Dolar 32,5990
%0.38
Euro 34,8204
%0.25
Altın 2.496,080
%0.47
Bist-100 9.466,00
%-0.61

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çocuklar okula aç gidiyor! Vardal’dan kritik uyarı: Uzun vadede zincirleme sorunlar gelecek

Çocuklar okula aç gidiyor! Vardal’dan kritik uyarı: Uzun vadede zincirleme sorunlar gelecek

Türkiye'deki derin ekonomik kriz hanelerdeki mutfaklarda ateşe sebep olurken mevcut yoksulluktan en çok etkilenen kesimlerin başında da okul çağındaki çocuklar geldi. Okula beslenme çantaları boş giden çocuklar aç karnına eğitim görmeye çalışırken Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, konuya ilişkin uyarılarda bulundu. Öğrencilere okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi önergesinin mecliste Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedilmesini de değerlendiren Vardal, “Ülkenin kaynakları, bu öğrencilere yemek vermeye yeter. Buradaki sorun, yaşanan yoksulluğun üstünün örtülmeye ve ortaya çıkmamasına çalışılmasıdır. Öğrencilerimizin gelecekle ilgili önlerinde ciddi sınavlar var. Dengeli ve sağlıklı beslenemeyen öğrencilerin sınavlarda başarılı olması mümkün görünmüyor. Bu öğrenciler, ülkenin yönetimine talip olan kuşaklar. Ama sağlıklı ve dengeli beslenilmediğinde bu ilerleyen dönemlerde tıbbi birtakım sorunları da ortaya çıakcaktır” dedi.

  • Ege Postası
  • 15.11.2022 - 12:56

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye’deki vatandaşlar uzun süredir derin ekonomik krizle mücadele ederken krizden en çok etkilenen kesimlerden biri de okul çağındaki çocuklar oldu.

Asgari ücretin 5 bin 500 lira, yoksulluk sınırının ise 24 bin 185 lira olduğu bu dönemde milyonlarca vatandaş, ekmek, süt, yumurta, peynir ve et gibi temel gıda maddelerine dahi ulaşamaz hale geldi.

Yapılan araştırmalara göre; hanelerin en azından yüzde 38,7’si her gün öğün atlarken mutfaklardaki yangın ise en çok çocukların beslenmesini etkiledi. 

Milyonlarca çocuk, okula beslenme çantaları boş giderken aç halde derslerini dinleyip anlamaya çalışıyorlar.

Çocukların açlıkla mücadele ederken eğitim almaya çalışmalarına ilişkin konuşan Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, çocuklara okullarda bir öğpün ücretsiz yemek verilmesi önergesinin reddedilmesine tepki gösterirken amacın ülkedeki mevcut yoksulluğun üzerini örtmek olduğunu ifade etti. Vardal ayrıca çocukların yetersiz beslenmesinin ilerleyen dönemlerde zincirleme sorunlar oluşturacağına da dikkat çekti.

“YAŞANAN YOKSULLUĞUN ÜSTÜ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Çocukların okullarda çektiği “açlığa” karşı veli derneklerinin de harekete geçtiğini ifade eden Vardal, öğrencilere okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi önergesinin mecliste Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedilmesini de değerlendirdi ve “Özellikle dezavantajlı bölgelerde bulunan okullarda bu sorun daha çok görünüyor. Öğrenciler okula aç geliyorlar. Yeterli ve dengeli beslenme konusunda ciddi sıkıntılar var. sabah kahvaltısını yapmadan okula aç gelen çocuklar var. Öğle yemeğini bir simitle geçiştirmeye çalışan öğrencilerimiz var. bu durum hem çocukların gelişimine hem de aldıkları eğitimin niteliğine yansır. Aç olan bir öğrencinin derse katılımı söz konusu olmaz. Bununla ilgili meclise verilen önergenin dışında birçok veli derneğinin ve Eğitim-Sen’in de bu konuda taleplerimiz var. Okullarda öğrencilere en azından bir öğün öğle yemeğinin verilmesi için kamuoyu oluşturma amacıyla çalışmalarımız var. Ancak ne yazık ki mecliste bununla ilgili verilen çalışmaya ret oyu verildi. Bu, yaşadığımız yoksulluğun bir şekilde üstünün örtülmesine yönelik bir tutum. Yoksa ülkenin kaynakları, bu öğrencilere yemek vermeye yeter. Bu konuda bir kaynak sıkıntısı yok. Buradaki sorun, yaşanan yoksulluğun üstünün örtülmeye ve ortaya çıkmamasına çalışılmasıdır” dedi.

