Dolar 32,3300
%0.25
Euro 35,0433
%-0.22
Altın 2.280,490
%0.13
Bist-100 9,00
%2.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan'dan döviz çağrısı: Dolarınızı TL’ye çevirin

Erdoğan'dan döviz çağrısı: Dolarınızı TL’ye çevirin

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan bir kez daha vatandaşa TL çağrısında bulundu. Erdoğan, "Tüm vatandaşlarımızdan birikimlerini dövizden TL'ye çevirerek üretim ve istihdama katkı sağlayacak yatırımlara yönelerek mücadelemize destek vermelerini bekliyorum" dedi.

  • Ege Postası
  • 14.12.2020 - 20:20

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası ekonomiye dair açıklamalarda bulundu:

* 2008 yılında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tamamı ciddi bir finansal kriz yaşarken biz Türkiye olarak bu süreçten güçlenerek çıktığımızı ve çıkacağımızı söylemiştik.

*Hatırlayın o günleri nitekim takip eden yıllarda rekor büyümelerle 2009'daki kaybımızı fazlasıyla telafi ettik.  O zaman Başbakandım.  Bu yıl için de aynısını söylüyoruz daha önce ülkemizle ilgili oldukça olumsuz tablolar çizen uluslararası ekonomi kuruluşları, değerlendirmelerini aşama aşama bizim dediğimiz yere doğru getirmeye başladılar.

* Tabi sadece bununla yetinmiyoruz. Asıl amacımız salgının hızlandırdığı küresel siyasi ve ekonomik yeniden yapılanma sürecinde ülkemizi hak ettiği seviyeye çıkarmaktır. Üretimin, ticaretin ve finansın tek merkezli hale dönüşmesini sıkıntıları salgın döneminde daha iyi görüldüğü dünya ekonomileri daha dengeli bir üretim ve ticaret dağılımı arayış içindedir.

*Türkiye pek çok avantajıyla, bu anlayışla öne çıkan ülkelerin başında geliyor. Ekonomimizi sadece mevcut tabloya bakarak değil önümüzdeki işte bu büyük potansiyeli dikkate alarak yönetiyoruz.

“FARKLI SENARYOLARA HAZIRLIKLIYIZ”

* Son 10 yıldır olduğu gibi yeni dönemde de en önemli rehberimiz yol göstericimiz 2023 hedefleridir. Bu anlayışla 2021 bütçesini tüm yatırım, istihdam, ihracatta büyümeye üzerine bina ettik. Bütçemizin şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

*Küresel ekonomide belki de iktisat tarihine geçecek bir dönem yaşıyoruz. Salgınla başlayan sağlık krizi gelişmiş ya da gelişmekte olan ülke ayrımı yapmaksızın tüm makroekonomik dengeleri derinden sarsıyor. İşsizlik, ticaret, turizm ve borçluluk gibi pek çok gösterge tarihin en kötü seviyelerine ulaştı.

* Tüm bunların etkisiyle 2020'de küresel ekonominin yüzde 4'ün üzerinde küçülmesi bekleniyor. Elbette dünyanın umudunu yeşerten gelişmeler de var. Salgının tedavisi konusunda başarıya ulaşan her adım çok hızlı bir küresel toparlanmayı beraberinde getirme potansiyeli taşıyor. Nasıl bir küresel durumla karşılaşırsak karşılaşalım Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste karşı hazırlıklı durumdadır.

* Bunun için gerçekçi bir zeminde hem açık hem ihtiyatlı olacağız. Hepsinden önemlisi her durumda vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Ekonomimizin güçlü ve kırılgan yönlerini gayet iyi biliyoruz. Güçlü yönlerimizi sağlamlaştırırken kırgınlıklarımızın üzerine gidiyor gereken tedbirleri de alıyoruz. Türkiye salgın sonrası döneme güçlü, dayanıklı ve rekabetçi bir küresel oyuncu olarak girmekte kararlıdır.

“EKONOMİ YÖNETİMİNE GÜVENİN”

* Vatandaşlarımızdan müsterih olmalarını, sürekli karamsarlık aşağılayanlara inat bize ve ekonomi yönetimimizi güvenmelerini istiyorum. Bunun için gereken somut zemine de sahibiz. Uyguladığımız politikalar, kredi genişlemesi ve normalleşme adımlarının etkisi ile yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,7 büyüdük.

*Böylece Türkiye Avrupa birliği G 20 ve OECD ülkeleri arasında üçüncü çeyrekte en fazla büyüyen ülke oldu. Bununla birlikte henüz ülkemizin istihdam potansiyelini yeteri kadar harekete geçiremediğimizi biliyoruz. Gençler ve kadınlar başta olmak üzere her kesimde istihdam oranlarını çok daha yukarı seviyelere çekecek politikalara öncelik vereceğiz.

“BİRİKİMLERİNİZİ TL’YE ÇEVİRİN”

*Halkımızın tasarruflarını TL olarak değerlendirmesini teşvik etmek istiyoruz. TL mevduat ve katılım hesaplarıyla ilgili faiz ve kar paylarındaki stopaj oranlarını düşürmüştük. Stopaj oranları 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 3, 1 yıl üzerinde olanlar içinse yüzde sıfır olarak mart sonuna kadar uygulanmaya devam edecek.

