Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İmamoğlu'nun yargılandığı dava ertelendi

İmamoğlu'nun yargılandığı dava ertelendi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, “YSK Başkan ve üyelerine hakaret ettiği” iddiası ile açılan, 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası ve siyaset yasağı istenen dava 21 Eylül 2022 tarihine ertelendi.

  • Ege Postası
  • 01.06.2022 - 14:34

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında; iptal edilen 2019 yerel seçimlerine dair yaptığı açıklama gerekçe gösterilerek, “YSK üyelerine hakaret ettiği iddiası” ve "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı, görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçlamasıyla, 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istenen davaya, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edildi.

Duruşmaya Ekrem İmamoğlu katılmazken, avukatı Kemal Polat hazır bulundu.

Duruşmayı; CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Veli Ağbaba, Gamze Akkuş İlgezdi, Gülizar Biçer Karaca, Gökçe Gökçen; CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Özgür Özel; CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu; CHP milletvekilleri, belediye başkanları ve çok sayıda partili takip etti.

Salonunun yeterli büyüklükte olmaması nedeniyle; bazı izleyiciler ve basın mensupları duruşma salonuna giremedi.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Duruşma; İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat’ın, esas hakkındaki mütalaa karşısındaki savunması ile başladı. Avukat Polat, duruşmada reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme Polat'ın talebini reddetti.

Kemal Polat, mahkemeye uzman görüşünün bulunduğu raporu sundu.

YSK ÜYELERİNİN ŞİKAYETÇİ OLMADIĞINA DAİR DİLEKÇE SUNULDU

Avukat Kemal Polat, mahkemeye uzman görüş raporu sunmasının ardından "İddia makamının mütalaasından sonra yargılamaya katkı sağlayacağını düşündüğümüz gelişmeler meydana gelmiştir" diyerek YSK eski Başkanı Sadi Güven'in bir gazeteye verdiği röportajında şikayetçi olmadığını belirttiğini hatırlattı.

Polat, Sadi Güven'in de aralarında bulunduğu 4 mağdurun şikayetçi olmadığına dair dilekçe sundu. Avukat Polat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İmamoğlu'nun davaya konu açıklamaları nedeniyle geçtiğimiz günlerde şikayetçi olduğunu belirtti. YSK üyelerinin söz konusu açıklamayı üzerine alınmadığını ve şikayetçi olmadığını da öne süren Avukat Polat, tevsii tahkikat (kovuşturmanın genişletilmesi) talebinde bulundu.

Mahkeme; İmamoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya işaret edilerek, “İki siyasetçi arasında geçen tartışmada YSK'ya gönderme yoktur” değerlendirmesinin yapıldığı uzman görüşünün incelenmesi için dosyanın savcılık makamına iletilmesine karar verdi.

SAVCI YENİ MÜTALAASINI AÇIKLAMAK İÇİN SÜRE TALEP ETTİ

Duruşma savcısı ise geçtiğimiz celse mütalaasını açıkladığını, fakat sanık avukatının müvekkilinin lehine olabileceğini belirttiği ve mahkemeye sunduğu bilirkişi raporunun savcılıkça değerlendirilmesinin ardından esas hakkında yeniden mütalaa hazırlanabilmesi için süre talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Savcının süre talebini ve sanık avukatının tevsii tahkikat talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı 21 Eylül 2022 tarihinde görülmek üzere erteledi.

FENALAŞAN KADIN İLE PARTİLİ ARASINDA TARTIŞMA

Duruşmanın ertelenmesinin ardından adliyeden çıkan bir kadın ile partili bir görevli arasında sözlü tartışma çıktı. Kalabalıkta fenalaştığını söyleyen kadın, partililer tarafından sakinleştirildi. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede o dönem Yüksek Seçim Kurulu'nda çalışan Emekli YSK Başkanı Sadi Güven'in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu belirtiliyor. YSK Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurusu dilekçesinde İmamoğlu'nun 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi'nin 6 Mayıs 2019 tarihinde iptal edildiği kaydediliyor. Yenilenen seçimde İBB Başkanı olarak İmamoğlu'nun yeniden seçildiği ve 4 Kasım 2019 günü yaptığı basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği öne sürülüyor.

