Dolar 32,5107
%0.07
Euro 34,8880
%-0.24
Altın 2.455,550
%0.79
Bist-100 9.891,00
%1.79

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Hangi ilaç ile hangi besinler bir arada tüketilmemeli?'

'Hangi ilaç ile hangi besinler bir arada tüketilmemeli?'

İlaçların insan sağlığı üzerindeki iyileştirici etkisi tartışılmaz. Ancak ilaçların belli besinlerle etkileşime girdiği bir gerçektir. Tedavi aşamasında olumsuz etkilenmemek için besin ilaç etkileşimlerini bilmek gerekir.

  • Ege Postası
  • 23.02.2021 - 10:42

İlaçlarla birlikte kullanılan bazı besinlerin metabolizma üzerindeki etkisi ilaç etkisini azalttığı gibi ilacı daha aktif hale de dönüştürür.  Bunun sonucunda zehirlenme ve hatta ölümle sonuçlanacak olumsuzluklar yaşanabilir.   ‘’Hayatım sağlık’’  ciddiyetiyle bakıldığında ilaç kullanımında hekim önerisini dikkate almak gerekir.

Hangi İlaçlar Hangi Besinlerle Etkileşime Girer?

Bir arada kullanılması durumunda etkileşime giren ilaç ve besinler şunlardır;

Demir Preparatları Ve Proteinler

Sıklıkla reçete edilen Demir preparatları proteinlerle direkt etkileşime giren ilaçlardır.  Et ve et ürünleri ve içinde kalsiyum bulunan süt yoğurt ve peynirin Demir preparatları ile bir arada kullanıldığında demirin emilimini engeller.  Dolayısıyla Demir içeren ilaçlar alındığında öncesinde ve sonrasında protein ağırlıklı sebze ve meyvelerin tüketilmemesi gerekir.  Bunun yanı sıra çay ve kahve tüketimi de Demir preparatları ile etkileşime giren besinlerdir.

Antibiyotik Ve Antihistaminikler

Greyfurt özelliği bakımından birçok tedavide antitoksin etkiye sahiptir.  Özellikle antibiyotik ve antihistaminik (antialerjik) içeren ilaçların greyfurtla bir arada tüketilmesi ilacın etkisini arttırır.  Bunun yanı sıra antihistaminiklerin greyfurt ile kullanılması durumunda da mide bulantısı ve sersemlik gibi durumlar yaşanabilir.

Diüretikler

Diüretikler hipertansiyonda kullanılan idrar söktürücü ilaçlardır.  Muz ve patates ile birlikte kullanıldığında vücuttaki potasyum değerini yükseltir. Bu da kalp krizi riskini arttırır. Bazı hipertansiyon ilaçları içinde bulunan veya tek başına alınan Diüretikler potasyum açısından zengin olan muz, patates,  kayısı ve yeşil sebzelerin bir arada tüketilmemesi gerekir.

Kan sulandırıcı ilaçlar

Yeşil yapraklı sebzeler K vitamini açısından zengin olduğundan antikoagülan yani kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların K vitamini içeren yeşil yapraklı sebze tüketimini azaltmaları gerekir.

Antidepresanlar                  

Antidepresan kullanımı da önemli ilaç grupları arasında yer alır. Alkollü içecekler,  soya sosu,  tavuk, peynir gibi besinler tiramin açısından zengin besinlerdir.  Antidepresanlar bir arada kullanıldığında kan basıncını yükseltir.  Dolayısıyla antidepresan alan hastalar doktor önerilerini dikkate almalıdır.  Kan basıncının hızlı bir biçimde yükselmesi durumunda ölümcül sonuçları olabilir.

Bronkodilatör Etkili İlaçlar

Bronkodilatör etkili ilaçlar bronş kaslarını gevşetme özelliğine sahiptir.  Bronkodilatör yani nefes açıcı ilaçların kullanımında özellikle yeşil çay,  kahve,  alkol ve çikolata bir arada alındığında kalp atış hızını arttırır.  Bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi sorunlara sebep olur.

Hekiminizin belirttiği ilaç besin etkileşim uyarılarına dikkat etmek gerekir. Sağlığınızla ilgili daha ayrıntılı bilgilere hayatimsaglik.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.