Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hayvanlara yapılan çiçek aşısına virüs karıştığı iddia edildi, Bakanlık aşılamayı durdurdu

Hayvanlara yapılan çiçek aşısına virüs karıştığı iddia edildi, Bakanlık aşılamayı durdurdu

Sığırlara yapılan LSD (çiçek) aşısına BVD virüsü karıştığı iddia edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, LSD aşılamasının durdurulması için 81 il müdürlüğüne talimat verdiği ortaya çıktı. Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk, iddialarla ilgili şu an bir belirsizlik olduğunu belirterek, “Normalde aşıdan hastalık olmaz. Aşı, bilakis hayvanın bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılır. Ama aşının içeriğiyle, bulunduğu koşullarla ilgili herhangi bir aksaklık söz konusu ise ancak o durumlarda böyle şeylerden bahsetmek mümkün" dedi.

  • Ege Postası
  • 12.04.2022 - 16:17

Milli Gazete'de bugün Sadettin İnan imzasıyla yayınlanan haberde, sığırlara ilkbahar aylarında vurulan ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın zorunlu aşılarından olan LSD (çiçek) aşısına BVD virüsü karıştığı, Bakanlık tarafından bu durumun gizlendiği öne sürüldü.

81 İLE 'ACELE' KODUYLA TALİMAT

Tarın ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin, 22 Mart'ta il tarım müdürlüklerine ‘acele’ koduyla bir yazı gönderdiği ortaya çıktı. “LSD ve şap aşılama” konulu yazıda, “Bakanlığımızca yürütülen hayvan hastalıkları ile mücadele programı kapsamında, LSD ve şap hastalığına karşı koruma amaçlı olarak her iki hastalığa yönelik aşılar aynı anda uygulanmaktadır. Genel Müdürlüğümüzce iletilecek ikinci talimata kadar aşılamanın şap aşısı uygulamasıyla sınırlandırılarak sürdürülmesi, LSD aşılamasının ise iliniz genelinde kullanımının durdurulması hususunda gereğini önemle rica ederim” denildi.

“AŞININ İÇERİĞİYLE İLGİLİ BİR AKSAKLIK SÖZ KONUSU İSE BÖYLE ŞEYLERDEN BAHSETMEK MÜMKÜN”

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk, zorunlu olmayan Bovine Viral Diyare (BVD) aşısının hayvanlar arasında hızla bulaşan, ishalle seyreden ve verim düşüklüğüne sebep olan bir hastalık için yapıldığını söyledi.

Ertürk, Lumpy Skin Disease’nin (LSD) ise sığırlarda görülen bulaşıcı bir deri hastalığı (çiçek hastalığı) olduğunu ve ihbarının zorunlu olduğunu söyledi. Ertürk, LSD aşısının zorunlu olarak ilkbahar aylarında yapılması gerektiğini belirterek, “Hasta hayvanın itlafı gerekiyor. İhbarı mecburi hastalıklarda devlet, bu hayvanların değerini belli bir oranda üreticiye geri veriyor. Bu aşılar da genellikle ilkbahar aylarında kamuda çalışan veteriner hekimler tarafından yapılıyor. Aşıya uygun olmayan sığırlar ise sonbaharda aşılanıyor. Diğer BDV için böylesi bir aşı zorunluluğu yok” diye konuştu. 

Ertürk, iddialarla ilgili şu an bir belirsizlik olduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelecek açıklamaları beklediklerini bildirerek, “Normalde aşıdan hastalık olmaz. Aşı, bilakis hayvanın bağışıklık sistemini güçlendirip hasta olmasın diye yapılır. Ama aşının içeriğiyle, bulunduğu koşullarla ilgili herhangi bir aksaklık söz konusu ise ancak o durumlarda böyle şeylerden bahsetmek mümkün. BVD ve LSD ile ilgili şu anda bizim de bilemediğimiz konular var” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.