İddianamede İmamoğlu'nun "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması isteniyor.

"SİYASETİN YARGI ELİYLE MUHALEFETİ SUSTURMASI KABUL EDİLEMEZ"

Öte yandan, Ekrem İmamoğlu'na destek olmak için İstanbul Anadolu Adliyesi'ne giden İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu şunları söyledi:

"Ekrem İmamoğlu'na destek olmak için geldik. Siyasetin yargı eliyle muhalefeti susturması, hukuki hezeyanlarda bulunması, kabul edebileceğimiz bir şey değil. Halkın iradesini engellemeye kalktılar. O zaman da sonucu gördüler. Böyle bir şeye cesaret edebileceklerini düşünmüyorum. Bunu da çok rahat söylüyorum. Çünkü hakareti yapan aslında biri varsa ortada. Biliyorsunuz İçişleri Bakanı'nın söylemiyle bu ortaya çıkıyor. Ekrem İmamoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanımız da ona cevaben bir konuşmasında atıfta bulunuyor. Ortada bir suç unsuru teşkil edecek bir durum yok. Bunun kararına hukuk verecektir. Ama maalesef bugün geldiğimiz noktada siyasetin yargı eliyle muhalefeti susturmak çabasını her seviyede görüyoruz. Buna da dur demek, burada belediye başkanımızın yanında olduğumuzu göstermek için arkadaşlarımızla buraya geldik."

CHP YÖNETİCİLERİ, EKREM İMAMOĞLU’NUN YARGILANDIĞI DAVANIN ARDINDAN ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, YSK Başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiası ile açılan, 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası ve siyaset yasağı istenen davaya İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edildi. Dava, 21 Eylül 2022 tarihine ertelendi.

Duruşmayı izleyen CHP yöneticileri, erteleme kararının ardından adliye önünde açıklama yaptı.

“KENDİ GÜNDEMLERİNİ OLUŞTURUP VATANDAŞIN DERDİNİ GÜNDEME GETİRMEMEYE ÇALIŞIYORLAR”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

“Genel Başkanımız ne diyor; asla umutsuz olmayacağız ve bu ülkeye, adalete susamış 84 milyona adaleti getireceğiz. Biz, bugün ne yazık ki çok uzun süredir mahkemelerin boş yere işgal edildiği, siyasi cezalandırmalar yapılmak amacıyla siyasetçilerin tırnak içinde yargılandığı, ama cezalandırıldığı süreçlerde bir araya geliyoruz. Benim, bugün İstanbul İl Başkanınız olarak, aramızda bulunan CHP’lilerden bir istirhamım var. Ne yapmaya çalışıyorlar? Bizi, cezalara boğarak çalıştırmamaya çalışıyorlar. Kendi gündemlerini oluşturup vatandaşın derdini gündeme getirmemeye çalışıyorlar. Onların hırsı, öfkesi varsa bizlerin aklı, ahlakı var.

Sesimi duyan İstanbul’daki tüm CHP’lilerden yarın için bir isteğim var. Partimizin yaptığı ‘SaBıKa Holding’ çalışmasını sokaklarda vatandaşa anlattığı için, benim de parti çalışması başlattığım için 4 yıl istenen davam var. Biz, yarın milletvekillerimizle o davaya gideceğiz. Ama örgütümüz, yarın öbek çalışması yapıp, İstanbul’daki bütün evlere girip adaletten, ekonomiden, vatandaşın derdinden söz ederek komşuları ile hemhal olacak. Yarın bütün CHP’liler, 30 eve giriyorsanız, Canan başkanınızı, Türkiye’de adaleti istiyor ve seviyorsanız, 60 eve girin öbek çalışmasında, ertesi sabah internete girip görmek istiyorum.”

