Dolar 32,4339
%-0.16
Euro 34,7540
%-0.62
Altın 2.436,080
%-0.01
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ETİK Başkanı İşler’den turizm sezonu açıklaması: Bayramı feda etmeye hazırız

ETİK Başkanı İşler’den turizm sezonu açıklaması: Bayramı feda etmeye hazırız

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı (ETİK) Mehmet İşler, Ege Postası’na yapmış olduğu açıklamada, pandemi nedeniyle turizm sektörünün mağdur olduğunu belirtti. İşler, Mart ayında gelen yasaklar nedeniyle şu anda Türkiye’deki turist oranının yüzde 11-14 seviyelerinde seyir ettiğini ifade etti. Başkan İşler, ayrıca yurt dışından gelen turistler için turizm merkezi şehirlerinin acil aşılanması ve vaka sayılarının düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

  • Ege Postası
  • 22.04.2021 - 12:58

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- Pandemi nedeniyle birçok sektör sekteye uğradı. Bu sektörlerden bir tanesi de turizm sektörü oldu. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nin açıkladığı verilere göre, geçen yılın Ağustos ayında İzmir’e gelen turist sayısı 2019 yılına oranla yüzde 68 azalış gösterdi. ETİK Başkanı Mehmet İşler bu yılda aynı verilerin beklendiğini açıkladı.

“BAYRAMI FEDA ETMEYE HAZIRIZ”

Yasakların turizm sektörünü olumsuz yönde etkilediğini belirten İşler, turizm sektöründeki turist oranının şu anda yüzde 11-14 seviyelerinde olduğunu, bu seviyenin istihdam edilen personelin maaşını bile karşılamadığını, turizm sektörünün mağdur olduğunu ifade etti.

İşler açıklamasına şöyle devam etti:

“Yasaklar gelmeseydi, martın başındaki gibi bir hava olsaydı turizm sektörü bu sene çok başarılı bir yıl geçirecekti. Ama pandeminin pik noktasına bir geçişi olması, geçen yılı bize arattıracak gibi gözüküyor. Şu anda turist sayısı,  geçen yıla benzer rakamlarda olacak gibi gözüküyor. Bir an önce devletin daha sıkı bir tedbir alması lazım. Bayramda otellerin  dahi açılmaması lazım. Çünkü biz bayramda otelleri açarsak, belki de sezonu kaybetme riskimiz olacak. Sezonu kaybetmek yerine, biz bayramı feda etmeye hazırız.

Ancak sıkı bir tedbir alınırsa, 19 Mayıs’tan sonra vaka sayıları azalır, aşılama sayıları artarsa biz bu sezonunu kurtarırız diye düşünüyorum.”

“DESTİNASYON MERKEZLERİNE AŞI ÖNCELİĞİ”

Geçtiğimiz haftalarda birçok Avrupa ülkesi Türkiye’deki vaka  ve ölüm sayılarının artması nedeniyle sınır kapılarını kapatmış, uçuş izinlerini kaldırmıştı. Bu durumun turizm sektörünü kötü bir şekilde etkileyeceğini belirten Başkan İşler, ülkeye olmazsa bile şehirlere uçuş yapılabilmesi için destinasyon merkezlerinin aşılanması gerektiğini açıkladı. Başkan işler, “Hükümetten isteğimiz destinasyon merkezlerine öncelik verilip  hiç olmazsa İstanbul, Marmaris,  Antalya, Fethiye, Bodrum, İzmir bölgelerini uçuş izinlerini alabilecek şekilde vaka sayısını azaltıp, aşılamayı yükseltip ve buna göre bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Hiç olmazsa ülkeye değil de şehirlere uçuşların önü açılsın ve turizm sektörünü kaybetmeyelim diye düşünüyorum. Ülkedeki ekonominin can suyu için, ülkedeki sıcak dövizin girdilerinden ülkemizin faydalanması için ekonominin,  zarar görmemesi için bunu yapmamız lazım” diye belirtti.  

“ŞEKER GİBİ BİR MÜJDE OLDU”

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa çalışma ödeneğinin süresini uzatmış ve bu doğrultuda iş yerlerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, iş yerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlanmıştı. İşler, “Yasaklarla birlikte bizim iş sahasında oteller ne kadar da açık olsa dahi müşteri oranımız düştü. Rusya, Ukranya krizi, hem de vaka ölüm sayılarından dolayı biz nisan ve mayıs ayını kaybettik gibi gözüküyordu. Ondan dolayı biz Cumhurbaşkanı’ndan, kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını talep ettik. Sayın Cumhurbaşkanı dün itibariyle bunu onayladı. Bu bize şeker gibi bir müjde oldu” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.