Dolar 32,4254
%0.04
Euro 34,4466
%-0.14
Altın 2.487,090
%0.16
Bist-100 9.680,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
FETÖ'den kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarlarına hapis cezası

FETÖ'den kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarlarına hapis cezası

FETÖ’nün yayın organı olduğu gerekçesiyle kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarları Mümtazer Türköne, Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Ahmet Turan Alkan’ın yeniden yargılandıkları davada karar açıklandı. Mahkeme; Bulaç, Alpay ve Alkan’a ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçundan 2,5 yıl, Türöne’ye ise aynı suçtan 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

  • Ege Postası
  • 28.11.2022 - 17:44

Kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarları Mümtazer Türköne, Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Ahmet Turan Alkan’ın ‘terör örgütüne üye olmak’ suçundan ceza aldıkları ve Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından ‘eksik inceleme’ gerekçesiyle bozulan davaya, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün devam edildi. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Mümtazer Türköne, Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Ahmet Turan Alkan katıldı. Duruşmada sanıkların avukatları da hazır bulundu.

“DARBE ÖNCESİNDE DARBEYE KARŞI YAZILAR YAZDIM”

Duruşmada savunma yapan sanık Ali Bulaç, “Defalarca yargılandım. Yargılandığım bütün davalar fikir özgürlüğü konusundaydı ve hepsinden beraat ettim. 14 ay tutuklu kaldım. 55 yıllık mesleğimden uzak tutuldum. Yargılanmaya başlandığımızda, 3-4 yıl önce yazmış olduğum yazılarım bana suç unsuru olarak yöneltildi. Savcı, bana yöneltilen üyelik suçu için mütalaada somut bir delil bulundurmamıştır. Darbe öncesinde darbeye karşı yazılar yazdım. Darbeye yardım eden biri, darbeye karşı durmaz ve yazılar yazmaz. Benim bu örgüte yardım etmem ve sempati duymam, hayatın olağan akışına aykırıdır. Suçsuzum, beraatimi talep ediyorum” dedi.

“ZAMAN GAZETESİNDE YAZARLIK YAPTIĞIM İÇİN PİŞMANIM”

Sanık Şahin Alpay ise yaptığı savunmada, 5 yılı aşkın bir süredir yargılandığını söyleyerek, “FETÖ üyesi olduğum iddiası tümüyle geçersizdir. Ben, hiçbir zaman dini bir cemaate ya da FETÖ’ye üye olmadım. Yazarlık ve editörlük yaptım. Zaman gazetesinde de haftada üç gün köşe yazarlığı yaptım. Savcı, benim örgüt üyeliği suçundan cezalandırmamı istemiş. 15 Temmuz darbe girişimini lanetliyorum. Bu nedenle de Zaman gazetesinde yazarlık yaptığım için de pişmanım. Örgüt üyeliği suçundan bana karşı yöneltilen suçlar için elle tutulur delil yoktur. Hakkımda beraat kararı vermenizi bekliyorum” diye konuştu.

“PİŞMANLIK DUYACAĞIM HERHANGİ BİR ŞEY YAPMADIM”

Savunma yapan sanık Mümtazer Türköne, “Benim 4 yıl 2 ay hapis yatmama sebep olan suçlar, sadece gazete makaleleri. Delil olarak, gazetelerde atılan başlıklar gösteriliyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Diğer arkadaşlardan farklı olarak 2,5 yıl daha hapis yattım. Bunun nedeni ise pişmanlık belirtisi göstermemem olarak belirtildi. Buna da açıklık getireyim; pişmanlık duyacağım herhangi bir şey yapmadım. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

“BİZ BU ÖRGÜTE VE DARBEYE DE KARŞI ÇIKMIŞTIK”

Sanık Ahmet Turan Alkan ise “Bu davanın bir fikir davası, bir düşünce ifadesinden doğan sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Bizler, gazetelerde yazdığımız yazılar için değil, örgüt üyeliği suçundan yargılanıyoruz. Ben, bu örgütü menfur buluyorum. Biz, bu örgüte ve darbeye de karşı çıkmıştık. Beraat kararını vermenizi bekliyorum” diye savunma yaptı.

Duruşmada beyanda bulunan sanık avukatları da müvekkillerinin beraatlerini talep etti.

SON SÖZLERİNDE DE BERAAT TALEP ETTİLER

Karar açıklanmadan önce sanıklara son sözleri soruldu. Şahin Alpay, “Ben, yazarlık hayatım boyunca askeri darbelere karşı yazı yazmış biri olarak tanınıyorum. Beraatimi talep ediyorum” derken diğer sanıklar da haklarında beraat kararı verilmesini istedi.

MÜMTAZER TÜRKÖNE’YE 3 YIL 9 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Ahmet Turan Alkan’a ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçundan ayrı ayrı 2,5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Mümtazer Türköne’yi ise aynı suçtan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarları Mümtazer Türköne ile Ali Bulaç'ın da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı dava, 6 Temmuz 2018 tarihinde karara bağlanmıştı. Mümtazer Türköne ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 10,5 yıl, Ali Bulaç ile Şahin Alpay ise aynı suçtan ayrı ayrı 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İSTİNAF İLK KARARI ONAMIŞTI

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını incelemiş ve 25 Haziran 2019 tarihinde kararı onamıştı.

YARGITAY, ‘EKSİK İNCELEME’ DİYEREK İLK KARARI BOZMUŞTU

Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise yaptığı incelemeden sonra, 24 Eylül 2020'de yerel mahkemenin kararını bazı sanıklar yönünden bozmuş, bazı sanıklar yönünden ise onamıştı. Yargıtay, yaptığı inceleme sonucunda, Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Mümtazer Türköne hakkındaki kararları ‘eksik inceleme yapıldığı’ gerekçesiyle bozmuştu. Yargıtay’ın bozma ilamında, sanıkların eylemlerinin mevcut dosya durumuna göre ‘örgüte yardım’ suçunu oluşturduğu, dosyadaki eksik incelemeler tamamlandıktan sonra karar verilmesi gerektiği belirtilmişti. Yargıtay, Mümtazer Türköne’nin tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar vermişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.