözülmemesi durumda greve gideceklerini söylediler.

  • Ege Postası
  • 11.06.2021 - 12:43

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İzmir 6 No’lu Şubesi, Bayraklı Belediyesi’ne bağlı Bayraklı A.Ş.’de çalışan işçilerin yaklaşık iki aydır toplu sözleşmeyle güvenceye alınan haklarını alamadıkları ve bunun yanında mobbinge maruz bırakıldıkları ve iş yerlerinde işçinin rızası olmadan iş yeri ve görev değişikliği yapıldığı gerekçesiyle bugün şirket önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamada, sendika temsilcilerinin ve işçilerin, bazı yöneticiler tarafından tehdide ve baskıya maruz bırakıldığı ifade edilirken, sorunların çözümü için adım atılmadığı söylendi. İşçiler, yapılan açıklamada, sorunların çözülmemesi durumunda önce iş yavaşlatma, ardından grev mesajı verdiler.

“TEHDİTLERE VE BASKILARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

Sendika adına basın açıklamasını yapan DİSK 6 Nolu Şube Sekreteri Muhsin Akıcı, sorunların çözülmemesi durumunda greve gidileceği mesajı verdi ve şunları söyledi; “Yaklaşık 2 aydır bayraklı belediyesinden çalışan üyelerimizin yaşadığı başta işyeri değişikliklerinde yaşanan hukuksuz uygulamalar çeşitli vasıflarda çalışan üyelerimizin vasıflarının hala verilmemiş olması, toplu sözleşme ile kazanılan pirim haklarımızın geriye dönük kısmının hala ödenmemiş olması, izin kullanırken ya da izin ücretimizi talep ederken yaşanan sıkıntılar, Bununla birlikte terfi bekleyen işçilerimizin terfileri ile ilgili çalışmaların savsatılması, kadın üyelerimizin çalıştıkları iş kodları dışında işlerde çalıştırılmaya zorlanması, sendika temsilcilerine sendika yöneticilerine ve üyelerimize yönelik tehdit ve hakaretlere işçilerin iş sağlığı ve iş güvenliği kapsamında aldığı iş kıyafetlerinin eksik verilmesi gibi birçok konuda sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu konuların çözülmesi için bütün diyalog yolları tüketilmiştir. Sorunlarımıza çözüm bulunamamıştır. Bundan sonra bizim için örgütlü gücümüzü kullanmaktan başkaca bir yol bırakılmamıştır. Maalesef şirketle yaptığımız görüşmelerin sonuç vermediğini belirtmek isteriz. Mevcut sorunlarımızın çözülmemesi durumlarında önümüzdeki günlerde kitlesel bir eylem, iş yavaşlatma ve daha sonrasında iş bırakma eylemlerimiz olacaktır. Tehditlere ve baskılara boyun eğmeyeceğiz.”

“ÖZELLİKLE KADIN EMEKÇİLERİMİZ ÜZERİNDEN BAŞLAYAN BİR SÜREÇ VAR”

Açıklamanın ardından konuşan DİSK 6 No’lu Şube Başkanı Değer Yıldız, işçinin rızası olmadan iş yerlerinde değişiklikler yapıldığını ifade etti ve “Başta toplu sözleşmemizin imzalanmış maddelerinin yok sayılması, sözleşme maddelerinin uygulanmaması, bununla beraber hukuka ve kanuna aykırı işlemlerin yapılmasıyla özellikle kadın emekçilerimiz üzerinden başlayan bir süreç var. Yaklaşık 12 yıldır Bayraklı Belediyesi’nin sosyal hizmetler, kültür işleri müdürlüğü vb. idari binalarda çalışan kadın arkadaşlarımızın bilerek ve isteyerek dış bölümlere sürülmesi söz konusu. Bunu kendilerine defalarca anlattık ve bize sözleşmede olduğunu söylediler. Evet sözleşmede aynı işi yapan arkadaşların görevlendirilmesi söz konusudur. Yalnız meslek kodları ve yaptığı işler ayrı olan arkadaşlarımızın hiçbirinin park-bahçelere ve temizlik işlerine gönderilmesi doğru, hukuki ve ahlaki değildir” dedi.

BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISINDAN TEHDİT İDDİASI

Hak arayışlarını sürdürdükleri sırada Bayraklı Belediye Başkan Yardımcısı Tülay Şaroğlu tarafından tehdit edildiklerini ifade eden Başkan Yıldız, “Bu sorun, bürokrasi sorunu. Özellikle şu anda başkan yardımcılığı konumunda olan bir şahıs hiç çekinmeden, korkmadan ve göğsünü gere gere DİSK Genel-İş gibi bir sendikanın işyeri temsilcisine ‘Sizi de sendikanızı da bitireceğim’ diyebiliyorsa bunun hesabını herkes verecek. Aynı şekilde yıllardır nerede çalıştığı belli olmayan birilerini getirip sosyal hizmetlerde şef yapmışlar. Çıkıp onarın dediği hukuksuz işler yapmayan, sözleşmesine sadık kalan işçilere, ‘Hepinizin değeri 100 milyar kadar değil’ diyerek insanlara teklif edebiliyorlar. Bizler, Bayraklı Belediyesi’nin emekçileri olarak, Bayraklı’nın gerçek sahipleriyiz. Bu belediyeyi birlikte kurduk. Sokaklarını biz temizledik, çöplerini biz temizledik, parklarını biz yaptık Yıllardır köle gibi çalışıyoruz ve sonunda insan gibi bir sözleşme imzalayıp rahata erdiğimizi düşünürken bu sefer de bizi işimizle, ekmeğimizle, geleceğimizle tehdit ediyorlar. Bundan sonra kimseye eyvallahımız yok” diye konuştu.