“BU MEMLEKETTE TÜM ADALETSİZLİKLERİ ADALETLE ORTADAN KALDIRACAĞIZ” 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise şöyle konuştu:

“Hakkı, hukuku ve adaleti mutlaka bu topraklarda tesis edeceğiz. Bugün görülen davada, aslında İstanbul’un iki kez seçilen belediye başkanı Sayın İmamoğlu yargılanmıyor; İstanbul’un iradesi, demokrasi yargılanıyor. Bizim saray iktidarına tavsiyemiz; artık bu haksız, hukuksuz, temelsiz davalardan bir şey elde edemeyeceğinizi görün. Üyemizden genel başkanımıza kadar bu demokrasi mücadelesinde, adalet mücadelesinde hiçbirimize bir milim dahi geri adım attıramazsınız. Adaleti çürüttükleri için aş, iş, ekmek azalıyor. İktidarın yapması gereken, Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediye başkanlarıyla, il başkanlarıyla mücadele etmek değil işsizlikle, hayat pahalılığıyla, yoksullukla mücadele etmektir. Hiç kimsenin endişesi olmasın. İstanbul’u kazandık, ilk seçimde Türkiye’yi de kazanacağız. Saray iktidarı kaybedecek, 85 milyon kazanacak. Millet İttifakı’nın adayı, ilk seçimde Türkiye’nin 13’üncü Cumhurbaşkanı olacak. Bu memlekette tüm adaletsizlikleri adaletle ortadan kaldıracağız.”

“BU BASKILAR BİZİ DAHA ÇOK BİLEYECEK VE ZAFERE DAHA ÇABUK TAŞIYACAK”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da şu açıklamayı yaptı:

“Biber gazı, tazyikli su, plastik mermi, panzer, cop yetmedi. Yılmadınız, yılmıyoruz; susmadınız, susmuyoruz. Şimdi gözlerini mahkemelere diktiler. Mahkemeler yoluyla sizi, bizi susturmaya çalışıyorlar. Canan Kaftancıoğlu susmaz, yılmaz. Genel Başkanımız susmaz, yılmaz. Şunu bilmeniz lazım; bir ülkede diktatörler muhalefeti sindirmek için tek çare mahkemeleri görmüşlerse onun sonu gelmiştir. İçiniz rahat olsun. Hakimler, savcılar da zorda. Saray bastırıyor; hakim, vicdanı ve saray arasında kalıyor. Bugün görülen davaya, ‘dava’ bile denmez; nitekim ertelendi. Savcı muhtemel mütalaasında bir değerlendirme de yapacak.

Genel Başkanımızı öldürmeye çalışanlar bir gün bile cezaevine girmeyecek, Canan Kaftancıoğlu 8 sene önce attığı tweet için 8 saat cezaevinde kaldı, yuh olsun. Bu baskılar bizi daha çok bileyecek ve zafere daha çabuk taşıyacak. Bugün burada İYİ Parti’den, Gelecek Partisi’nden, Demokrat Parti’den, DEVA Partisi’nden, Saadet Partisi’nden çok sayıda temsilci vardı; hepsine teşekkür ediyoruz. Yarın sabah 9:30’da Çağlayan Adliyesi’nde, burada bulunan tüm CHP’liler olarak Kaftancıoğlu’nun yalnız olmadığını dosta düşmana bir kez daha göstereceğiz.”

“YERELDE BAŞARDIK, GENELDE DE BAŞARACAĞIZ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un konuşması da şöyle:

“Sonlarının geldiği, korkularından belli. Artık adliyelerden medet umuyorlar. Biz, biliyoruz ki onlar korkuyorlar ve kaybedecekler. Bizim belediyelerimizi çalıştırmamak için her gün müfettiş gönderiyorlar, her gün polis baskınıyla sindirmeye çalışıyorlar. Ama başaramayacaklar. Yerelde başardık, genelde de başaracağız. 85 milyonun umudu olarak hep birlikte halkın iktidarını kuracağız. Umut var, yolumuz açık ve liderimizin arkasında devam edeceğiz ve bu ülkeyi aydınlık geleceğe taşıyacağız.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.