Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Galericilik belgesi nasıl alınır'

Galericilik belgesi nasıl alınır'

İkinci el kara taşıtı alım satımı uzun yıllardır en yaygın meslek dallarından birisidir. Hatta pek çok kişi bunu ek iş olarak yapmakta, bütün bunlar da pek çok karmaşaya neden olmaktadır. Sadece ikinci el araç alım satımı ile ilgilenen galericiler hayatlarını sadece bu alanda kazandıkları için aradaki kurumsal olmayan al satçılardan dolayı mağduriyetler yaşamaktadırlar.

  • Ege Postası
  • 14.12.2020 - 10:07

Diğer taraftan alıcılar da yetkisiz kişilerin, mesleğin gereklerini yerine getirmeyen kişilerden dolayı pek çok sorun yaşamaktadırlar. Bütün bunlardan dolayı da bakanlık, ikinci el araç alım satımlarındaki sorunları gidermek adına çeşitli düzenlemelere gitmeyi kararlaştırmıştır. Bu kapsamda piyasayı kökten değiştirecek değişikliklere gidilmiş ve bunlardan bir tanesi de galericilik belgesidir. Artık yetki belgesi olmayan işletmeler ve kişiler araç alım satımı yapamayacaklar. Bu yüzden de pek çok kişi galericilik belgesi nasıl alınır sorusunun cevabını merak ediyor.

Galericilik Belgesi Alım Şartları

Galericilik belgesinin nereden alınacağına geçmeden önce bu belgeyi kimlerin alabileceği hakkında detay vermekte fayda var. Yetki belgesi almak isteyen kişilerin öncelikle en az lise mezunu olmaları, işletme sahibinin iflas etmemiş olması, iflas etmiş olsa dahi yeniden kazanmış olması şartı aranmaktadır. Diğer şarlar ise şöyledir:

• 18 yaşını doldurmuş olmak,

• En az lise mezunu olmak,

• Mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak,

• İflas etmemiş ya da etmiş olsa dahi geri kazanmış olmak,

• Konkordato ilan etmemiş olmak,

• Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış dahi olsalar devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar işlememiş olmak,

• Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak,

• Esnaf ve sanatkar odasına, ticaret ve sanayi odasına ya da ticaret ve sanayi odalarının ayrı olduğu yerlerde ticaret odası kaydının olması.

Bütün bu şartları yerine getiren kişiler galericilik belgesi almak için başvuruda bulunabilirler.

Galericilik Belgesi Nereden Alınır'

Galericilik belgesi almak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüklerince ve Bakanlık ya da bakanlıkça uygun görülen üniversitelere, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurumlara başvurulmalıdır.

Galericilik belgesi için başvurabileceğiniz ve belgenizi alabileceğiniz en iyi aracı kurumlardan birisi Mesleki Belgelendirme Sistemi’dir. Firma bu alanda uzun süredir profesyonel ekibiyle yetkilendirilmiş olarak hizmet veriyor. Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu seviye 5 programı ile belge sürecini yürütüyor.

Program sayesinde adayın belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak sınavla yeterliliğinin ölçümlenmesi amaçlanıyor. Sınav içeriği üç kısımdan oluşuyor. Bunlar şöyledir:

• 17UY0299-5 A1: A1: Çevre ve Kalite Yönetim Sistemleri, İş Sağlığı ve Güvenliği, Yeterlilik Birimi,

• 17UY0299-5 A2: Motorlu Kara Taşıtı Alım- Satım İşlemi,

• 17UY0299-5 B1: Satış Öncesi ve Sonrası İşlemleri.

Sınava girdiğinizde sadece doğru cevaplarınız dikkate alınmakta, boş ve yanlış cevaplarınız puan hesaplamasına etki etmektedir.

Bu yüzden boş soru bırakmamakta fayda var. Başvuru için tıkalarak herhangi bir şart aranmıyor. Sadece kimlik fotokopisi, varsa daha önce aldığınız sertifikaların fotokopisi, aday başvuru formu ve ücret dekontu isteniyor. 1 yıl içerisinde 2 kez sınava girilebiliyor ve belge, 5 yıl geçerliliğe sahip bulunuyor. Sınav, teorik sınav ve performansa dayalı sınav olmak üzere iki aşamadan oluşup yüzde 70 başarı sağlanması gerekiyor. Daha detaylı bilgi için firmaya ulaşabilirsiniz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.