Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9699
%-0.27
Altın 2.325,650
%0.23
Bist-100 9,08
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Halil Arda hakkında karar çıktı!

Halil Arda hakkında karar çıktı!

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle “Cumhurbaşkanı'na hakaretten” yargılanan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın davasının karar duruşması bugün görüldü. Duruşmada Arda'yla ilgili, Cumhurbaşkanına hakaretten 1 yıl 15 gün ceza alırken, iyi halden kaynaklı olarak hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verildi.

  • Ege Postası
  • 05.01.2023 - 11:06

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Sosyal medya paylaşımları nedeniyle "Cumhurbaşkanı'na hakaret", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama", "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" ve "suçu ve suçluyu övme" suçlarıyla yargılanan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın davasının karar duruşması bugün görüldü.

Duruşmada, taraf avukatlarının yanı sıra başkan Arda da salonda hazır bulundu. Duruşmaya ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın da katıldı.

Arda’yla ilgili siyasi yasak istemi vardı.

ARDA’DAN ‘BİZZAT SAVUNMA’ TALEBİ

Bir önceki duruşmada söz alan Başkan Arda’nın avukatı Aydın, Halil Arda’nın bizzat savunma yapmak istediğini, duruşmaya katılmak istediği anca önceden planlanan bir yurtdışı seyahati nedeniyle katılamadığını söylemişti.

Mahkeme başkanı ise Arda'nın bizzat savunma yapabilmesi için karar duruşmasını ertelemişti.

GEZİCİ: BİRDEN FAZLA ŞİKAYET VARDIR

Duruşmada söz alan Erdoğan’ın avukatı Gülşen Gezici, “Mütalaaya kısmen katlıyoruz. Mütalaaya kısmen katılıyoruz delillerde paylaşımlar yönünde suçların oluştuğu belli olmuştur. Husumetli tanıklardan bahsetmiş olsa da dosyasında bunun bir önemi olmadığı  görülmüştür. Ceza dosyasında bunun bir önemi olmadığı sabittir. Birden fazla ihbar vardır. Yapılan hakaret paylaşımlarında tek bir ihbar üzerine harekete geçilmemiştir. Zaten sanık savunmasında bunun bir beğeni sayfasına dönüştüğünü ikrar etmiştir. Ayrıca Facebook’ta şifremi unuttum kısmında sanığın kendi numarası olduğu anlaşılmıştır. Sanık yaptığı tüm paylaşımlar yönünden cumhurbaşkanına hakaret etmiştir. Biz sanığın tüm paylaşımlar üzerinden ceza almasını talep ediyoruz” dedi.

ARDA: SİYASİ HUSUMETE KURBAN EDİLMEKTEYİM

Son savunması sorulan Arda, savunmasında şunları söyledi; “Savcılık makamının mütalaasını asla kabul etmiyorum. Bu bir siyasi davadır. Bu suçlamaları kabul etmem mümkün değil. Ahlaklı, namuslu, dürüst bir insan olarak yetiştirildim. Dedemin koltuğuna oturmuş olmanın gururunu yaşayan biriyim. Mali müşavir olarak çalışmış ve kamu görevi yapan birisi olarak Gaziemir Belediyesini bu zor dönemde başarıyla yönetmektenim. Maalesef AKP Grup Başkanvekilinin 4 yıl boyunca siyasi bir şekilde attığı iftiraların kurbanıyım. AK Parti Grup Başkanvekilinin siyasi husumetine kurban edilmekteyim. Yaklaşık 4 yıldır maliye müfettişleri belediyeden eksik olmadı. 4 yıl boyunca yapılan tüm araştırmalarda takdirle karşılandım. Ben burada olmayan bir suçla ilişkilendiriliyorum. Ben makamınızın adaletine güveniyorum ve beraatımı talep ediyorum. Paylaşımları ben yapmadım.”

AYDIN: SUÇUN TESPİTİ İÇİN DELİLSUNULMALIDIR

Arda’nın ardından konuşan savunma avukatı Ayşe Zübeyde Aydın, “Siber suçlar sanal bir ortamda gerçekleşiyor. Yani sadece ip numarasıyla bulunabiliyor. Verdiğimiz rıza dahilinde Amerika'dan istenmesine rağmen böyle bir paylaşımın yapılmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Katılan vekilinim öne sürdüğü irtibat telefon numarası beğeni sayfasında yer alan numaradır. Şifremi unuttum seçeneğine girildiğinde bahsedilen numara bu numaradır. Suçun tespiti için kesin bir delil sunulmalıdır. Tanıkların da bir organizasyon içinde olduklarını düşünüyoruz. Bu nedenlerle müvekkilin beraatini talep ederiz” diye konuştu.

