Dolar 32,3623
%0.14
Euro 35,0754
%0.03
Altın 2.324,300
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İGC'den BİK'in yeni yönetmeliğine tepki: Anadolu basını için aşılması zor duvar

İGC'den BİK'in yeni yönetmeliğine tepki: Anadolu basını için aşılması zor duvar

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve BİK Genel Kurul Üyesi Dilek Gappi, Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından internet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesine yönelik hazırlanan ve Olağanüstü Genel Kurul’da kabul edilen yeni yönetmeliğin Anadolu basını için aşılması kolay olmayan bir duvar olduğunu ifade etti.

  • Ege Postası
  • 14.01.2023 - 09:27

Basın İlan Kurumu’nun (BİK) 13 Ocak’ta gerçekleştirdiği Olağanüstü Genel Kurulu’nda yeni yönetmelik kabul edildi. Yeni Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği ile Türkiye genelini kapsayan internet haber siteleri için altı kategori oluşturuldu. İnternet haber siteleri "Genel Kategori", 1’inci Kategori (İstanbul), 2’nci Kategori (Ankara ve İzmir), üçüncü, dördüncü ve beşinci kategori olarak altı sınıfta değerlendirildi.  

VERİLEN EMEK İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

Yeni yönetmelik taslağının kapsamlı bir şekilde hazırlandığını belirten İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve BİK Genel Kurul Üyesi Dilek Gappi, genel kurulda yaptığı konuşmada bir dönüşüm stratejisi uygulandığını belirterek, kurum çalışanlarına verdikleri emek ve yerel gazetelerin dijital trafik şartı aranmaksınız internet havuzundan desteklenecekleri sürenin 6 aya uzatılması nedeniyle teşekkür etti.

Ancak ilk etapta getirilen dijital kriterlerin Anadolu basını için çok yüksek olduğuna dikkat çeken Gappi, kademeli bir geçiş trafiği uygulanması gerektiğinin altını çizdi.  

KADEMELİ GEÇİŞ GETİRİLMELİ

Yerel gazetelere ve internet sitelerine daha fazla imkanlar tanınmasının şart olduğunu aktaran Gappi çekincelerini ise şöyle dile getirdi:  

 “Gerçekleştirilmek istenen dönüşümün ana amacı basınımızı dijitalleşme yönünde teşvik etmektir. Sistem bu anlayışın üzerine inşa edilmek isteniyor. Ancak. belirlenen kriterler de gerçekçi ve özendirici seviyede olmalı. Günlük tekil kullanıcı sayısı ve günlük sayfa görüntülenme sayıları yerel basın için çok yüksek kalıyor. Ayrıca amaç basınımızı bir çizgiye çekmek ise o zaman, ’günlük şu kadar tık’ı yakalamazsanız diskalifiye olursunuz’ gibi bir yaklaşım yerine aşamalı geçiş sistemi daha uygun olacaktır. İnternet sitelerimizin havuza dahil edilmesi için de yüksek kadro şartını yerine getirerek 24 ayı beklemeleri koşulu;  bağımsız habercilik yapmaya çabalayan haber sitelerimiz için de güçtür. Bu açıdan da yine kademeli geçiş sağlanmasının yararlı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca tekil ziyaretçi sayısı ile sayfa görüntüleme sayılarının da daha makul oranlarda olması gerektiğine inanıyoruz.”

İZMİR HAKSIZLIK YAŞIYOR

Bir süredir mevzuat gereği, İzmir’in asgari satış şartında nüfusuna oranla haksızlık yaşadığına dikkat çeken İGC Başkanı Dilek Gappi, “İzmir ile Ankara aynı kategoride. Satış şartı günlük 1600. Nüfus açısından Ankara - İzmir farkı yaklaşık 1 milyon 300 bin. Oysa İzmir ile Bursa arasındaki fark da yaklaşık 1 milyon 300 bin ve Bursa’nın içinde yer aldığı kategorinin günlük gazete satış şartı 400’e indirildi. Yerel basınıyla var olma mücadelesi veren İzmir için bu zorlayıcı kriter umarız daha makul rakamlara iner” dedi.

DİJİTAL ABONELİK KABUL EDİLMELİ

Haberciliğin değerinin yalnızca ‘TIK’ la ölçülmesinin yetersiz kalacağına dikkat çeken Gappi Sansasyonel yayıncılık yapanların daha çok tık aldığı dijital dünyada  özel haberciliğin de teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.  Dijital abonelik getirilmesi, dijital platformu olanlara ek göstergelerin sağlanması gibi önerilerde de bulunan İGC Başkanı her dönüşümün sancılı olduğunu  fakat  olası problemlerin ‘birlikte çözüm’ anlayışıyla aşılabileceğine inandığını vurguladı.

ERKILINÇ “İLK 3 AY SÜRECİ İZLEYECEĞİZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç ise yönetmeliğin önerdikleri şekilde çıkmasından yana olduklarını ancak ilk 3 ayda yaşanacak olan sorun ve beklentilere göre yeni düzenlemelere gidilebileceğini ifade etti.
Yeni yönetmeliğin getirdiği koşullar ana hatları ile şöyle:

ÇALIŞAN ŞARTI

Türkiye geneli yayın yapan ve ilan almak isteyen internet haber sitelerinin en az 32, 1’inci kategoride yer alan kurumların en az 15, 2’nci kategoride yer alan kurumların en az 12 kişi çalıştırmaları zorunlu hale getirildi. 3’üncü kategori için bu sayı 8, 4’üncü kategori için 6, 5’inci kategori için ise 4 çalışan olarak belirlendi.

SİTE TRAFİĞİ ÖNEMLİ

Öte yandan internet haber sitelerinin trafikleri, günlük tekil kullanıcı sayıları gibi oranları da ilan almanın şartları arasında yer alıyor. Türkiye geneli kategorisinde yer alan bir internet haber sitesinin günlük asgari tekil ziyaretçi sayısının 500 bin, günlük asgari sayfa görüntülenmesi sayısının da 1,5 milyon olması koşulu getirildi.

İstanbul’u kapsayan 1’inci kategori için günlük asgari tekil ziyaretçi sayısı 50 bin, görüntülenme sayısı ise 150 bin olarak belirlenirken, Ankara ve İzmir’i kapsayan 2’nci kategoride bu sayılar tekil ziyaretçide günlük 30 bin, görüntülenmede ise 90 bin olarak uygulanacak.
3’üncü kategoride yer alan yayın organları için günlük 20 bin ziyaretçi ile 60 bin görüntülenme şartı, 4’üncü kategoride yer alan kurumlar için günlük 10 bin ziyaretçi ile 30 bin görüntülenme şartı, 5’inci kategori için ise günlük 3 bin tekil ziyaret ve 9 bin sayfa görüntülenme isteniyor.

HABER ZORUNLULUĞU

BİK yönetmeliğine göre internet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesinin bir diğer kriteri ise günlük yayımlanacak asgari haber sayısı. Türkiye genelini kapsayan genel kategori için günlük en az 240, 1’inci kategori için 100, 2’nci kategori için ise 80 haber yayınlanma şartı getiren yönetmelik, 3’üncü kategori için bu sayıyı 50, 4’üncü kategori için 40, 5’inci kategori için ise en az 30 haber olarak belirledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.