Dolar 32,3654
%0.15
Euro 34,9546
%-0.32
Altın 2.325,560
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DİSK’ten KHK tepkisi: İktidar hukukun arkasından dolanıyor

DİSK’ten KHK tepkisi: İktidar hukukun arkasından dolanıyor

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İZENERJİ A.Ş ve İZELMAN'dan OHAL soruşturmaları kapsamında "güvenlik soruşturması gerekçesiyle" toplam 15 kişinin işten çıkartılması hakkında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, işten çıkarmaların hukuksuz, cezaların şahsi olduğunun altı çizilirken, “Siyasi iktidar bir kez daha hukukun arkasından dolanmakta, sadece adayı değil birinci hatta ikinci derece yakınlarını da kapsayan fişlemeleri kapsamını daha da genişleterek sürdürmek istemektedir” denildi.

  • Ege Postası
  • 21.10.2020 - 14:21

EGEPOSTASI- DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan İZENERJİ A.Ş ve İZELMAN'dan OHAL soruşturmaları kapsamında "güvenlik soruşturması gerekçesiyle" toplam 15 kişinin işten çıkartılması hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, işten çıkartılan 15 işçi ve sendikalılar katıldı.

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Memiş Sarı, kararı sert bir dille eleştirirken yapılanın hukuk dışı olduğunun altını çizdi ve “Kesinlikle buradaki emekçi arkadaşlarımızın işten çıkartılmasına sessiz kalmayacağımızı açıklıyoruz” dedi.

“İŞÇİLERİ ELEME AMACI TAŞIYOR”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"696 sayılı KHK çıktığında bunun eşitlik ilkesini göz ardı ettiğini dile getirmiştik. Daha sonra KHK gereği belediye şirketlerine geçişi yapılan işçiler ile ilgili de birçok eşitsiz ve haksız düzenlemeye alanlarda itiraz ettik, eylemler yaptık. Bugün hala bu eşitsiz, hakkaniyetsiz KHK düzenlemesinin yarattığı olumsuzluklarla mücadele etmeye devam ediyoruz.  696 sayılı KHK ile taşeronlarda çalıştırılan işçilerde devlet memurları için aranan koşullar da aranmaya başlamıştı. Merkezi idareye kadrolu geçişte 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun atama şartlarını aramak bile tartışmalıyken 657 sayılı kanun içinde tanınmamış ve tanımlanmamış belediye şirketlerine geçiş için 657 koşullarını aramanın hukuki temeli olmayan bir keyfiyet olduğunu daha önce ifade etmiştik. Yıllardır kamu idareleri için çalışan ve aslında kamu idarelerinin işçisi oldukları hukuken tescil edilmiş olan işçilerin karşısına güvenlik soruşturması koşulunu dikmek hukuk dışıdır ve işçileri eleme amacını taşımaktadır.

“CEZALAR ŞAHSİDİR”

AYM’nin güvenlik soruşturması şartını kaldıran kararına rağmen AKP’nin hukuksuzluğu sürdürdüğü bilinmektedir. İktidarın onlarca konuda olduğu gibi bu konuda da evrensel hukuk ilkelerini esas almak yerine ‘ikinci sınıf vatandaş’ yaratma ve kendi yurttaşları arasında en büyük ayrımcılığı kanun yoluyla yasalaştırma girişiminden hala vazgeçmemiştir.

Siyasi iktidar bir kez daha hukukun arkasından dolanmakta, sadece adayı değil birinci hatta ikinci derece yakınlarını da kapsayan fişlemeleri kapsamını daha da genişleterek sürdürmek istemektedir, kamu görevleri yönünden güvenlik soruşturması/arşiv araştırması uygulamasına gidilmesinin, demokrasi olduğu iddia edilen bir ülkede hiçbir şekilde kabul edilemez.

 Şu anda da İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan 15 üyemiz, hukuk dışı bir şekilde, güvenlik soruşturması bahanesiyle işinden aşından edilmiştir. Güvenlik soruşturmalarında yargı kararı ile mahkûm olup olmamalarına bakılmaksızın kişiler hakkında sübjektif değerlendirmelerde bulunulmaktadır. Yargı kararı olmaksızın, keyfi olarak doğruluğu tartışılır istihbarata dayalı bilgilerle insanları işinden edemezsiniz! Cezalar şahsidir kimse yakınının veya bir akrabasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılamaz. Kimse cezasını çektiği bir suçtan dolayı ayrımcılığa uğratılamaz. Suç işlemiş ve cezasını çekmiş olanların da çalışma hakkı gasp edilemez.

Zaten güvenlik soruşturmaları kamu görevlileri için 4045 sayılı güvenlik soruşturması kanununda düzenlenmiştir.

Güvenlik soruşturması bahanesiyle yapılan hukuksuz ve keyfi işçi kıyımına son verilsin.

Her türlü hukuksal ve demokratik mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.”

BİLİNMEYEN BİR NEDENLE İŞTEN ÇIKARTILDILAR

Sarı’nın ardından konuşan Genel İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız ise "arkadaşlarımız dün valiliğin genelgesi ile ve bilmediğimiz bir nedenle işten çıkartıldı. Tabii ki iktidar özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden bugüne kendisine karşı olan, onu savunmayan, muhalif olan kişileri farklı faklı suçlayarak işinden atmaya çalışıyor. Bizde DİSK olarak bugüne kadar tüm işinden onların yanında olduk.  Kesinlikle buradaki emekçi arkadaşlarımızın işten çıkartılmasına sessiz kalmayacağımızı açıklıyoruz" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.