Dolar 32,3469
%0.3
Euro 35,1453
%0.07
Altın 2.301,620
%1.06
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Halil Arda'nın yargılandığı duruşmada yeni perde: Savcı ne talep etti?

Halil Arda'nın yargılandığı duruşmada yeni perde: Savcı ne talep etti?

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle “Cumhurbaşkanı'na hakaretten” yargılanan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın davasının 4. duruşması bugün görüldü. Başkan Arda'nın katılmadığı duruşmada Facebook'tan beklenen yazının geldiği belirtilirken savcı mütalaasını okuyarak Arda'nın bazı suçlardan beraat etmesini bazı suçlardan ise cezalandırılmasını talep etti.

  • Ege Postası
  • 22.09.2022 - 10:04

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Sosyal medya paylaşımları nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaretten” yargılanan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın davasının 4. duruşması bugün görüldü.

Başkan Arda hakkında, geçtiğimiz Ocak ayında kendisine ait olduğu öne sürülen sosyal medya hesaplarından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içerikli paylaşımların yapıldığı iddiasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Cumhurbaşkanına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Başkan Arda ilk duruşmada yaptığı savunmasında, iddianamede belirtilen paylaşımları kendisinin yapmadığını, paylaşımların yapıldığı hesabın da kendisine ait olmadığını ifade etmiş ve hakim ise Facebook temsilciliğine müzekkere yazılarak konuya ilişkin araştırma yapılmasına karar vermişti.

AMERİKA’YA SORULDU

Bir önceki celsede mahkeme başkanı Facebook’tan istenen belgelerin temin edilebilmesi için Amerika Birleşik Devletleri Yetkili Adli Makamına hitaben yazı hazırlanmasına, yazının tercüme edilerek Amerika birleşik Devletleri Adli Makamına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesine karar verilmişti.

Öte yandan, davanın 4. duruşması bugün İzmir 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Başkan Arda katılmazken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vekili avukat Gülşen Gezici ile sanık Arda’nın vekili avukat Ayşe Zübeyde Aydın katıldı. Duruşmada, Facebook'tan beklenen belgenin geldiği ve türcüme ettirildiği ifade edildi.

GEZİCİ: CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ

Duruşmada söz alan Erdoğan'ın avukatı Gezici, "Böyle bir belgenin beklenmesine gerek yoktur. Tüm beyanlar sanığın suçlu olduğunu gösteriyor. Cezalandırılmasını talep ediyoruz" dedi. 

AYDIN: HESAP BULUNAMADI

Gezici'nin ardından konuşan Başkan Arda'ın avukatı Aydın ise Facebook'tan gelen cevapta hesabın bulunamadığının belirtildiğine dikkat çekti ve "Gelen cevaba diyeceğimiz yok. Facebook'abunların sorulmasınu emniyltetin bilişim suçları biriminin hesabı tespit edememesi ve bu nedenle Amerikadan sorulması talebi üzerine istemiştik. Buradan gelen cevapta da böyle bir hesabın bulunamadığı belirtilmiştir. Ekran üzerinden alınmış resimler de kanıt değil. Bu nedenle müvekkilimin beraatına karar verilmesini talep ediyorum" diye konuştu. 

CEZALANDIRMA TALEBİ

Duruşmada mütalaasını okuyan savcı,  "Sanık hakkında sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı paylaşım ile halkı kin ve düşmanlığa sevk eden ve halkın bir kesimini aşağılama gibi suçlarla kamu davası açılmışsa da söz konusu paylaşımlarda bu suçların yasal unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşılmaktadır. CMK'ya göre bu suçlar yönünden beraatine. Sanığın Facebook hesabından Cumhurbaşkanı hakkında iddianamede belirtilen 'Erdoğan da eşcinseller gibi dönmüş. Kısaca bunlara dönme diyoruz, resmini paylaşarak Ha gayret Hitler'e az kaldı, cumhurbaşkanı müsvettesi, uydum imam Tayyip'e niyet ettim tükürdüğümü yalamaya paylaşın dostlar daha çok insan rezil olsun yazan videoyu namussuzmuş' şeklinde yorumla paylaşmak üzere, ayrıca yine cumhurbaşkanının fotoğrafını paylaşarak 'Durmak yok, soymaya devam', yine fotoğrafını paylaşarak 'Ali İsmail Korkmaz'ın katilinin robot resmidir' şeklinde paylaşım yaparak, 'demokrasi nöbeti saçmalığı yerine milyonların istifa diye bağırması lazım. Tabii benim dediğim demokratik ülkeler için geçerli. Koskoca devleti FETÖ'ye peşkeş çekenler için değil' şeklinde cumhurbaşkanına hakaret içeren paylaşımlarda bulunduğu, sanığın üzerine atılan suçları işlediğini gelen ihbar ve şikayetler üzerine incelediğimizde, tanık ifadelerinden hareketle suçu işlediğini anlamakla birlikte sanığın TCK'ya göre cezalandırılmasına kadar verilmiştir" dedi. 

Arda'nın avukatı Aydın, avcının mütalaasının işlenmesi için süre talep etti.

Duruşma, 20 Aralık tarihime ertelendi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.