Dolar 32,5982
%0.38
Euro 34,8047
%0.21
Altın 2.501,230
%0.67
Bist-100 9.434,00
%-0.95

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Grip aşısı sorunları da beraberinde getirdi

Grip aşısı sorunları da beraberinde getirdi

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, ilk parti grip aşılarının ülkeye girmesiyle sorunların da başladığını söyledi. E-nabız sistemi üzerinden risk grubunda olan kişilere aşı verilmediğini belirten Doğruyol, “Vatandaşlarımızın uzun süredir merakla beklediği grip aşısı tartışması, aşıyı kimlerin alabileceğinin e-nabız üzerinden açıklanmasıyla maalesef sona ermedi. Çözüm öncelikle kendi aşımızı kendimizin üretmesidir” dedi.

  • Ege Postası
  • 23.10.2020 - 10:05

EGEPOSTASI- Koronavirüs salgınıyla mücadelede grip mevsiminin de gelmesi grip aşısına talep büyük oranda arttı. Ülkeye getirilerecek toplam aşı sayısı 1 milyon 300 bin olurken uzmanlar en azından 10 milyon aşıya ihtiyaç olacağı konusunda yetkilileri uyarmış ve 65 yaş üstü kişilerin aşı konusunda öncelikli olması gerektiğini söylemişlerdi.

Sağlık Bakanlığı, aşıların adil dağıtımı için e-Nabız sisteminin kullanılacağını duyurmuş ve ilk turda gelen aşıların, reçete sisteminden işlenerek Aile Sağlığı Merkezi’nde aile hekimleri tarafından yazılan reçeteler ile Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız sisteminde uygun görülen kişilere, eczaneler tarafından verileceği konusunda vatandaşları bilgilendirmişti.

Ancak ilk parti aşıların ülkeye gelmesiyle birlikte sorunlar da baş gösterdi.

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, riskli grupta olan birçok hastanın e-nabız üzerinde aşıya uygun bulunmadığını kaydederek çözümün Türkiye’nin kendi aşısını üretmesi olduğunu söyledi.

Doğruyol, yaşanılan aksaklıkların sağlık çalışanları ve vatandaşları karşı karşıya getireceği konusunda da uyarılarda bulunarak şunları söyledi; “Grip aşısında sıkıntı bitmiyor. Açıklamaların aksine vatandaşlarımızın uzun süredir merakla beklediği grip aşısı tartışması, aşıyı kimlerin alabileceğinin  e-nabız üzerinden açıklanmasıyla maalesef sona ermedi.

Grip aşını 81 yaşındaki vatandaşa ödemeyip, 55 yaşındaki vatandaşa ödemesi, kalp nakli olan kişiye ödemeyip, yalnızca şeker hastalığı olan kişiye ödemesi çelişki. Daha önce aşı yok diye aşı olmak için girişimde bulunmayan vatandaşlarımız, aşı geldi açıklamasıyla aile hekimlerimizin kapısını aşındırıyor. e-nabız uygulamasını özellikle yaşlı hastalarımızda kullanmakta zorluk çekmektedir. Pek çok kronik hastalığı olan vatandaşlarımız grip aşısı yaptıramamaktatır. Geçmiş yıllarda risk grubunda olan pek çok hasta bu yıl risk grubunda sayılmamıştır. Kanser hastalarının, diyabet hastalarının, kronik pek çok hastalığı olan vatandaşların aşı yapılacak  risk grubunda kabul edilmemesi sağlık çalışanıyla vatandaşlarımızı da karşı karşıya getirmiştir. Bildiğimiz kadarıyla ülkemize getirilen grip açısının yetersiz olmasından dolayı aşı yaptıracak vatandaşlarımıza kriter getirilmiştir. Ancak televizyon ekranlarından aşı getirdik aile hekiminize başvurabilirsiniz açıklamaları özellikle aile hekimlerimize zorda bırakmaktadır. Aile hekimlerine başvuran vatandaşlarımızın yaklaşık  %90 ına aşı yapılmamaktadır. Çözüm öncelikle kendi aşımızı kendimizin üretmesidir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.