Dolar 32,5884
%0.35
Euro 34,7964
%0.19
Altın 2.507,870
%0.94
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
HKP İzmir'den Aliağa'da 'asbestli gemi' protestosu: İnsanlık suçu!

HKP İzmir'den Aliağa'da 'asbestli gemi' protestosu: İnsanlık suçu!

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) İzmir İl Örgütü, 600 ton asbest barındırdığı iddia edilen 'NAe Sao Paulo' isimli geminin sökümü için Aliağa'ya getirilecek olmasına düzenlenen basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Geminin Aliağa'ya getirilmesinin durdurulması için çağrı yapan HKP İzmir İl Başkanı Tacettin Çolak, "2010 yılında asbest kullanımını yasaklayan siyasi iktidar, gemi söküm tesislerinde asbestli gemi sökümüne izin veriyor. Para babalarının kar hırsı için işçiler ölümcül hastalıklara maruz kalıyorlar.Bu bir insanlık suçudur" dedi.

  • Ege Postası
  • 28.07.2022 - 11:55

EGEPOSTASI – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayıyla İzmir’in Aliağa ilçesinde sökümüne izin verilen Brezilya donanmasına ait Brezilya Donanması’na ait ‘NAe Sao Paulo’ isimli gemiyle ilgili tartışmalar sürüyor. 

Geminin 600 ton asbest barındırdığı iddiaları nedeniyle çeşitli siyasi partiler ve STK’lardan tepki sesleri yükselirken son olarak Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) İzmir İl Örgütü konuyla ilgili bir basın açıklaması düzenledi.

Öte yandan HKP'liler "Asbest kanser yapar, öldürür", "Asbestli gemilerin sökümüne izin vermek halk düşmanlığıdır” yazılı pankartlar açtı.

“KENDİ ÇÖPLÜKLERİNİ ÜLKEMİZE GÖNDERİYORLAR”

Aliağa’daki gemi söküm bölgesinde, geminin sökümünü gerçekleştirecek SÖK Denizcilik firması önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan HKP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir İl Başkanı Av. Tacettin Çolak, Yine ‘Emekçi kardeşlerimiz’, işçi sınıfımız’ diyeceğiz ama işçi sınıfımız gördüğümüz bu demir parmaklıklar arkasında denizle birlikte enterne edilmiş ve maalesef zehir saçan gemilerin sökümü ile uğraşmakta. Belki sesimizi duyarlarsa ne mutlu. Biliyorsunuz 60’lı yıllarda batılı emperyalistler Türkiye’den iş gücü transfer ediyorlardı. Avrupa’ya aldıkları gencecik Türk insanlarını ülkelerinde çöpçü, manav, kasap, bakkal gibi ayak işlerinde çalıştırıyorlardı. Aradan 60 yıl geçti. Avrupalılar, batılı emperyalistler bu kez bizim kalifiye elemanlarımızı , doktorlarımızı transfer ediyorlar ama kendi çöplüklerini, zehir soluyan gemilerini ülkemize gönderiyorlar” dedi.

“3 KURUŞ PARA UĞRUNA…”

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’den 160 ton plastik atık çöpün Adana’ya gönderildiğini hatırlatan Çolak, “Şimdi de 600 ton asbest içerdiği söylenen bir gemi yola çıkmış, önümüzdeki günlerde buraya geliyor. Bu siyasi iktidar batılılardan sadaka misali gelecek 3 kuruş para uğruna işçi sınıfımızın, halkımızın yaşamını hiçe sayıyor” diye konuştu.

“İNSANLIK SUÇU İŞLEMEKTELER"

İktidarın 2010 yılında aldığı kararla Türkiye’de asbest kullanımının yasaklandığını hatırlatan Çolak, “Tüm bilimsel açıklamalar bu geminin insan sağlığı için son derece tehlike arz ettiğini ortaya koymasına rağmen görüldüğü üzere asbest kullanımını yasaklayan siyasi iktidar, gemi söküm tesislerinde asbestli gemi sökümüne izin veriyor. Para babalarının kar hırsı için işçiler ölümcül hastalıklara maruz kalıyorlar. Asbestin yol açtığı hastalıklar ölümcül hastalıklar olup gemi söküm tesislerinde çalışan işçi kardeşlerimiz her gün bu tehlikeye maruz kalmaktadırlar. Bakanlık bu tehlikeleri bildiği halde bu geminin sökümüne izin vermekte ve Parababalarının kâr hırsı için asbest yüklü bu geminin kara sularımıza girmesine onay vermektedir. Bu bir insanlık suçudur. Buna sessiz kalanlar, buna izin verenler, bu ihaleyi kazananlar ve geminin sökümü için hazırlık yapan firma sitesinde kalite belgeleri yayınlasa da çevreye, insan sağlığına karşı suç işlemektedirler" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Çolak, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayı ile Aliağa’ya doğru yola çıkan asbest yüklü gemi derhal durdurulmalıdır. Aliağa’ya girişi yasaklanmalıdır" çağrısında bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.