KANTİNLERİN ÖNÜ BOŞ KALDI

Hanelerdeki yoksulluğun çocukların beslenme çantaları kadar okul kantinlerine de yansıdığını ifade eden Vardal, “Okullarımızda birçok öğrenci aç. Örnek verirsek… Eskiden kantinlerin önü çok kalabalık olurdu, öğrenciler birbirlerinin üzerine çıkardı, yoğunluk olurdu. Ama artık kantinlerin önünde o yoğunluğu göremiyoruz. Bu da şunu gösteriyor: Ekonomik durum iyi olmadığı için aileler çocuklara alışveriş için harçlık veremiyor. Bu durumda da çoğu yemeğini evden getiriyor. Ama bu yemekler de yeterli değil. Sadece açlığı gidermek için getirilen yetersiz besinler oluyor” diye konuştu. 

“HER ÖĞRENCİYE BİR ÖĞÜN YEMEK VERLİMELİ“

Her öğrencinin sağlıklı ve yeterli beslenemebilmesi noktasında yetkililere gerekenin yapılması konusunda çağrıda bulunan Vardal, “Bizim talebimiz şu: Şu anda örgün öğretimde olan her öğrenciye dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlayacak bir öğün yemek verilmesidir. Evet bazı yatılı okulların bakanlık tarafından gönderilen az da olsa bir kaynağı oluyor bu konuda ve öğrencilere yemek verilebiliyor. Ama diğer okullarda kaynak olmadığı için öğrencilere yemek de verilemiyor” ifadelerini kullandı.

“ÜLKENİN ULUSLARARASI BAŞARISINI DA ETKİLEYECEK”

Öğrencilerin yetersiz beslenmelerinin ilerleyen dönemlerde hem bireysel hem de ulusal çapta zincirleme sorunları ortaya çıkaracağının altını çizen Vardal, şunları söyledi; “Öğrencilerimizin gelecekle ilgili önlerinde ciddi sınavlar var. Akademik olarak baktığımızda… Dengeli ve sağlıklı beslenemeyen öğrencilerin sınavlarda başarılı olması mümkün görünmüyor. Bu öğrenciler, ülkenin yönetimine talip olan kuşaklar. Ama sağlıklı ve dengeli beslenilmediğinde bu ilerleyen dönemlerde tıbbi birtakım sorunları da ortaya çıkacaktır. Bir bireyin beslenmeye en çok ihtiyaç duyduğu zamanlarda bunlardan yoksun kaldığında çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkacaktır. Yetersiz beslenmenin öğrencilerin zihinsel gelişimine olan etkisi o çocuğun ilerleyen dönemki hayatını ve önemli sınavlardaki başarısına etki edecek. Alamadığı o eğitim o çocuğun gelecekteki meslek yaşamına etkide bulunacak. Ayrıca bu durum ülkenin uluslararası çaptaki akademik başarısına da kuşkusuz etkisi olacaktır. Çocuklarımızın kültür, sanat ve spor gibi birçok alandaki faaliyetlerine de etki edecek. Bireyin tüm yaşamına etki edecek bir konu bu. Ülkenin geleceğini ilgilendirir bu sorun. O nedenle bu günlerdeki en temel sorun çocuklarımızın beslenme sorunu. Bu nedenle kısa sürede bu sorunun çözülmesi gerekir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.