Dolar 32,3840
%0.21
Euro 35,0556
%-0.03
Altın 2.326,900
%0.28
Bist-100 9,13
%0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dr. Çamlı’dan ‘turistlerle gelecek varyant’ uyarısı: Risk kapıda

Dr. Çamlı’dan ‘turistlerle gelecek varyant’ uyarısı: Risk kapıda

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, kısıtlamaların kaldırılması ve birçok ülkeyle kapıların açılmasıyla birlikte Türkiye’de varyant virüs tehlikesinin görüleceğini söyledi. Turizm sezonunun da açılmasıyla İngiltere ve Rusya gibi varyant virüs riskinin yüksek olduğu ülkelerden turist beklediğimizi hatırlatan Başkan Çamlı, “Bu turistlerin gelişi ve aşıların ne şekilde etkili olacağı çok da belli olmayan yeni varyantlar için ülkemiz açısından yeni bir risk oluşturabilir” dedi.

  • Ege Postası
  • 22.06.2021 - 14:46

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye 220 Mart ayından bu yanda mücadele ettiği koronavirüs salgınında ilk kez tam açılma dönemine 1 Temmuz tarihi itibariyle girecek.

Alınan kararlar kapsamında sokağa çıkma kısıtlamaları tamamen kaldırılırken bugüne kadar pademiyle mücadele kapsamında getirilen birçok önlem de kaldırılacak. 

Alınan tedbirleri değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, haftanın yalnızca 1 günü uygulanan ve çalışan kesimin muaf olduğu sokağa çıkma kısıtlamasının hali hazırda bir anlamı olmadığından kısıtlamaların kaldırılmasının da büyük değişime neden olmayacağını ifade etti.

Öte yandan Başkan Çamlı, aşılama hızının olumlu bir tablo çizdiğine dikkat çekti ve turistlerle birlikte ülkeye taşınabilecek varyant virüsler hakkında uyarılarda bulundu. 

“SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARININ BİR ANLAMI VE ESPRİSİ YOKTU”

Bugüne kadar uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının efektif sonuçlar vermediği gibi virüsün yayılımının ofis ve fabrikalar gibi kapalı alanlarda daha fazla olduğuna dikkat çekti. Bu açıdan bakıldığında sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasının fazla bir anlamı olmadığını söyledi ve “Pandemide geldiğimiz noktada sokağa çıkma yasaklarının bir anlamı ve esprisi yoktu. Haftanın 6 günü sokağa çıkılırken sadece Pazar günü yasak getirmenin bir anlamı yoktu. Kaldı ki bizim önerdiğimiz tam kapanma tedbirleri aslında sokağa çıkma yasağını destekleyen uygulamalar değildi. Bizler açık alanlarda bulaşın çok daha düşük olduğunu, buna karşın özellikle havalandırmanın iyi olmadığı kapalı alanlarda ve bu ortamlarda gerçekleşen çalışma hayatı ya da sosyal etkinliklerde enfeksiyonun yayıldığını ileri sürüyoruz. Dolayısıyla alınacak tedbirler ya da birtakım normalleşmeler sürecinde bu bulaş yollarının mutlaka dikkate alınması ve yine bu kapsamda bazı tedbirlerin alınması ya da gevşetilmesi düşünülmeli. Sokağa çıkma yasalının bu yayılıma herhangi bir şekilde etkisi olmuyordu. Örneğin sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde dahi iş hayatı ve çarklar dönmeye devam etti. Dolayısıyla bu yasağın herhangi bir getirisinin olmadığını görmüş olduk. Bu nedenle bundan sonraki süreçte sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması, zaten çok bir anlam ifade etmeyen bir kısıtlamanın ortadan kaldırılmasını içeriyor. Bu sokağa çıkma kısıtlaması zaten çok anlamlı bir kısıtlama değildi” dedi.

“TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞIN ÇOK UZAĞINDAYIZ”

“Kısıtlamaların kalkmasının pandeminin bittiği anlamına gelmediğinin altını çizen Başkan Çamlı, “Bu bizi bir rehavet havasına sokmamalı. Pandemi hala devam ediyor. Günlük ortalama 5 binin üzerinde vakamız var ve bu sayılarla Avrupa’da yeni vaka çıkışları olan ülkeler arasında üst sıralardayız. Geçen sene bu zamanki vaka sayımızın yaklaşık 4-5 katıyız. Normalleştik, normal hayata dönüyoruz algısının oluşturulması sakıncalı olacaktır. ‘Maskeleri ne zaman çıkaracağız’ sorularının konuşulduğu bu dönemde aşılamamızın hızı artsa da toplumsal bağışıklığın çok uzağında olduğumuz unutulmamalı” ifadelerini kullandı.

“AŞI TEMİNLERİ ZAMANINDA SAĞLANSAYDI…”

Aşılama hızının pandeminin gidişatı açısından olumlu bir tablo çizdiğine de değinen Başkan Çamlı, “Şu anda Türkiye’de 1,5 milyon doz arasında aşılama yapılması gerçekten çok iyi bir sayı. Bu hızla dünyada gerçekten hızlı aşı yapabilen ülkeler arasına girdik. Ama toplamına baktığımızda şu anda ülkenin yaklaşık yüzde 21’lik bir kısmı iki doz aşılandı. Bu seviye toplumsal bağışıklık denilebilecek seviyeden uzakta. Keşke bu aşı teminleri zamanında sağlansaydı Mart-Nisan pikin kaybettiğimiz on birlerce vatandaşımızı kaybetmeyebilirdik”

“VAKA ÇIKIŞININ DEVAM ETTİĞİNİ DE UNUTMAMAK GEREK”

İzmir’deki günlük vaka sayılarına ilişkin de bilgi veren Başkan Çamlı, şunları söyledi; “İzmir’de son açıklamalara göre günlük vaka sayısı ortalama 200’lerde. Önceki sayılara göre çok belirgin bir azalma ar. Bu bağlamda hastanelerdeki yoğun bakım ihtiyacı büyük ölçüde rahatladı. Ama vaka çıkışının hala devam ettiğini de unutmamak gerek” 

“ÖNÜMÜZDE BİZİ BİR TEHLİKENİN BEKLEDİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİZ”

Aşılamanın mutant varyasyonlar üzerinde etkili olup olmadığına dikkat çeken Başkan Çamlı, sınırların da açılmadığını hatırlattı ve “Bu açıdan düşündüğümüzde önümüzde bizi bir tehlikenin beklediğini söyleyebiliriz. Ben bunu günlerdir söylüyorum. Birincisi şu; salgın uzadıkça yeni varyantlar çıkıyor. İngiltere’de delta varyantının yükseldiğini ve vaka sayılarının arttığını görüyoruz. Rusya’da bizzat Moskova Belediye Başkanı’nın artan vaka sayılarından yeni belki de test edilmemiş bir varyantın sorumlu olduğu şeklinde beyanları var. Bu her iki ülkeden de bizim ülkemize bol miktarda turist bekliyoruz. Bu turistlerin gelişi ve aşıların ne şekilde etkili olacağı çok da belli olmayan yeni varyantlar için ülkemiz açısından yeni bir risk oluşturabilir. Dolayısıyla bunlar için mutlaka kapıda PCR sonuçları ve aşılanma sonuçları istenmeli. Gerekirse karantina uygulaması hayata geçirilebilir. Ülkemize gelebilecek yeni varyantlar için mutlaka yeni tedbirler hayat geçirilmeli” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.