Dolar 32,5710
%0.1
Euro 34,9591
%0.37
Altın 2.426,840
%0.15
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan: 60 yıllık hayal gerçek oldu

Erdoğan: 60 yıllık hayal gerçek oldu

Yerli otomobil Togg'un ilk modeli üretim bandından indi. Gemlik Kampüsü açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz" dedi. Erdoğan, bankalara da Togg için uygun kredi çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı'nın açıklamasına göre; otomobilin ön satışı şubat ayında başlayacak. Fiyatın da bu tarihte belli olması bekleniyor.

  • Ege Postası
  • 29.10.2022 - 19:56

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) Gemlik Kampüsü açılışı ve ilk TOGG’un banttan indirilmesi dolayısıyla düzenlenen törende; “Daha durun bunun arkası gelecek. TOGG, Avrupa'nın yollarına bütün bu modelleri ile girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Ne diyecekler, ‘Çılgın Türkler geliyor’ diyecekler…” dedi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na ilişkin Erdoğan, "Bizim çocukluğumuz ve gençliğimiz okullarda Cumhuriyet’in nasıl imkansızlıklar içinde kurulduğunu dinlemekle geçti. Üzerinde yamalı kıyafetleri, ayaklarında yırtık çarıkları, ellerinde ‘Cumhuriyeti biz böyle kazandık’ pankartı ile Cumhuriyet’in kuruluşunu kutlayan vatandaşlarımızın görüntülerini unutmadık. Bir kez daha ve tüm kalbimiz ile yaşasın Cumhuriyet diyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, TOGG'un Ceo'su Mehmet Gürcan Karakaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bakanlar, milletvekilleri ile birlikte, Bursa'nın Gemlik ilçesinde TOGG'un Gemlik Kampüsü açılışına katıldı.

Erdoğan, bugün banttan inen ilk TOGG C-Suv serisi bir araçla, alana giriş yaptı. Erdoğan'a, TOGG'un Ceo'su Karakaş eşlik etti. Açılış töreninde konuşan Erdoğan, "Tayfun füzeleri atılmaya başladı, Yunan ne yapmaya başladı? Hemen televizyon yayınlarında, gazetelerinde tayfun onların gündemine girdi. Daha durun bunun arkası gelecek. TOGG, Avrupa'nın yollarına bütün bu modelleri ile girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Ne diyecekler, ‘Çılgın Türkler geliyor’ diyecekler… Biz onlara değil, nereden nereye geldik diye bakacağız" diye konuştu. 

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"CUMHURİYETİMİZİN BANİSİ GAZİ MUSTAFA KEMAL: Cumhuriyetimizin 99’uncu yılı kutlu olsun. Anadolu topraklarını bize vatan yapan ecdadı, Millî Mücadele’nin kahramanlarını, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ile Büyük Millet Meclisi’mizin tüm mensuplarını rahmetle, şükranla yad ediyorum. Bu anlamlı günde milletçe tek yürek olduğumuz böylesine tarihi bir açılışta buluşmamızı nasip eden rabbimize sonsuz hamdüsenalar ediyorum.

ORTAK HAYALİ KURMANIN TADINI HEPİMİZE YAŞATAN PROJENİN ADIDIR: Millet olmak demek aynı vatanda hür bir şekilde yaşamak, farklılıkları ortak hayallerle birleştirmek, hüzünlerin üstesinden ortak sevinçlerle gelmek, hedeflere ortak çabalarla ulaşmak demektir. Millet olmak demek, tüm bu hasretler üzerinde ortak bir geleceğe yönelmek demektir. TOGG, ülkemizin güçlü yarınları için işte bu ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır.

TOGG, TÜRKİYE’NİN, 85 MİLYONUN ORTAK GURURUDUR: Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla 60 yıllık hayalinin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Bir tarafta kırmızı, bir tarafta beyaz. Ne anlama geldiğini herhalde anlıyorsunuz. Bayrakları bayrak yapan, üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bunun için TOGG, Türkiye’nin, 85 milyonun ortak gururudur diyoruz.

BU BİR MEMLEKET MESELESİDİR: Ülkemizin dört bir yanında ve dünyanın çeşitli yerlerinden Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG’un başarısı için destek veren dua eden herkese gönülden teşekkür ediyorum. Bu bir memleket meselesidir diyerek bugünkü heyecanımıza ortak olan siyasi parti genel başkanlarına, milletvekillerine ve devletimizin her kademesinden arkadaşlarımıza elbette en başta da aziz vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.

