Dolar 32,3155
%0.2
Euro 35,0947
%-0.08
Altın 2.293,450
%0.7
Bist-100 9,05
%2.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından darp edilen Irmak Tayaoğlu: Kadınları korumayan yasalar değişsin

Boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından darp edilen Irmak Tayaoğlu: Kadınları korumayan yasalar değişsin

İzmir’in Seferihisar ilçesinde boşanma aşamasında olan Irmak Kıvrak Tayaoğlu, boşanma aşamasında olduğu eşi Murat Tayoğlu tarafından şiddette uğradı. Olayın ardından 10 gün sonra tutuklanan Murat Tayaoğlu gözaltına alınarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Bu son dakika gelişmesinin ardından, açıklama  yapan Irmak Kıvrak Tayaoğlu, " Tutuklandığı bilgilerini aldım. Avukatlarım şu an araştırma yapıyor. Umarım bu haber doğrudur adalet yerini bulmuştur. Sesimi duydukları için çok duygulandım. Medyanın bu konuda çok büyük bir desteği olduğunu düşünüyorum. Ben gerçekten tek başıma mücadele verdim. Kadınların desteğiyle psikolojim düzeldi.Bu olay herkese ders olsun. Kimse peşini bırakmasın. Kadın ölümleri artık son bulsun" dedi.

  • Ege Postası
  • 26.07.2021 - 19:03

ÖZLEM KARA/ EGEPSOTASI- İzmir’in Seferihisar ilçesinde Murat Tayoğlu tarafından 10 gün önce çocuklarının gözünün önünde şiddette uğrayan Irmak Kıvrak Tayaoğlu, Egepostası'na konuştu.
10 yıllık evlilik süresi boyunca şiddette maruz kaldığını belirten Tayaoğlu, Murat Tayoğlu hakkında 3 kez uzaklaştırma kararı aldırdığını belirtti.
Kıvrak, yekililere seslenerek kadın cinayetleri ve şiddetini engellemek için daha caydırıcı önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Tayaoğlu, "Yol yapmaktan başka artık başka bir şey yapsınlar. Benim olayımdan iki gün önce Seferihisar'da bir kadın barışmak istemediği için öldürüldü. Geri dönüşü yok. Kadına yönelik şiddet ve cinayetler çok fazla arttı. Bunun farkına varsınlar. Bu iş çığırından çıktı artık. Her seferinde cezalar para cezasına çarptırıyor bu caydırıcı bir yönetem değil" dedi.
Öte yandan, Tayaoğlu, olayın ardından kolluk kuvvetlerine giderek Murat Tayaoğlu'ndan şikayetçi olduğunu fakat polislerin Kurban Bayramı dolayısıyla işlem yapmadığını iddia etti. 

Haber yayına hazırlanırken  Murat Tayaoğlu'nun, olaydan 10 gün sonra gözaltına alındığı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildiği öğrenildi.


 

