Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dr. Çamlı’dan normalleşmede ‘aşı’ uyarısı: Aşılama olmazsa yeni pik kapıda

Dr. Çamlı’dan normalleşmede ‘aşı’ uyarısı: Aşılama olmazsa yeni pik kapıda

Türkiye'nin bugünden itibaren başladığı ‘normalleşme’ sürecini değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, rehavete kapılınmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyarırken aşılamanın önemine vurgu yaptı. Aşılamanın tamamlanmaması durumunda normalleşmeyle birlikte vaka sayılarında artış riskinin olduğunu söyleyen Başkan Çamlı, “Eğer aşılamayı sağlayamazsak ilerleyen süreçte yeni bir pikle karşılaşmamız söz konusu olacaktır” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.06.2021 - 10:12

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye, bir yıldan uzun süredir koronavirüsle mücadelesinde yeni bir döneme girdi. 29 Nisan tarihinde başlayan ve 17 Mayıs tarihinde sona eren tam kapanmanın ardından başlayan kontrollü normalleşmenin sınırları, bugünden itibaren genişletildi.
Dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normalleşme sürecinin başladığını duyurdu. Bu kapsamda sokağa çıkma yasağının uygulandığı saatler hafta içinde 2 saat ileri alınırken hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması sadece Pazar gününü kapsayacak şekilde düzenlendi. 

Öte yandan aylardır kapalı olan ya da sadece paket servis hizmeti veren işletmeler de bugünden itibaren tekrar kapılarını açtı. 

Alınan kararları değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, normalleşmede kontrolsüz kalabalıkların oluşmaması uyarısı yaparken aşılamanın önemine dikkat çekti. Aşılamanın pandemiyle mücadelede en önemli silah olduğun altını çizen Çamlı, aksi takdirle yeni bir pik riskinin olduğunu söyledi. 

“VAKALARIN NASIL ARTTIĞINI GEÇMİŞTE YAŞADIK”

Vaka sayılarında önemli bir düşüş yaşanmış olsa da pandeminin hala sona ermediğinin altını çizen Başkan Çamlı, normalleşmenin ardından vaka sayılarının artmaması için kapalı alanlar ve kontrolsüz kalabalıklardan uzak durulması gerektiğini ifade etti ve “Şu anda ülkede hala 6 bin 400 civarında vaka var. Evet bu sayının 63 binlerden indiğini düşünürsek çok azalmış gibi görülebilir ama sonuçta 6 bin 400 vaka kesinlikle az bir vaka değil. Sonuç itibariyle bütün bu azalmalar umut verci olmakla beraber pandemi hala devam etmekte. Bunu aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. İkincisi... Biz bu sayılara inmiş vakaların kontrolsüz ve kademesiz açılımlarla nasıl arttığını geçmişte yaşadık. Şu anda verilerin; kafelerin, restoranların, kıraathanelerin, spor salonlarının, halı sahaların, lunaparkların açılmasını gerektirmesinden öte burada şunu değerlendirmek gerekiyor: Bu enfeksiyon özellikle kapalı ortamlarda kontrolsüz kalabalıklar ve fiziksel mesafenin yeterince kontrol edilemediği ortamlarda yayılıyor. Açık havada bu enfeksiyonun daha az yayıldığını biliyoruz. Dolayısıyla açılım yapılırken bunun göz önüne alınması gerekiyordu. Kafe ve restoranlarda açık alanlarda mesafe kurallarına uygun bir açılma olabilirdi. Ama şimdi bizde yine tamamen açılmış durumda. Özellikle süre olarak kısa olmayacak etkinlikler salgın konusunda olumsuz etkileri olacaktır” dedi.

“TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIKTAN ÇOK UZAĞIZ”

Pandemiyle mücadelede aşılamanın önemine dikkat çeken Başkan Çamlı, salgının sona ermesi için aşılama faaliyetlerinin hızlanması gerektiğini söyledi ve “Son hafa açıklanan haftalık aşı sayısı 900 bin civarında ki bu da hedeflenenin çok altında. Bunun da nedeni aşı olmaması. Bütün beklentimiz haziran ayında birtakım aşıların geleceği. Pandemiden çıkışta en önemli silahın aşı olduğunu en başından beri vurguluyoruz. Belki de ocak ayından bu yana kadar maalesef nüfusumuzun yüzde 20’sinin bile iki doz aşısını yapamazdık. Toplumsal bağışıklıktan çok uzağız. Umarız en kısa sürede aşılar gelir ve aşılama hızımız yükseltilir. Yaz aylarında 90 milyon doz aşıyı yaparak toplumsal bağışıklığı elde edebilirsek sonbahara çok daha umutla girebiliriz. Toplumsal bağışıklığı elde etmeden önceki bu tür kontrolsüz açılımların yeni vaka artışları olarka karşımıza çıkabileceğini biliyoruz. Eğer aşılamayı sağlayamazsak ilerleyen süreçte yeni bir pikle karşılaşmamız söz konusu olacaktır”diye konuştu.

MUTANT VİRÜS VE TURİST UYARISI

Mutant virüslerin dünya genelinde etkisini artıran bir tehlike olduğunu belirten Başkan Çamlı, ülkeye gelecek turistlere gerekli test ve karantina koşulları uygulanmaması durumda vaka sayılarında yeniden artış riskinin olduğunu hatırlattı ve “Son hindistan varyantıyla ilgili Avrupa’d avaka artışları olduğuna dair haberler geliyor. Bu artışların ülkemizde de kendini göstermesi mümkün. Varyantlara karşı tedbirlerin alınması ve tanı testlerinde mutasyonlu, virüs analizlerinin daha kapsamlı bir şekilde bakılması gerekiyor. Bizim gelen turistlere ülkeye girişlerde belirli karantina testleri uygulamamız gerekiyor. Belirli ülkelere karşı mutlaka tedbir alınması lazım ama bunlarda genellikle çok geç kalınıyor. Varyant virüsler ülkeye girdikten sonra tedbir almanın çok da bir anlamı olmuyor. İstanbul’da Hindistan varyantı görüldü mesela. Ayrıca kapanma öncesinde İzmir de dahil olmak üzere güney kıyılarına ciddi bir turistik yığılma oldu. Bunun etkilerini görüyor olmamız lazım. Ben önümüzdeki süreçte bunların artabileceğini düşünüyorum” dedi.

İZMİRLİLERE 3 ÖNEMLİ UYARI

Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte rehavete kapılınmaması gerektiğini ifade eden Başkan Çamlı, İzmirlileri kapalı alan ve sosyal mesafeye uyma konusunda uyararak şunları söyledi; “İzmirliler üç şeye dikkat edecekler. Kapalı ve havalandırması olmayan yerlere ya gitmeyecekler girerlerse de kısa sürede işlerini halletmeye çalışacaklar. Bu sürelerde en az 2 metrelik fiziksel mesafeyi koruyacaklar ve aşılanmış olsalar da maskelerini takacaklar. Açık havada fiziksel mesafeyi korumalılar. Toplu taşım konusunda dikkatli olacaklar ve gerekmedikçe kullanmayacaklar. Eniçi bulaşlarda da izolasyon ve karantina kurallarına uyacaklar. Eğer ev şartları uygun değilse mutlaka destek talebinde bulunmaları gerekiyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.