BİZ BU ÜRÜNE OTOMOBİL DİYORUZ: TOGG’u seri üretim bandından indirmek için gecesini gündüzüne katan babayiğitlerimizi, teknisyenlerimizi, mühendislerimizi ve şu anda 1300 civarındaki emekçilerimizi yürekten kutluyorum. Sizler, milletimiz ile birlikte Nuri Demirağ’ın, Nuri Killigil’in, Vecihi Hürkuş’un ve Şakir Zümre’nin mirasını da onurlandırdınız. Biliyorsunuz dün Ankara’da Cumhuriyetimizin yeni asrına damga vuracak Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun müjdesini milletimiz ile paylaştık. Türkiye Yüzyılı’nın ilk fotoğrafı da işte açtığımız bu tesis, yanında durduğumuz araçtır. Biz bu ürüne otomobil diyoruz. Ama üreticileri TOGG’u akıllı cihaz olarak tarif ediyor.

FELEĞİN ÇEMBERİNDEN GEÇEREK DEVLETİNİ KURMUŞ BİR MİLLETİZ: Türkiye’nin yerli ve milli otomobilinin üretileceği TOGG Gemlik Kampüsü’nün ve banttan indirdiğimiz akıllı cihazlarımızın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Binlerce yıldır en çetin engelleri aşarak varlığını sürdürmüş, adeta feleğin çemberinden geçerek devletini kurmuş bir milletiz. Cumhuriyetimizin ilk yıllarına da Birinci Dünya Savaşı’nın tüm yükünü sırtlanmış, savaşlardan yorgun düşmüş kaynakları tükenmiş bir ülke olarak girdik.

ANKARA’DA FİŞEK, KIRIKKALE’DE ÇELİK, KAYSERİ’DE UÇAK FABRİKALARI KURULDU: O zor günlerde Milli Mücadele ruhuyla işine sarılan müteşebbislerimiz tüm imkansızlıklara rağmen çok önemli girişimler başlattılar. Bu heyecanla Ankara’da fişek, Kırıkkale’de çelik, Kayseri’de uçak fabrikaları kuruldu. Anadolu’da daha nice eserin temeli atıldı. Ancak genç Cumhuriyet’in bu parlak girişimleri İkinci Dünya Savaşı ile birlikte görünmez eller tarafından birer birer akamete uğratıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 60 yıllık hayal gerçek oldu - 1

TOGG, AVRUPA'NIN YOLLARINA GİRDİĞİ ZAMAN CİDDİ MANADA TUTUŞACAKLAR: Tayfun füzeleri atılmaya başladı, Yunan ne yapmaya başladı? Hemen televizyon yayınlarında, gazetelerinde tayfun onların gündemine girdi. Daha durun bunun arkası gelecek. TOGG, Avrupa'nın yollarına bütün bu modelleri ile girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Ne diyecekler, ‘Çılgın Türkler geliyor’ diyecekler… Biz onlara değil, nereden nereye geldik diye bakacağız. Yarın değil hemen şimdi diyerek yolumuza devam edeceğiz. Bugünlere öyle kolay gelmedik. Siyasi, diplomatik, askeri her alanda tarihi mücadeleler verdik. Asırlık ihmalleri gidermek için gece gündüz çalıştık. Bilime, teknolojiye öncelik tanıdık. Sanayimizi, tarımımızı, ihracatımızı geliştirdik. Ülkemizde adeta 20 yılda sıfırdan yenilikçilik ekosistemi kurduk.

TÜRK SANAYİCİSİ FABRİKA KURACAK ARSA BULMAK İÇİN BİRBİRİYLE YARIŞIYOR: Siz fabrika kurulmuyor diye etrafta dolaşanlara itibar etmeyin, bugün Türk sanayicisi fabrika kuracak arsa bulmak için birbiriyle yarışıyor. Salgın, Avrupa ve Asya’daki tedarik zincirlerini sarsarken bizim sanayicimiz tüm dünyaya ihracat yapmakla meşguldü.

DEVRİM OTOMOBİLİ’NİN AKIBETİNİ YAŞASIN DİYE UĞRAŞANLARA RASTLADIM: Sonunda oldu. Her çabamız gibi buna da dudak bükenler yok muydu? Vardı. Hatta daha da ileri gidip yerli otomobil üretmek intihardır diyenleri gördüm. Ancak biz kararımızdan taviz vermeyerek bu projeyi hayata geçirecek babayiğitleri aramayı sürdürdük. Sağ olsunlar, ülkemizin önce gelen sanayi şirketleri bir araya gelerek tüm birikim ve tecrübeleriyle yerli otomobil projemizi başlattılar. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu öylesine tuttu ki baş harflerinden oluşan TOGG markanın da ismi olarak gönüllerdeki yerini aldı. Bu süreçte proje Devrim Otomobili’nin akıbetini yaşasın diye uğraşanlara da yapamazsınız, yapsanız da satamazsınız diyerek bizi bu yoldan geri döndürmeye çalışanlara da rastladım. Hatırlarsanız bugün banttan indirdiğimiz aracın ilk tanıtımında ‘hani bunun fabrikası nerede’ diyerek kendi akıllarınca alay edenler vardı. Burada. İşte buyurun. En başından beri projeyi boğmaya, değersizleştiremeye çalışanlara soruyorum, fabrika nerede diyorsunuz. Fabrika işte burada, Bursa Gemlik’te.

