Dolar 32,5291
%-0.05
Euro 34,8039
%-0.18
Altın 2.434,360
%0.17
Bist-100 9.721,00
%0.78

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Flaş! HDP İzmir’de silahlı saldırı: 1 ölü

Flaş! HDP İzmir’de silahlı saldırı: 1 ölü

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı'na O. G. isimli şahıs girerek, parti çalışanı Deniz Poyraz isimli kadını silahla ateş ederek öldürdüğü bildirildi.

  • Ege Postası
  • 17.06.2021 - 11:21

TENZİLE AŞÇI / ÖZLEM KARA/EGEPOSTASI- Olay, saat 11.00 sıralarında, Konak İlçesi Çankaya Semti'ndeki Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı'nın da bulunduğu binada meydana geldi.

O.G. isimli şahıs İl Başkanlığı binasına silahlı saldırı düzenledi ve tabancayla etrafa ateş açtı. İl başkanlığının camlarının kırıldığı saldırı sonrası bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Polis, binanın bulunduğu sokağın çevresini güvenlik şeridiyle çevirdi. Cadde yaya geçişine ve trafiğe kapatıldı.

Saldırının ardından iş merkezinin çatı katına çıkan zanlı, polislerce gözaltına alındı.

İddiaya göre; O.G. isimli şahıs silahla içeri girdi ve binayı ateşe vermeye çalıştı. Olay esnasında da içerde sadece bir kişinin olduğu belirtildi. Rehin alınan HDP görevlisi kadının isminin Deniz Poyraz olduğu öğrenildi. O.G.'nin silahlı saldırısı sonrası Poyraz'ın yaşamını yitirdiği belirlendi.

ANNESİNİN YERİNE İŞE GELMİŞ

Deniz Poyraz’ın, partide çay servisi yapan annesi Fehime Poyraz rahatsızlandığı için bir günlüğüne onun yerine işe geldiği belirtildi. Deniz Poyraz’ın saldırı sırasında binada yalnız olduğu bildirildi. 

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

İzmir Valilliği konuya ilişkin açıklama yaptı.

Valilikten yapılan açıklamada "İlimizde bugün saat 11.05 sularında 32 işyerinin bulunduğu bir iş hanının 2. katındaki HDP il binasına, sağlık çalışanı iken istifaen ayrılmış olan O. G. isimli şahıs girerek, parti çalışanı olan D.P. isimli şahsı tabanca ile ateş ederek öldürmüştür.

Şüpheli şahıs yakalanmış olup olay tüm yönleriyle araştırılmaktadır." denildi.

Polis ekiplerinin olay yerinde yaptığı incelemenin ardından Deniz Poyraz'ın cenazesi otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp morguna kaldırıldı.

Olayın ardından çok sayıda partilinin bina etrafında toplanması nedeniyle polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.

Öte yandan Gözaltına alınan O.G. emniyette sorgusu sürerken, başlatılan geniş çaplı soruşturma kapsamında bağlantıları olup olmadığı araştırılıyor.

"PKK'dan nefret ettiğim için..."

Öte yandan emniyetteki işlemleri devam eden O.G.'nin (27), terör örgütü PKK'dan nefret ettiği gerekçesiyle bu olayı gerçekleştirdiğini söylediği öğrenildi. O.G.'nin, “Hiç kimseyi tanımıyorum. Kimseyle de bir bağlantı kurmadım. Terör örgütü PKK'dan nefret ettiğim için böyle bir şey yapmak istedim. Binaya girdim ve rastgele ateş ettim. Ardından da teslim oldum” dediği öğrenildi.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

"Soruşturma titizlikle devam ettirilmektedir"

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada da olayla ilgili derhal soruşturma başlatıldığı belirtilerek, "Bu kapsamda iki cumhuriyet savcımızın ve bir başsavcı vekilimizin kolluğa verdiği talimatlar doğrultusunda soruşturmanın hızlı ve etkin bir şekilde yapılması sağlanmıştır. Olay şüphelisi O.G, suç eşyası silahla beraber olay yerinde yakalanmıştır. Maktule D.P'nin ölüm muayene ve otopsi işlemlerinin yapılması talimatları verilmiş ve olay mahallindeki delillerin toplanması amacıyla olay mahalli güvenlik altına alınmıştır. Olay tüm yönleriyle araştırılmakta olup soruşturma titizlikle ve etkin bir şekilde devam ettirilmektedir." denildi.