*Son zamanlarda TL cinsi varlıklara olan güveni arttırmak için kurumlarımız tarafından piyasa dostu adımlar atıldı. Kasım ayından itibaren sermaye girişlerinde artış, risk primlerinde düşüş ve TL’de değerlendirme yaşandı.

*Vatandaşlarımızın döviz talebi de azalma eğilimine girdi. Tüm vatandaşlarımızdan birikimlerini dövizden TL’ye çevirerek üretim ve istihdama katkı sağlayacak yatırımlara yönelerek, mücadelemize destek vermelerini bekliyorum.

Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı kararı alındı

Sokağa çıkma yasağının kapsamı yılbaşında genişletildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık Perşembe günü saat 21.00'den 4 Ocak Pazartesi saat 05.00'e kadar kesintisiz uygulanacak" dedi.

Corona virüsüne ve bu kapsamda alınan tedbirlere değinen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı;

*Tedbirler sayesinde dünyadaki pek çok yerin tersine ülkemizde hasta, vefat sayılarında belirgin bir azalışın yaşandığını görüyoruz.

*Yurtdışından temin etmekte olduğumuz aşıyı belirlenen uygulama kapsamı ve takvimi çerçevesinde en kısa zamanda milletimizin hizmetine sunacağız. Yerli aşı üretimi ile ilgili çalışmaları ise daha yakından takip ediyoruz.

*Bahar aylarında kendi aşımıza kavuşarak çok daha yaygın bir aşılama sürecine geçiriyoruz. Bu süreçte tedbirleri sıkı bir şekilde devam ettireceğiz.

YASAK PERŞEMBE SAAT 21.00’DA BAŞLAYACAK

*Elden edinilen kazanımların güçlendirmek için sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık Perşembe saat 21:00'den 4 Ocak saat 5:00'e kadar kesintisiz uygulanacaktır.

*Sağlıkçılarımıza ve diğer çalışanlarımıza destek olmak amacıyla kamuya ait okul öncesi kurumlar, ana sınıfları hariç faaliyetlerini sürdürebilecektir.

*Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın kadrolarına göre vazife malullüğü veya meslek hastalığı statülerinin hızlı sonuçlandırılması sağlanacaktır.

*Vazife malulü sağlık çalışanlarımızın aileleri, faizsiz konut kredisinden çocukların eğitim öğretim yardımına, istihdamdan fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuşacaklardır.

*Sağlık Bakanımız ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımızı bu hususun süratle neticelendirmesi için görevlendirdim. Cumhurbaşkanı olarak salgın sürecinin yönetiminde görev alan kurumlarımızın tüm çalışmalarını anlık olarak takip ediyoruz.

*Mevcut uygulamalarla ilgili ihtiyaç duyulacak sıkılaştırma veya normalleşme adımlarını istediğimiz zaman atma imkanına sahibiz.

*Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çoğunun bizden daha kötü durumda olması Türkiye'nin salgınla mücadelede geride değil tam tersine ilerde olduğunun işaretidir. İnşallah bu mücadelemizi de başarıyla neticelendirecek, aydınlık geleceğimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz.

Erdoğan yeni corona virüsü destek paketini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni corona virüsü destek paketini duyurdu. Erdoğan, "İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız" dedi.

“1 MİLYON 239 BİN 438 KİŞİYE ÜÇ AY SÜREYLE AYDA BİN LİRA DESTEK”

Erdoğan, şunları söyledi:

* Yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulanma süresini 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz.

* Benzer şekilde yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını da 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceğiz.

* Salgının etkisinin en aza indirilmesi için yıl ortasında başlattığımız konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma kadar birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerinde yine 1 Haziran'a kadar uzatmaya gittik.

* Esnafımıza kira desteği ile gelir kaybı desteği için hazırlıklara başladık. Ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor.

* Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime üç ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız.

DESTEK ÖDEMESİNDEN KİMLERİN YARARLANACAĞI BELLİ OLDU

* Hibe şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır. Böylece ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş oluyoruz.

“5 MİLYAR TL CİVARINDA HİBE DESTEĞİ SAĞLAMAYI PLANLIYORUZ”

* Bir diğer destek kalemi olan kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirledik. Bu şartları taşıyan ve iş yeri kira olan esnafımıza 3 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer şehirlerde ise 500 lira kira desteği yapacağız. Buna göre ayda 432 milyon liradan toplamda 1 milyar 300 milyon liralık bir kira desteğini esnafımıza hibe olarak vereceğiz.

* Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki üç ay boyunca esnafımıza toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlamayı planlıyoruz.

TURİZME KİRA DESTEĞİ

* Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecri misillerin ödeme sürelerini başvuru şartı aramaksızın 1 yıl süreyle erteliyoruz. Bu ertelemenin turizm sektörüne katkısı 925 milyon liradır.

* Belediyelere de mülkiyet ve tasarruflarında bulunan taşınmazların irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı sağladık.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.