TOGG’A KULP TAKMAYA ÇALIŞANLAR HALEN ÇIKIYOR: Burada her yıl 175 bin araç üretilirken 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacak. Burada 2030’a kadar üretilecek 1 milyon adet araçla milli gelirimize 50 milyar dolardan cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacağız. Buna rağmen hala TOGG’a kulp takmaya çalışanlar halen çıkıyor. Ama bunların hem bir marka oluşturma vizyonundan hem de küresel rekabetin nasıl işlediğinden habersiz cühela takımı olduğunu da iyi biliyoruz.

ALACAĞIMIZ OTOMOBİLİN RENGİNE REFİKAM EMİNE HANIM, İSTİŞARE EDECEĞİZ: Bundan 60 yıl önce Devrim Otomobili’ni engelleyenler hamdolsun devrin otomobilinde başarılı olamadılar, olamayacaklar. Şimdi ne diyorlar, bunu kim alacak, satamazsınız. İnşallah bunun cevabını başta şahsım olmak üzere milletimiz verecek. TOGG’un onaylı ilk seri üretim aracını satın alma siparişimi buradan firmamıza tekrar iletiyorum. Az önce üretim bandını gezerken farklı renkteki otomobilleri gördüm. Maşallah, her biri ayrı güzel. Tabi alacağımız otomobilin rengine refikam Emine Hanım, istişare edeceğiz, kararı ondan sonra vereceğiz. Milletimin TOGG’a büyük teveccüh göstereceğinden şüphe duymuyorum. Buradan tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine; vatandaşımızın TOGG’u rahatlıkla satın alabilmesi için ellerini taşın altına koyma çağrısı yapıyorum. Maden bu araca Türkiye’nin otomobili diyoruz, o zaman hep birlikte gereğini yapalım.

VATANDAŞLARIMIZ TOGG SİPARİŞLERİNİ ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK ÖN SATIŞLA BİRLİKTE VEREBİLECEKLER: Peki TOGG, ne zaman yollarda olacak? Bunu da merak ediyorsunuz. Bugün seri üretim bandından çıkan araçların test ve sertifikasyon süreçleri hemen başlıyor. TOGG, Avrupa yollarının da tozunu attıracağı için o pazarlarda aranan teknik yeterlilik belgesine sahip olacak. Dolayısıyla TOGG’u İnşallah, 2023’ün ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz. Diğer bir konu da vatandaşlarımızın TOGG’a nasıl sahip olabileceğidir. Bu soruyu da TOGG’un ticari sırlarını açığa vermeden şöyle cevaplayayım. Yeni nesil bir girişim olan TOGG, aracısız bir şekilde vatandaşlarımız ile buluşacak. Tıpkı yeni nesil araç üreticileri gibi TOGG da satış işini dijital ve fiziksel deneyimi birleştirerek çözmeye karar verdi. Vatandaşlarımız TOGG siparişlerini Şubat’ta başlayacak ön satışla birlikte verebilecekler.

ŞUBAT AYINDA TOGG’UN FİYATI DA AÇIKLANACAKTIR: Peki aracın fiyatı ne olacak? TOGG’un fiyatının piyasa şartlarında rekabetçiliğini sağlayacak şekilde tespit edileceğine babayiğitler ile beraber karar vereceğiz. Önümüzdeki senenin mart ayı sonunda pazara çıkacak ürünün fiyatının bugünden ilanı zaten hem doğru hem de mümkün değildir. Şubat ayında TOGG’un fiyatı da açıklanacaktır. Hiç telaşa gerek yok.

YAŞASIN CUMHURİYET DİYORUZ: Bizim çocukluğumuz ve gençliğimiz okullarda Cumhuriyet’in nasıl imkansızlıklar içinde kurulduğunu dinlemekle geçti. Üzerinde yamalı kıyafetleri, ayaklarında yırtık çarıkları, ellerinde ‘Cumhuriyeti biz böyle kazandık’ pankartı ile Cumhuriyet’in kuruluşunu kutlayan vatandaşlarımızın görüntülerini unutmadık. Ülkemizin artık Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümlerini Marmaray’ın, İstanbul Havalimanı’nın, TOGG Tesisi’nin açılış törenleri ile kutlayacak bir seviyeye geldi. Bir kez daha ve tüm kalbimiz ile yaşasın Cumhuriyet diyoruz.

TEKERİNE TAŞ DEĞMESİN TOGG: Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin TOGG."  

Erdoğan'ın konuşmasının ardından kürsüye; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici'in yanı sıra Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski başbakan Tansu Çiller da katıldı. Hatıra fotoğrafı çekindikten sonra Ali Erbaş, TOGG için dua okudu. (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.