ANNESİ OLAY YERİNE GELDİ

Deniz Poraz'ın annesi Fehime Poyraz alana geldi ancak olay yerine girmesi polis tarafından engellendi. Alanda isyan eden anne Poyraz "Devlete karşı kim duracak? Başımı eğmeyeceğim. Suçsuz yere kızımı öldürdüler" dedi.

Avukatlar ve İl Eş Başkanı Besriye Tekgür ve Deniz Poyraz'ın yakını polis nezaretinde il başkanlığına alındı. Alan önünde vatandaşlar ve polis arasında arbede çıktı. Vatandaşlardan biri "Sizi uyardık, önlem alın dedik. Almadınız. Hadi şimdi alın" diyerek polise tepki gösterdi.

HDP GENEL MERKEZ'DEN AÇIKLAMA

HDP Genel Merkez tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi; "Aylardır partimizin iktidar partisi, İçişleri Bakanlığı tarafından hedef gösterilmesi, provokasyon amacıyla bazı ailelerin örgütlendirilerek il binalarımızın önüne yönlendirilmesi sonucu bu sabah saat 10:30 sıralarında İzmir İl binamıza silahlı saldırı gerçekleştirildi. 35-40 yaşlarında olduğu belirtilen silahlı saldırgan, içeride parti çalışanımız Deniz Poyraz’ın da bulunduğu sırada il binamızı bastı. Çevreye ateş açan ve binayı ateşe veren saldırgana uzun süre müdahale edilmedi. Saldırıda parti çalışanımız Deniz Poyraz yoldaşımız katledildi.

Saldırının duyulması üzerine kitlemiz Konak İlçe binamız önünde toplanmaya başlandı.

Dün Sincan’da görülen Kobanî Kumpas Davasında yapılan provokasyon provası sonucu bugün bu saldırının gerçekleştirilmesinin amacı ve mesajı bellidir. Bu çok tehlikeli provokasyonu gerçekleştirenler, olayın azmettiricileri; partimizi, il örgütlerimizi hedef gösteren iktidardır, provokatörleri yönlendiren İçişleri Bakanlığıdır."

İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın olay yerine geldi.

Yaklaşık 10 dakika olay yerinde bilgi alan İl Emniyet Müdürü Aşkın daha sonra bölgeden ayrıldı. Polis ise güvenlik kordonunu genişletti.

Öte yandan olay sonrası Lozan- Çankaya arası trafiğe kapatıldı.

Olay yeri incelemeye katılmak isteyen avukatlar polis tarafından engellendi. Avukatların "Delilleri karartmayacağınızın garantisi yok" dediği ifade edildi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay avukatlarla alanda inceleme yapmak isterken polis şefiyle tartışma çıktı.

Polis tartışmanın sonunda alan girmelerine izin vermezken, etten duvar ördü.

HDP Genel Merkez resmi Twitter adresinden ise şu açıklama yapıldı: "İzmir'de parti binamız silahlı bir şahıs tarafından basılarak binamız ateşe verildi. İçeride görevli bir arkadaşımız bulunmakta. Saldırının faili de azmettiricileri de bellidir. Herhangi bir olumsuzluktan iktidar ve kışkırtıcılar sorumlu olacaktır"

İkinci bir açıklamada da "İzmir’deki provokasyon ve alçakça saldırıya karşı HDP’liler Konak’ta bulunan il binamızda toplanıyor. Her saldırı korkak saldırganları küçültürken, partimize sahiplenmeyi arttıracaktır." ifadeleri kullanıldı.

