Dolar 32,4662
%-0.06
Euro 34,8024
%-0.48
Altın 2.440,740
%0.19
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İlyas Salman’dan toplumsal özeleştiri: Atatürk’ün değerlerine sarılamadık

İlyas Salman’dan toplumsal özeleştiri: Atatürk’ün değerlerine sarılamadık

Türk Sinemasının efsane isimlerinden Usta Sanatçı İlyas Salman, mevcut iktidarın siyasi ve yönetimsel politikalarını eleştirdi. Ülkede Atatürk’ün izlerinin silinmeye çalışıldığını ifade eden Salman, özeltiştidi yaparak, “Biz, Atatürk’ün ilkelerine yeterince sarılamadık, benimseyemedik. Sadece ezberledik” dedi.

  • Ege Postası
  • 29.03.2021 - 10:19

EGEPOSTASI- Usta sinema ve tiyatro sanatçısı İlyas Salman TV35 ekranlarında yayınlanan Uyandırma Servisi’nde Kutluhan Nesli’nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Usta sanatçı, ülkedeki siyasi iklimi değerlendirirken son günlerde alınan birtakım kararlara ilişkin görüşlerini paylaştı.

“DEVLET KENDİ GÖREVİNİ ÜSTLENMİYOR”

Salman, salgın döneminde sanatçılara verilen desteklerin yeterli olmadığını ifade ederken, konuya daha geniş bir perspektiften bakara şunları söyledi; “Devlet ne için vardır? Sadece sanatçıları işin içerisinde katarak bir konu başlığı açamayız. Devlet, toplumsal kurumların yönlendirilmesi ve halka hizmet için vardır. Ama maalesef bizde halk devlete hizmet ediyor, devlet halka değil. Bu nedenle sadece sanatçıları değil, geneli düşünmekte yarar var. Çünkü hem pandemide hem de onun dışındaki dönemlerde genelde çok büyük hatalar var. Devlet kendi görevini üstlenmiyor, yapmıyor”

“BU İŞİN PERDE ARKASINDA DİNİ GERİCİLİK YATIYOR”

Usta sanatçı, geçtiğimiz hafta bir bir gece Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin, kadın erkekn eşitsizliğine saygısızlığın göstergesi olduğunu ve LGBTi bireylerin cinsel özgürlüklerinin kısıtlanması anlamına geldiğinin altını çizdi ve “Bu işin perde arkasında dini gericilik yatıyor. İstanbul Sözleşmesi’ni siz bire şekilde fesh ediyorsunuz. Bu demektir ki; siz, kadınlara gereken saygıyı göstermiyorsunuz. Kadın erkek ilişkilerinde eşitlik ilkesini kabul etmiyorsunuz ve bu nedenle İstanbul Sözleşmesini bir gece feshediyorsunuz. Buna hakları olmadığı gibi hem de İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerini yerine getirmek mecburiyetleri. Bir ülkede, cinsel tercihlerin özgür olması gerekiyor. O konuda da bir eksiklik var. İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasının bir nedeninin de cinsel tercih özgürlüğünü kaldırmak olduğunu düşünüyorum” dedi.

“EKONOMİMİZ BATMIŞ DURUMDA”

Mevcut ekonomi politikalarına da değinen Salman, ülke ekonomisinin iktidarın söylediği gibi iyi bir durumda olmadığını belirtti. Üretimin önemine vurgu yapan Salman, “Bir ülkede devletin kasası boşsa o devletin halkın yararına çalışması mümkün değil. Ortada sırra kadem basmış 128 milyar dolar bir para var. Nereye gittiğini bilmiyoruz, hesabını vermiyorlar. Onun dışında ekonomi sıfıra inmiş durumda. Her şeyi ithal ediyoruz. Bir tarım ülkesiyken buğday ithal eden bir ülke olduk. ‘Ekonomi tıkırında’ diye birtakım laflar söylüyorlar ama yalan söylüyorlar. Ekonomimiz batmış durumda” ifadelerini kullandı.

“SAYIN ERDOĞAN HAYAL GÖRÜYOR”

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 7. Olağan Kongresi’nde 2023 Manifestosu’nu açıklamıştı. Erdoğan’ın sözlerini değerlendiren Salman, mevcut iktidarın ilk seçimle birlikte iktidardan gideceğini ifade etti ve “Sayın Erdoğan hayal görüyor. Çünkü 2050’ye kalmayacak önümüzdeki seçimlerde Erdoğan gidici. Görünen köy kılavuz istemiyor. Muhalefet biraz daha sağlıklı bir dille konuşursa, ayrık otu gibi biraz daha inatçı olursa... İnat bu konuda çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanı’nın sürekli 2023 demesini altında şu neden yatıyor: 2023 Cumhuriyet’in 100. Yılı Cumhuriyet’i kaldırmayı planlıyor” diye konuştu.

“ATATÜRK’ÜN İZLERİNİN SİLİNMESİNİN BAŞLANGICIDIR”

Son dönemlerde artan Atatürk heykellerine saldırı olaylarını ve Andımız’ın kaldırılmasının ülkedeki önemli değerlere yapılan saldırılar olduğunu belirten Salman, özeleştiri yaparak şunları söyledi; “Biz Atatürk’ün ilkelerine yeterince sahip çıkamadık. En büyük eksikliğimiz budur. Biz, Atatürk’ün ilkelerine yeterince sarılamadık, benimseyemedik. Sadece ezberledik. Atatürk denince aklımıza 1881 ve 1938 tarihleri geliyor. Orada yaşanmış dolu dolu bir yaşanmışlık var. Onu hiç düşünmüyoruz. Andımızın kaldırılması; siyasal, ekonomik ve sosyal yaşamda Atatürk’ün izlerinin silinmesinin başlangıcıdır. Andımız, kime zarar veriyor? Kim karşı olabilir? Bu ülkeyi sevmeyen insanlar karşı olabilir Andımız’a. Ben alınan bütün kararlar utanç verici olduğu kanaatindeyim.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.