Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çiğli'de eğitim sendikaları birleşti: Banka promosyon sözleşmemiz yenilensin

Çiğli'de eğitim sendikaları birleşti: Banka promosyon sözleşmemiz yenilensin

Çiğli'de eğitim sendikaları banka promosyonlarının yenilenmesi ve hak kayıplarının karşılanması için birleşti. Banka önünde yapılan ortak açıklamada, "Son yıllarda ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon ve faiz artışları sebebiyle 01.04.2021 tarihinde Halk Bankası ile yapılmış olan maaş protokolünün günümüz şartlarına uymadığı, ağır ekonomik kayıplara neden olduğu görülmektedir. Yüksek enflasyon koşullarının yarattığı mağduriyet protokolün iptali ve yenilenmesi için başlı başına bir gerekçedir. Halk Bankası ile devam etmekte olan maaş promosyon anlaşmasının iptal edilerek güncel veriler ışığında ivedilikle yenilenmesini, yaşanan mağduriyetin giderilmesini talep etmekteyiz” denildi.

  • Ege Postası
  • 14.09.2022 - 21:09

EGEPOSTASI- Yüksek enflasyon karşısında bankaların ödediği promosyonlar geçtiğimiz yıllarda yapılan promosyon anlaşmaları nedeniyle düşük kaldı. Çiğli'de eğitim sendikaları banka promosyonlarının revize edilmesi ve kayıpların karşılanması için basın açıklaması düzenledi.

Çiğli'de Eğitim-İş, Eğitim Bir-Sen, Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen, Teç-Sen, Anadolu Eğitim-Sen ve Engelsiz Eğitim-Sen, Çiğli Eğitim Sendikaları Dayanışma Platformu adı altında güç birliği yaparak, Halk Bankası Çiğli Şubesi önünde açıklama yaptı. Basın açıklaması sırasında eğitimciler "Direne direne kazanacağız", "Promosyon hakkımız söke söke alırız", "Halkbank şaşırma sabrımızı taşırma" sloganları attı.

Ortak açıklamayı Eğitim İş Çiğli Şube Başkanı Serdal Keçeli okurken, maaş promosyonunun enflasyon karşısında eridiğini anlaşmanın iptal edilerek yaşadıkları mağduriyetin derhal giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Çiğli Eğitim Sendikaları Dayanışma Platformu ortak açıklaması şöyle;

"Bugün burada güç birliği yaparak eğitim çalışanlarının kazanımlarını artırmak adına ilçemizde örgütlü, Anadolu Eğitim-Sen, Eğitim Bir-Sen,, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Engelsiz Eğitim-Sen, Teç-Sen ve Türk Eğitim-Sen sendikaları olarak yüksek enflasyon karşısında pula dönen Promosyon hakkımız için toplanmış bulunmaktayız.

Son yıllarda ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon ve faiz artışları sebebiyle 01.04.2021 tarihinde Halk Bankası ile yapılmış olan “Kurum Maaş Ödemesi Protokolü”nün günümüz şartlarına uymadığı, ağır ekonomik kayıplara neden olduğu görülmektedir.

Maaş ve promosyon anlaşmasının imzalandığı 2021 Nisan ayından bugüne ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon sebebiyle eğitim çalışanlarının maaş, ek ders, ek ödeme gibi gelir kalemlerine 2021 Temmuz ayında %8,45, 2022 Ocak ayında %35,27 ve 2022 Temmuz ayında %41,85 oranında artış yapılmıştır. Dolayısıyla ilçemiz eğitim çalışanlarının Halk Bankasına yatan gelirleri öngörülenin çok üstünde bir yükseliş göstermiştir. Bu dönem içerisinde banka faiz gelirlerine baktığımızda (ihtiyaç, konut, taşıt kredileri, ek hesap, kredi kartı faiz oranları gibi) yüzde yüze varan artışların olduğu da görülmektedir. Bu kapsamda yurt genelinde yeni yapılan protokollerde 3 yıl için 30.000 TL bandının geçildiği görülmektedir. Ayrıca emekliler bankaların kendi aralarında başlattığı rekabet sonucunda eski protokollerini iptal ettirmekte yeni protokoller yaparak ciddi artışlara varan maaş promosyon ücretleri almaktadırlar.

Halk Bankası ile protokolün imzalandığı Nisan 2021 tarihinde yıllık enflasyon oranı %15,61 oranında iken, Temmuz 2022 tarihinde bu oran %79,60 oranına yükselmiştir. Kaldı ki gerçek enflasyon bu verilerin çok çok üstündedir. TC Merkez Bankasının yıllık enflasyon tahminlerine baktığımızda 2021 yılı için %18,4, 2022 yılı için 11,8, 2023 yılı içinse %7 olarak ilan edilmiştir. Devletin resmi kurum ve kuruluşları tarafından dahi öngörülememiş olan bu yüksek enflasyon koşullarının yarattığı mağduriyet protokolün iptali ve yenilenmesi için başlı başına bir gerekçedir.

Yukarıda sıraladığımız tüm gerekçe ve veriler ışığında, Halk Bankası ile devam etmekte olan maaş promosyon anlaşmasının iptal edilerek güncel veriler ışığında ivedilikle yenilenmesini, yaşanan mağduriyetin giderilmesini talep etmekteyiz. Halk Bankası'nın, Eğitim Çalışanlarının beklentisini karşılayacak adımları bir an önce atmasını istiyoruz. Çiğli'de örgütlü eğitim sendikaları olarak; taleplerimize olumsuz karşılık verildiği taktirde başta kredi kartlarımızı, fatura talimatlarımızı iptal etme, ücretlerimizin hesaplarımıza yattığı gibi paramızın tamamını başka bankalardaki hesaplarımıza aktarma ve en sonunda hesaplarımızı kapatmayla sonuçlanacak eylemlilik sürecini en yakın zamanda başlatacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.