Dolar 32,5825
%0.33
Euro 34,7889
%0.16
Altın 2.509,460
%1.01
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Foça son yangın sonrası cüruf alanı istemiyor!

Foça son yangın sonrası cüruf alanı istemiyor!

Foça'da çoğunluğu kırsal mahalleye dönüştürülen köylerde yaşayanlardan oluşan yüzlerce kişi çevre örgütleriyle  birlikte Ilıpınar'daki Cüruf Depolama Alanı’nın faaliyetinin hemen durdurulması ve cürufların kaldırılması için eylem yaptı. Eylem ve basın açıklamasında minik çocuklardan yaşı 90'ı aşmış yaşlı vatandaşlara kadar geniş bir kesimle birlikte yerel yöneticilerde yer aldı.

  • Ege Postası
  • 24.08.2021 - 17:39

İzmir’in Foça ilçesine bağlı kırsal Ilıpnar Mahallesi’nin Gölyüzü mevkiinde kurulu olan Cüruf Depolama Alanı önünde yapılan protesto eylemi ve basın açıklamasına Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Duvan Temizel, bazı Belediye Meclis Üyeleri, ilçeye bağlı 16 mahallenin muhtarlarından çoğu, Foça Çevre  ve Kültür Platformu(FOÇEP), İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu(İZÇEP), Foça Forum, Yenifoça Forum, Foça Barış Kadınları Platformları, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Foça Şubesi ve Foça Kent Konseyi üyeleri ile civar yerleşim yerlerinde oturan vatandaşlar katıldı.

300’e yakın katılımcının arasında 4 yaşlarında çocuklardan 90’lı yıllarını yaşayan yaşlılara kadar her yaş grubundan insanların bulunması dikkat çekti.



İKLİM SUÇ MAHALLİ VE TEPKİLER

Çevreci çeşitli slogan ve dövizler taşıyan katılımcılar depolama alanı çevresine “İklim Suç Mahalli” yazılı şeritler çektiler. Yeniköy’den gelerek eyleme katılan Nilhan Kelem zeytinliklerine, doğal ürün yetiştirdikleri alanlara büyük zarar verdiğini iddia ettiği cüruf tepelerini istemediklerini, Sema Erdoğan, doğanın ortasında korkunç bir katliam olarak nitelediği alandan yayılan gazları sadece kendilerinin değil Karşıyaka’ya kadar olan tüm bölgenin soluyarak zehirlendiğini savundu. Kozbeyli Mahallesi sakinlerinden Melek Kutlu da “Bu dumana, yangınlara karşıyız. Bunaldık” diyerek tepkisini dile getirdi. 

Basın açıklaması öncesi kısa bir konuşma yapan FOÇEP Sözcüsü Bahadır Doğutürk “Bu vahşete bir son verilmesi için, yetkilileri son kez uyarmak için toplandık” sözleriyle ilgilileri göreve davet etti. Doğutürk; “İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulmuş olan komisyonda bu konuuyu müteaddid defalar dile getirmemize rağmen bugüne kadar herhangi bir olumlu netice alamadık. ” dedi.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz “Yaşamı paylaştığımız tüm canlılarla birlikte hepimize zarar veren; geçtiğimiz hafta yaşanan yangına yol açtığını düşündüğümüz cüruf depolama tesisinin kapatılması talebimizi yineliyoruz. Foça Belediyesi olarak bölgemizi kirletenlere karşı devam eden 6 ve kazandığımız 1 mahkememiz var. Buradaki cüruf dağları, Foça’nın en büyük dağları olmuş. Buralardan zamanında sular seller akıyormuş.  İklim değişikliği, doğal afetler, seller ve yaşadığımız pandemi döneminin üzerine bir de büyüyen cüruf dağları bizi, ilçemizi çok olumsuz etkiliyor. Hepimiz ilçemizi korumak için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya devam edeceğiz. Birlikte verdiğimiz mücadele için Foça Kent Konseyi ve tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum.’’dedi.

BİTİYORUZ ÖLÜYORUZ YETER ARTIK

Foça Kent Konseyi’nin çağrısı ve organizasyonuyla toplanan katılımcılar adına basın açıklamasını ise Yeniköy Mahallesi Muhtarı Hasan Ercan okudu. 6 Mayıs 2019 tarihinde yapılan basın açıklamasından hatırlatmalar yapan Ercan 2 yılda yaşanan olumsuzlukları ve gelinen durumu da ortaya koydu. Hasan Ercan ; “ Her şeyin bir sınırı olduğuna göre para kazanmanın da bir sınırı olmalıdır. Daha dumanı üstünde tüten cürufu başka atıklarla beraber vahşice depolayacaksın, sonrada diyeceksin ki açığa çıkan gazlar, nem ve sıcağın etkisiyle yangın çıktı. Derhal bu tesis kapatılmalı, Gölyüzü mevkii kurtarılmalıdır. Yer altı sularımızın havzası olan bu vadi derhal boşaltılmalıdır. Bu sözleri söyledikten sonra 2 yıl üç ay geçmiş. Bu süreç içinde ne oldu? Sayısız yangınlar çıktı. En son 12 Ağustos 2021’de, Bu sefer çam ağaçlarımız, zeytinlerimiz, canlarımız yandı. İşte hala kokusunu duyuyoruz. Daha üç gün önce demir çelik tesinin depolama alanında yangın çıktı. Nefes alamadık. Bu tepeler dağ oldu. Ağaçlarımız daha da karardı. Sularımız daha da kirlendi. Topraklarımız daha da zehirlendi. Bitiyoruz ölüyoruz. Yeter artık. Buna bir son verelim. Sel, deprem, yangın, kuraklık, her gün başka bir felaket. Derelerimiz, denizlerimiz bir bir tükeniyor. Tabiat Ana isyan ediyor. Daha ne bekliyoruz. “ dedi.

Ercan’ın “Gölyüzü kurtarılmalıdır”, “Tehlike saçmaya devam eden bu tesisi derhal kapatın”, “Yeraltı suları için bu vadiyi derhal boşaltın”, “Bölgede hukuksuz olarak çalışan işletmeleri durdurun”, “Yeter Artık” cümlelerini katılımcılar “Kurtarın Kurtarın Kurtarın”, “Kapatın, Kapatın, Kapatın”,” Boşaltın, Boşaltın, Boşaltın”,  “Durdurun, Durdurun, Durdurun”,”Yeter, Yeter, Yeter Artık” tezhüratlarıyla desteklediler.

Basın açıklaması dakikalarca süren alkışlı protestolarla tamamlanırken, katılımcılar cüruf depolama alanının kaldırılması ve çıkan yangınlarla ilgili suç duyurusunda bulunmak için imza kampanyası da başlattılar.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.