Dolar 32,3701
%0.16
Euro 34,9552
%-0.31
Altın 2.325,270
%0.21
Bist-100 9,08
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Esnaftan iktidara çağrı: Saatleri esnetmeleri lazım

Esnaftan iktidara çağrı: Saatleri esnetmeleri lazım

CHP Konak Belediye Meclis üyesi Esnaf Masası Başkanı ve İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkan Adayı Doğan Kılıç, kontrollü normalleşmeyle birlikte esnafın kepenklerini açmalarının dertlerine derman olmadığını söyledi. Sabah 7.00 akşam 19.00 arasında hizmet vermenin esnafa yeterli gelmediğini söyleyen Kılıç, saat düzenlemesi için yetkililere çağrıda bulundu.

  • Ege Postası
  • 17.03.2021 - 10:10

EGEPOSTASI- CHP Konak Belediye Meclis üyesi Esnaf Masası Başkanı ve İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkan Adayı Doğan Kılıç, TV35 ekranlarında yayınlanan Uyandırma Servisi programında Kutluhan Nesil’in sorularını yanıtladı.

Salgın döneminde ekonomik olarak en büyük darbeyi esnafın aldığına dikkat çeken Kılıç, verilen desteklerin yeterli olmadığını söyledi. Kontrollü normalleşmeyle birlikte yeniden kepenkleri açmalarının olumlu olduğunu ifade eden Kılıç, faaliyet saatlerinin yeterli olmadığını söyledi ve yetkililere düzenleme çağrısında bulundu.

SALGIN DÖNEMİNDE ESNAF

Covid’de en zor günleri geçirenlerin esnaf kesimi olduğuna dikkat çeken Kılıç, “2020 yılı bizim için kayıp bir yıldı. Zor günler yaşıyoruz” dedi. Normalleşme adımlarının ekonomik rahatlamayı sağlamaya yetmediğini belirten Kılıç, şunları söyledi; “Buna da şükür diyoruz. Ama verilen süreler bizim için yeterli değil. Bu saatler esnaf lokantalarina yarayabilir. Ama kafeteryalara, barlara, restoranlara yeterli değil. Açtığımıza şükrediyoruz ama saatlerle büyük sıkıntımız var. Bu saatlerin ayarlanmasını yetkililerden rica ediyorum. Dükkanların en azından gece 12’ye kadar açık olması lazım. İçkili yerler bir yıldır kapalı. Bu arkadaşların kiraları, sigortaları, vergileri var...  Bu nedenle saatleri esnetmeleri lazım. Açıldık tamam ama yeterli değil.”

“UYARSAK BİLE VATANDAŞTAN TEPKİ ALIYORUZ”

Kontrollü normalleşmeyle birlikte açılan mekanlarda salgına yönelik alınan tedbirleri aldıklaırnı ancak hem salgının olumsuz yönde etkilenmemesi hem de esnafın kepenklerini yeniden indirmemesi icin kurallara riayet de vatandaşlara da çağrıda bulunan Kılıç, “Biz mekanlarımızda devletin söylediği her türlü tedbire uyuyoruz. Sosyal mesafe, hijyen, kapasite... ama insanlarımız da bıktı. İnsanlar çarşıya çıkmayı, kafede oturup sohbet etmeyi... Hepimiz bundan muzdaribiz ama biraz daha dikkat etmemiz lazım. Normalleşmeye geçtik ama virüs bitmedi. Vatandaş dikkat etmeli. Biz işletmeci olarak uyarsak bile vatandaştan tepki alıyoruz. Bizi dikkate almıyorlar” ifadelerini kullandı.

“VERİLECEK DESTEK PAKETİ HİBE OLMALI”

Salgın döneminde esnafa verilen desteklerin yetersiz olmasının yanında verilen desteklerin de dertlere derman olmadığının altını çizen Kılıç,“Destek paketi dediğimiz şey esnafın tamamını kapsamıyor. Büyükşehirlerde 750 lira kira desteği dendi. Büyükşehirlerde nerede 750 kiraya kira var? Kordon’a inin aylık kiraları 70-80 bin lira. Kemeraltı, Çankaya’da 15-20 bin lira. Hadi hepsini geçtim mahalle aralarındaki ufak bakkallar bile bin 500 lira kira istiyor en azından. Bu 750 lirayı da herkes alamadı. Mesela ben başvurdum ama reddedildim. Son açıklanan pakete bakıyorsunuz. Biz vergilerimizi yapılandırdık. İş yerlerimiz kapalı. Biz nereden kazanıp da ödeyeceğiz. Biz bu ödemelerin faizsiz olarak en azından bir yıl ötelenmesini bekliyorduk. Ödenmesi için çalışmamız lazım. Esnafa kredi verilip borçlandırılmamalı. Verilecek destek paketi hibe olmalı. Aldığımız destekler can suyu bile olmadı” dedi.

“ESNAF ODASI MADDİ VE MANEVİ DESTEK OLMADI”

Pandemi döneminde İzmir Lokantacılar Odası’nın esnafı yalnız bıraktığını söyleyen Kılıç, başkanlığa adaylığını açıkladı ve vaatlerini şu şekilde sıraladı; “Ben İzmir Lokantacılar Odası’nın 35 yıldır üyesiyim ve sekiz yıl bu odada başkanvekilliği görevinde bulundum. Geçen yıl da başkanlığa aday olmuştum. Bu süreçten bahsediyorum. Bu süreçte herkes esnafa destek olmak için elinden gelen gayreti gösterdi. Bizim oda başkanımız Türkiye Lokantacılar Federasyonu Genel Başkanı aynı zamanda. Yani kanunlar, yasalar Ankara’da yapılırken masadaki bir sandalyede de bizim başkanımız oturuyor. Ama maalesef bu dönem lokantacılar odası başkanı ya da oda olarak esnafımıza maddi bir destek olmadığı gibi manevi bir desteği bile olmadı. Yani bir mesajla çıkan kanunları ya da genelgeleri gönderip bilgilendirmekten bile aciz bir oda olarak görüyorum. Ben Oda’nın mesaj grubundan rakip olduğum için çıkarıldım. E tabi muhalif olacağım. Sen bu odanın seçilmiş oda başkanısın. Ama seçim süreci geldiğinde seviyeli ve saygılı bir şekilde rakip oluruz. Seçim biter kazananın eli kaldırılır. Beni arayıp esnaf için ne yapılabileceğini konuşabilirdik. Bu süreçte oda tarafından destek olunmadığı gibi aidatları ödememiz için mesaj gönderildi. Bu böyle olmaz. Çıkıp esnafı dolaşmaktan bile acizler. Bu nedenle ben başkanlığa adayım. Eğer başkan olursam her bölgeden bir yönetici alacağız, yönetici bölgesinden sorumlu olacak. Biz sahada olacağız. Esnafın yanında olmayan yönetim başarılı olamaz. Ayrıca bugün geldiğimiz noktada çırak, kalfa yetiştiremiyoruz. Bana göre Oda, bir mektep kurmalı bu konuda. Ya da büyükşehir Meslek Fabrikası’nda bu eğitimleri verebilirsin. Biz buna dikkat edeceğiz ve eleman yetiştireceğiz.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.