Dolar 32,5548
%0.21
Euro 34,9228
%-0.14
Altın 2.443,030
%0.28
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dr. Çamlı’dan ‘tam kapanma’ yorumu: Turizm sezonuna yetişme çabası

Dr. Çamlı’dan ‘tam kapanma’ yorumu: Turizm sezonuna yetişme çabası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen Kabine toplantısı sonrasında koronavirüsle mücadelede alınan yeni tedbirleri açıkladı. Buna göre; 29 Nisan Perşembe günü saat 19:00'dan 17 Mayıs Pazartesi saat 05:00'e kadar kesintisiz tam kapanma uygulanacak. Tam kapanma kararını yorumlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, tam kapanma kararının vaka sayıları üzerinde olumlu etkisi olacak olsa da kapanmanın sınırlarının net belirtilmediğini söyledi. Halen ekonomik kaygıların ön planda tutulduğunu ifade eden Başkan Çamlı, “Aslında şimdi de baktığımız zaman toplum sağlığından öte turizm sezonuna yetişme çabası olduğunu görüyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 27.04.2021 - 10:31

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrasında koronavirüs salgınına ilişkin alınacak yeni tedbirleri duyurdu.

Alınan kararlar kapsamında; 29 Nisan Perşembe günü saat 19:00'dan 17 Mayıs Pazartesi saat 05:00'e kadar kesintisiz tam kapanma uygulanacak. Ayrıca tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek, konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecek ve zincir marketler Pazar günleri kapalı olacak.

Alınan tam kapanma kararını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, tam kapanma kararının vaka sayıları üzerinde olumlu etkisi olacak olsa da kapanmanın sınırlarının net belirtilmediğini söyledi ve çok daha önce alınması gereken tam kapanma kararının ardında ise ekonomik kaygıların yattığını belirtti.

“BU NASIL BİR TAM KAPANMA?”

Bugüne kadar alınan kararlarda insan sağlığının değil ekonomik kaygıların belirleyici etken olduğunu hatırlatan Başkan Çamlı, “Bu kararların detayları ve kapanmanın sınırları çok belli değil. Bazı istisnai hareket edebilecekler listesi var ki bu liste baya geniş bir liste. Neredeyse herkes istisnai duruma girmiş gibi. Buradaki en önemli sorun şu: Bizlerin tam kapanma ya da hareketliliği azaltmadaki temel amaçlarımızdan biri, fabrikalar ve iş yerleriydi. Buradaki çarkların durmasını istiyorduk. Zorunlu, acil ve hayati sektörler dışında iş hayatının durması isteniyordu. Bu ne ölçüde hayat geçecek çok anlaşılır değil. Üretim ve imalat devam edecek diye bir cümle var. İmalat sektörü devam edecekse fabrikalar çalışmaya devam edecek anlamına geliyor.  İnşaatlar, madenler çalışacak mı? Bu nasıl bir tam kapanma? Tartışmalı bir konu. Kararın şöyle iyi bir yanı var: Aylar sonra nihayet böyle bir irada ortaya çıkmaya başladı. Biz aylardır bunu söylüyoruz. Biz bunu söylerken kapanmada ekonomik olarak zarar görecek kesimlere mutlaka ekonomik ve sosyal destek paketi olması gerektiğini söyledik. Bu olmadan hayata geçen bir kapanma hiçbir şekilde doğru olmaz. Mağduriyet yaşayacak kesimlerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini hep söyledik. Biz bunun faydasını tabiki de görürüz, öncekinden daha iyi sonuçlar alacağımız kesin ama bizim söylediğimiz tam kapanma bu değildi. Bu kapanma bir sonuç verse de beklediğimiz gibi bir sonuç vermez. Keşke bu tedbirler Mart başında alınsaydı. O dönemde bilim insanları defalarca kez tam kapanma uyarısında bulundular ama dinlenilmedi bunlar. Bilim insanlarına kulak tıkandı. Siyasi ve ekonomik kaygılar ön planda tutuldu” dedi.

“PANDEMİYLE MÜCADELE ETMEK GİBİ BİR ŞEY GÖRÜLMÜYOR”

Kapanma kararının ardından yine ekonomik kaygıların yattığını belirten Başkan Çamlı, amacın turizm sezonunu dolu geçirmek olduğunu söyledi ve “Aslında şimdi de baktığımız zaman toplum sağlığından öte turizm sezonuna yetişme çabası görüyoruz. Yani bir an önce ‘vakaları düşürelim de turizme açılalım’ derdi var. Yani kontrollü bir açılım falan değil. Yine ekonomik kaygılar var. ‘vaka sayıları düşerse turizmi ıskalamaz, sezonu dolu geçiririz’ çabası var. Yoksa pandemiyle mücadele etmek gibi bir şey görülmüyor” diye konuştu.

“KAPANMA, SİHİRLİ BİR DEĞNEK DEĞİL”

Kapanmada, aşılamanın önemine vurgu yapan “Bu kapanmaları, vaka sayılarını azaltmak ve bu sırada hızlı bir aşılama yaparak toplum bağışıklığını artırmak için yapıyoruz. Ama aşı yok. Sağlık Bakanı da söyledi. Kendisi Çin aşısının gelmeyeceğini söyledi. E BionTec, sınırlı sayıdaydı. SputnikV ile anlaşma yapıldı ama ne zaman gelecek, bu sürede ne kadar zaman geçecek? Pandemi bu süreçler çok önemli. Vakaalrı azaltırken hızlı bir aşılama yapıp toplum bağışıklığına ulaşabilirsek anlamı var. Yoksa kapanma, sihirli bir değnek değil.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.