“YARIN SIRA KENDİLERİNE GELDİKLERİNDE YANLARINDA KİMSEYİ BULAMAZLAR”

Toplu sözleşmeyle kazanılan 3 temel hakkın çiğnendiğini ifade eden Başkan Yıldız, “Toplu sözleşmeyle kazanılmış 3 temel madde var. Bunlardan biri işçilerimizin yaptığı günlük işler karşılığında aldıkları primler. Yaklaşık 5 aydır bu primlerin akıbetinin peşindeyiz. Bugün yarın derken en son sorduğumuzda ‘Paramız yok’ dediler Olmayabilir onu anlarız. Ama gelip ödeyemediğinizi ve birkaç ay sonra vereceğinizi söylersiniz. Biz sizi alkışlayıp göndeririz, gereken fedakarlığı yaparız.  Diğer bir madde de şu: Yıllarca KHK’sıydı, taşeronuydu her türlü musibet bize yağdı. Onların arasında izin ücreti orunumuz vardı. Biz bunu sözleşmeyle çözdük. Bütün arkadaşlarımızın yıllık izne çıkarken 700 lira izin ücreti alması konusunda anlaşma sağladık. Bugün geldiğimiz noktada, izi ücretlerimizi veremeyecekleriniz, işçilerin izinlerinin çok olduğunu ve kullanması gerektiğini söylediler. Bir işçi bir yıl çalıştıysa izin kullanması haktır. Siz yıllardır işçinin izin haklarını kullandırtmayıp biriktireceksiniz bugün de buna laf edeceksiniz! İşçilere işinin koşullarına uygun iş elbisesi verilir. İş elbisesini bir çabanın sonucunda bir yere getirdik. Ama bu sefer de 10 yıldır işçilerimize ödenen elbisenin miktarında azalmaya gittiler. Her ne kadar şirket ve sendika ortak bir elbise seçmiş olsa da gelen pantolonların bacak aralarının dar olması, kalıplarının kötü olması bir sorun teşkil etmekte ve işçi kardeşlerimiz bunu giyememektedir. Biz bu sorunu kendilerine ilettiğimizde dedikleri şey şu: ‘Demek ki düşük bel pantolon giyiyorlar, ondan olmuyor.’ O yüzden hep beraber direneceğiz ve mücadelemizi yükselteceğiz. Şunu hiç kimse unutmasın. Bugün ailesi, kardeşi ve işçi arkadaşları için sesini çıkartmayanlar yarın sıra kendilerine geldiklerinde yanlarında kimseyi bulamazlar. Bayraklı Belediyesi’nin bir de meşhur kafeleri var. Sendika yönetimine geldiğimizden beri bu kafelerde sorun yaşıyoruz. Ne gecemiz var ne gündüzümüz! Arkadaşlarımızın ekonomik ve sosyal haklarını sözleşmeyle iyi bir yere getirmiş olmamıza rağmen iş yerinde yaşanan sıkıntılar arkadaşlarımız canından bezdirmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Konuşma esnasında polis ile sendika üyeleri arasında kısa bir tartışma ve arbede yaşandı ancak araya girilmesi sonucunda olay büyümeden taraflar ayrıldı.

“HER TÜRLÜ BEDELİ ÖDEMEYE HAZIRIZ”

Başkan Yıldız, yöneticilere “Hodri Meydan” diyerek baskılara boyun eğmeyeceklerini ifade etti ve Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a seslenerek şunları söyledi; “Ne zaman bir hak için başvuru yapsak her seferinde karşımıza çıkan şey şu: ‘Siz her şey karışıyorsunuz, gelin size verelim siz yapın.’ Biz belediye yönetmek istemiyoruz. Belediyeniz sizin, sokaklar bizim olsun. Şirketi yönetenler, daha önce yaşanan kavga ve sorunları sanki bu ülkenin savcılarıymış gibi araştırıp bulup o sorunları işçi arkadaşlarımızın önüne çıkarıp onları işten atmakla tehdit ediyorlar halbuki disiplin maddesi açık. Hiçbir işçiyi disipline sevk etmeden işten atma hakkına sahip değilsiniz. Uyarıyoruz. Biz, her türlü bedeli ödemeye hazırız. Cesareti olan varsa, yüreği olan varsa buyursun bizi bitirsinler. Bizler Bayraklı Belediyesi emekçileri olarak, Bayraklı Belediyesi’nin, şirket yönetiminin ve kendini bilmez birkaç çakalın sağda solda işçimizi tehdit etmesine boyun eğmeyeceğiz. Şunu herkes bilecek. Günü ve zamanı geldiğinde de bunu hesabını sormayı biliriz. Biz buradan Sayın Belediye Başkanına sesleniyoruz: Eğer gerçekten seninle birlikte hazırladığımız toplu sözleşmenin kurallarını yerine getirmezseniz lütfen buna bir çare bulun. İş çözmeyi bilen, insana saygılı biriyle muhatap edin. Biz de bu insanlarla uğraşmayalım. Bundan sonra süreç şu; bu sorunlar çözülmezse Pazartesinden itibar alacağımız kararlar belli. Bir sözümüzle Bayraklı halkı arkamızda. Bizler bugün kendi hakkımızı aramak için alanlardayız. Yarın size hizmet edemezsek, sokaklarınızı temizleyip çöplerinizi alamazsak bunun sorumlusu Bayraklı Belediyesi’dir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.