ARDA: BERAATİMİ TALEP EDİYORUM

Mahkeme başkanının son sözlerini sorması üzerine yeniden konuşan Arda, Yüzde 58 oyla seçilmiş başarılı bir belediye başkanıyım. Canla başla ilçeme hizmet için çalışıyorum. 1 kuruşun hesabını yaptığım bir yönetim sergiliyorum. Bu başarımız maalesef siyaseten kıskanılacak bir durumda. Kadın müdürümüze 5 kişi önünde hakaret eden kişinin hakkında işlem yaptığım kişilerin tanıklığıyla mahkum edilmeye çalışılıyorum. Beraatimi talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

NE KARAR ÇIKTI?

Arda, TCK 299/1 maddesi gereği Cumhurbaşkanına hakaretten 1 yıl 15 gün ceza alırken, iyi halden kaynaklı olarak hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına ve 5 yıl denetime tabi tutulmasına karar verilirken, 5 yıl ceza işlememesi durumda davanın düşmesine ve istinaf yolunun açık olmasına karar verildi.

Hükmün geri bırakılmasıyla birlikte Arda hakkında herhangi bir siyasi yasak uygulanmayacağı ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

53. MADDEDEN CEZALANDIRILMASI İSTENMİŞTİ

Başkan Arda hakkında, geçtiğimiz 2021 Ocak ayında kendisine ait olduğu öne sürülen sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Başkan Arda ilk duruşmada yaptığı savunmasında, iddianamede belirtilen paylaşımları kendisinin yapmadığını, paylaşımların yapıldığı hesabın da kendisine ait olmadığını ifade etmiş ve hakim ise Facebook temsilciliğine müzekkere yazılarak konuya ilişkin araştırma yapılmasına karar vermişti.

Bir önceki duruşmada mütalaasını okuyan savcı,  Arda’nın TCK’nın 53. Madde ile cezalandırılmasını talep etmiş ve "Sanık hakkında sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı paylaşım ile halkı kin ve düşmanlığa sevk eden ve halkın bir kesimini aşağılama gibi suçlarla kamu davası açılmışsa da söz konusu paylaşımlarda bu suçların yasal unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşılmaktadır. CMK'ya göre bu suçlar yönünden beraatine. Sanığın Facebook hesabından Cumhurbaşkanı hakkında iddianamede belirtilen 'Erdoğan da eşcinseller gibi dönmüş. Kısaca bunlara dönme diyoruz, resmini paylaşarak Ha gayret Hitler'e az kaldı, cumhurbaşkanı müsvettesi, uydum imam Tayyip'e niyet ettim tükürdüğümü yalamaya paylaşın dostlar daha çok insan rezil olsun yazan videoyu namussuzmuş' şeklinde yorumla paylaşmak üzere, ayrıca yine cumhurbaşkanının fotoğrafını paylaşarak 'Durmak yok, soymaya devam', yine fotoğrafını paylaşarak 'Ali İsmail Korkmaz'ın katilinin robot resmidir' şeklinde paylaşım yaparak, 'demokrasi nöbeti saçmalığı yerine milyonların istifa diye bağırması lazım. Tabii benim dediğim demokratik ülkeler için geçerli. Koskoca devleti FETÖ'ye peşkeş çekenler için değil' şeklinde cumhurbaşkanına hakaret içeren paylaşımlarda bulunduğu, sanığın üzerine atılan suçları işlediğini gelen ihbar ve şikayetler üzerine incelediğimizde, tanık ifadelerinden hareketle suçu işlediğini anlamakla birlikte sanığın TCK'ya göre cezalandırılmasına karar verilmiştir" demişti.

AMERİKA’YA SORULMUŞTU

Davanın önceki celselerinde mahkeme başkanı Facebook’tan istenen belgelerin temin edilebilmesi için Amerika Birleşik Devletleri Yetkili Adli Makamına hitaben yazı hazırlanmasına, yazının tercüme edilerek Amerika birleşik Devletleri Adli Makamına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesine karar verilmiş ve bir önceki duruşmada istenen belgenin tercüme haliyle geldiği ifade edilmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.