Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Sertel’den mülteci yorumu: Türkiye bu sorunun altından kalkamaz

CHP’li Sertel’den mülteci yorumu: Türkiye bu sorunun altından kalkamaz

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın yabancı uyruklu vatandaşlara 10 kat daha fazla zamla su ve katı atık hizmet verme kararını açıklamasıyla birlikte yeniden patlak veren ‘mülteci polemiği’ hız kesmeden devam ediyor. Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Atila Sertel, mültecilerin Avrupa’ya karşı tehdit unsuru olarak kullanıldığının altını çizerken “Yani Avrupa bize ‘siz orayı depo olarak kullanın, biz size parasını verelim’ diyor. O parayı almak için Türkiye’yi mahvettiler. Türkiye bu sorunun altından kalkamaz ileride” dedi.

  • Ege Postası
  • 29.07.2021 - 10:37

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte Türkiye’de patlak veren mülteci polemiği son günlerde yeniden gündeme geldi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın kentteki yabancı uyruklu vatandaşlara 10 kat daha fazla zamla su ve katı atık hizmet verme kararını açıklamasının ardından ülke mülteciler konusunda adeta iki kutba ayrıldı.

Özcan’ın sözleri sorulan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ise “Bir biçimde hayatı içindeler ve beraber yaşıyoruz. Dolayısıyla bunu herkesin hazmetmesi ve bununla devam etmeyi öğrenmemiz lazım” sözleri tartışmaları daha da alevlendirmişti. Başkan Soyer, konuya ilişkin daha sonra yaptığı açıklamada, açık sınır politikasıyla mülteciler konusunda yanlış politika izlenildiği mesajını vermişti.

‘Mülteci krizine’ ilişkin Egepostası’na konuşan CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Atila Sertel, mülteci sorunun ileride bir beka sorunu haline geleceğini ifade ederken Türkiye’nin bu sorunun altından kalkamayacağını söyledi. 

“BÖYLE BİR GÖÇÜ KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Suriye’de iç savaşın bittiğine dikkat çeken Sertel, “Bir ülkede savaş varsa ve insanların can güvenliği tehlikedeyse diğer ülkelerin onların hayatını kurtarmak için kapılarını açması gayet doğal. Fakat ülkede iç savaş bittiyse ve orada bir sükunet sağlandıysa o insanların kendi ana topraklarına dönmesi kadar doğal bir şey yok. Ama eğer ‘Ben dönmüyorum kardeşim. Ben burada yaşamak istiyorum’ diyorsa böyle bir göçü kabul etmek de mümkün değil” dedi.

“BURASI YOL GEÇEN HANI DEĞİL Kİ”

Türkiye’ye özellikle son dönemlerde gelen Afgan uyruklu mültecilerin yaş ve cinsiyet profilleri kamuoyunda oldukça dikkat çekti. Konuya ilişkin de değerlendirme yapan Sertel, mülteci sorununa bütüncül bir bakış açısıyla yaklaştı ve “Onlar Taliban. AKP şöyle yaptı. Avrupa’nın parasını almak için o sorunlu olan bölgelere kapıları açtı ve o vatandaşları da bir tehdit olarak kullanıyor. Yani ‘Açarım kapıları ha. Para verin’ bana diyor. Yani o insanlara değer verdiğinden değil, o insanları bir tehdit aracı olarak kullanıyor. Geçtiğimiz zamanlarda ‘Ben sınır kapılarını açarım’ dedi ve açtı. Ama oraya giden on bilerce insan zerzebil oldu ve geri döndü. Kurşunladılar, gazladılar, dövdüler… Yani Avrupa bize ‘siz orayı depo olarak kullanın, biz size parasını verelim’ diyor. O parayı almak için Türkiye’yi mahvettiler. Türkiye bu sorunun altından kalkamaz ileride. Biz onu anlatmak istiyoruz. Bunun yanında bayramlaşmaya gidip geri dönüyorlar. Bayramlaşmaya gittiysen demek ki senin ülkende can güvenliğin yok. E toprakların orada seni bekliyor. ‘Hayır, ben o toprakları bıraktım. Burada yaşayacağım’ diyor. Öyle bir şey olmaz. Burası yol geçen hanı değil ki” diye konuştu. 

“TÜRKİYE’NİN BEKA SORUNU HALİNE GELECEK BU”

Kamuoyunda bazı kesimler mültecilerin AK Parti için potansiyel oy olarak görüldüğünü ifade ederken sorunun oyun ötesinde olduğunu belirten Sertel, şunları söyledi; “Mülteci sorununun ilerleyen dönemlerde daha“Ben oy kısmını da geçtim. Kime oy verip vermeyecekleri de önemli değil tabii onlar mutlaka kendilerine oy verdirtmek isteyecektir ama… Oy kısmını geçtim. Türkiye’nin beka sorunu haline gelecek bu.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.