SALDIRIYA TEPKİLER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Hayatını kaybeden Deniz Poyraz'a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bu senaryoyu daha önce yaşadık, bu kez halkımız yutmaz. Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın! Bakalım bu olaylar ileride hangi videonun konusu olacak. Göreceğiz hep birlikte. HDP camiasına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Mithat Sancar (HDP Eş Genel Başkanı): Bu katliam aynı zamanda bir provokasyondur. Bunun çok tehlikeli bir provokasyon olduğunu herkesin çok net görmesi gerekir. Bugün İzmir İl Örgütümüzde saldırının gerçekleştirildiği saatlerde yaklaşık 40 kişilik yönetici grubumuzun bir toplantısı vardı. Daha önce planlanmış olan bu toplantı acil bazı nedenlerden dolayı ertelendi.  Tam anlamıyla tarama yapmış katil, plan açıktır!

Muharrem İnce (Memleket Partisi Genel Başkanı): Bu kirli saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz'a Allah'tan rahmet, ailesine baş sağlığı diliyorum. HDP'li yurttaşlarımıza taziyelerimi iletiyorum.

Temel Karamollaoğlu (Saadet Partisi Genel Başkanı): HDP İzmir İl Binasına yapılan silahlı saldırıyı şiddetle kınıyor, yaşanan can kaybı nedeniyle başsağlığı diliyorum. Olay tüm yönleriyle aydınlatılmalı, faillere gerekli ceza verilmeli; başta siyasiler olmak üzere herkes şiddeti besleyecek söylem ve davranışlardan vazgeçmelidir” dedi.

Ahmet Davutoğlu (Gelecek Partisi Genel Başkanı): İzmir’de HDP İl Binası’na düzenlenen silahlı saldırıyı kınıyorum. Öldürülen Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı dilerim. Şiddet kaybetmeye mahkumdur. İktidar siyasete terör gölgesi düşmemesi için acilen tedbir almalıdır.

Meral Akşener (İYİ Parti Genel Başkanı): Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Başkanlığı'na yönelik saldırıyı kınıyor, hayatını kaybeden Deniz Poyraz'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Bulanık suda balık avlama hevesinde olanlar akıllarını başlarına alsınlar.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Saldırıda katledilen Deniz Poyraz'a Allah'tan rahmet, ailesine baş sağlığı diliyorum. Mevcut siyasal şiddet iklimini önlemek, siyasi partilerin ve siyasetçilerin güvenliğini sağlamak hükümetin sorumluluğundadır.

Hamza Dağ (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı-İzmir Milletvekili): Menfur saldırıyı kınıyorum. Türkiye'nin huzur ve güvenliğini bozmaya yönelik her türlü saldırı ve girişimin karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz.

Ömer Çelik (AK Parti Sözcüsü): İzmir'de HDP İl binasında gerçekleşen saldırıyı ve cinayeti lanetliyoruz. Türkiye, huzur ve güvenliğini bozmaya çalışan provokasyonlara asla fırsat vermeyecektir. Güvenlik güçlerimiz ve yargı teşkilatı hadiseyi tüm boyutlarıyla açığa çıkaracaktır.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Saldırıyı kınıyor, hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. İzmir'imiz huzur kentidir. Bu huzura zarar verecek her türlü girişimin karşısındayız.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Yaşamını kaybeden gencimize Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Saldırıyı kınıyorum. Bu ülke çatışmadan, nefretten, kutuplaşmadan, bölünmeden medet umanlara izin vermez, vermeyecek.

Zeynep Altıok Akatlı (CHP eski İzmir Milletvekili): Çok çok üzücü. Bu barbarlığı tanıyoruz. Hep yaşadığımız tarihin tekerrürü yine tahriklerle, hedef göstermelerle planlanıyor. Kaostan beslenen kötülük halkların kardeşliğine kastediyor.

Atila Sertel (CHP İzmir Milletvekili): Kardeş kavgası başlatmak isteyenler bunu başaramayacak. Şiddeti doğuran nedenlerin ortadan kaldırıldığı, terörün bittiği ve herkesin özgürce fikrini söylediği ülkemizde yaşamaktır hedefimiz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.