"KADINLAR NEDEN AYRILMAK İSTEDİĞİNDE ŞİDDETE MARUZ KALIYOR"
Tayaoğlu, ayrılmak istemeyen erkeklerin neden sürekli şiddet uyguladığını, kadınların da bu şiddette maruz kaldığına anlam veremediğini belirtti ve "Bir canlı hiçbir şekilde darp edilemez. Bu durum ülkemizde maalesef gün geçtikçe artıyor ve artmaya devam edecek. Bu insanlar ölecekte. Bunun için ölmek gerekmiyor. Eskiden gözaltı diye bir şey vardı. O an insanlar öyle bir şey yaptığında gözaltına alınırdı. Çünkü o artık zarar veremezdi gözaltındaydı. Ben ve çocuklarım 10 gündür tedirgin bir şekilde yaşıyoruz. Acaba gelecek mi ? Ne zaman gelecek korkusuyla yaşıyorum. Hem darp ediliyoruz, dövülüyoruz hem de bu korkuyla yaşıyoruz. Her gün uzaklaştırma kararları alınıyor bu da caydırıcı bir şey değil. Kadınları dövmek için erkekler sürekli bir sebep arıyor. Kimsenin kimseye vurma hakkı yok. Kimse kimseyi tehdit edemez, küfür edemez. Öyle bir hak yok. Niye şu an herkes Ali Kıran Baş kesen gibi geziyor" ifadelerini kullandı.
"ÇOK FAZLA DESTEKÇİM OLDU"
Tayaoğlu,olay yaşandıktan sonra durumu medyaya yansıttığını ifade ederek "Bana çok fazla destek geldi ve bu destekler benim psikolojimin düzelmesine sebep oldu. Çok duyarlı insanlarımızın olduğunu anladım. Sığınmak için yardım edenler oldu. Evet bunları görünce çok sevindim ama bir o kadar da duyarsız insanlarımız var. Ben şiddette maruz kalırken o site içerisinde olan komşular eşimin yanında oldu. Ben şiddette uğrarken biri balkondan izledi bir diğeri çiçek suladı. Bu neyin kini neyin öfkesi? Biz gerçekten çok çirkin bir toplum olmuşuz, istisnalar dışında" dedi.
YEKİLİLERE ÇAĞRI
Kadın cinayetleri ve şiddetlerinin durması için yasalarda değişiklik yapılmasını isteyen Tayaoğlu, yetkililere seslenerek  "Çünkü kadın, fiziken bir erkekten güçsüzdür. fiziki anlamada güçsüz bir kadına neden bir erkek bunu yapar? Ben gerçekten kanunlarda değişiklik istiyorum. Kadınları korumayan yasalar değişsin. Bu kadınlar boşuna ölmüyorlar çünkü arkalarında bir destek yok. Beni darp edeli 10 gün oldu hala dışarıda. Eminim ki gözaltına alınsa da az bir ceza alacak. Bu ceza para cezasına çevrilecek. Şiddete karşı erkekleri caydıracak hiçbir önlem yok. İstanbul Sözleşmesi şu an kaldırıldı ama onun yerine başka kanunlar, yasalar getirilebilir. Yol yapmaktan başka artık başka bir şey yapsınlar. Benim olayımdan iki gün önce Seferihisar'da bir kadın barışmak istemediği için öldürüldü. Geri dönüşü yok. Kadına yönelik şiddet ve cinayetler çok fazla arttı. Bunun farkına varsınlar. Bu iş çığırından çıktı artık. Her seferinde cezalar para cezasına çarpıtılıyor bu caydırıcı bir yöntem değil ki" dedi.
SORUŞTURMANIN BAŞLATILMAMA NEDENİ BAYRAM'MIŞ
Kolluk kuvvetlerinin kendisiyle ilgilenmediğini öne süren Tayaoğlu, "Bu olay olduktan bir gün sonra ben hastanede bayıldım. Belimin tomografisi çekildiğinde, doktor karakolu aradı ve karakoldan kimse gelmedi. Sonrasında, ben 155'i aradım. Dedim ki 'polisler bana yardımcı olmuyor' dedikten 6 dakika sonra geldiler. Bu kişi hakkında soruşturma başlatılmama nedeninin polisler bayram olduğunu söyledi. Ama bayramda da nöbetçi mahkeme, savcı yok mu ? Bayram diye o zaman biz de birini vuralım, bayram diye gezelim yani. Böyle bir şey yok. Neden hızlanmadı bu olay. Olay yaşandıktan sonra karakola gittiğimde oradaki arkadaşlar çok ilgilendiler, yardımcı oldular. İkinci gün gittiğimde oradaki arkadaşlar hiç yardımcı olmadılar. Adli vaka olmasına rağmen hastaneye gelip benim raporumu alıp işleme koyma süreçleri çok uzadı. Bunun nedeninin ise o insanın burada tanınan biri olması diye düşünüyorum. Avukatlarım bunun da araştırmasını yapıyor. Bayram bitti ben bugün haber bekliyorum, bir haber yok. Ben ve çocuklarım korku içinde yaşmak zorunda değil. Bu insana, neden bu kadar tolerans gösteriliyor. Bu durum kıyıda köşede yaşanan bir darp olayı değil. Bu hodri meydan diyerek insanların içinde yaşanmış bir darp olay" diye konuştu.
"SENİN İÇİN ÖZGÜRLÜK İSTEYECEĞİM"
Yaşanan şiddet olayının ardından kendi çocukları dahil o sitede bulunan çocukların psikolojisinin bozulduğunu dile getiren Tayaoğlu, "Benim yaşadığım olaydan sadece benim çocuklarım değil o an orada o görüntülere maruz kalan çocuklarda bu durumun psikolojisini yaşıyor. Bir küçük kız çocuğu diyor ki ' anne ben evlenmeyeceğim' kimisi diyor ki 'anne normal mi bu, evlilik böyle bir şey mi ?' Bir tane arkadaşımın çocuğu bana çiçek getiriyor' Irmak teyzecim ölmeyeceksin dimi, senin için dilek ağacına dilekte bulunacağım ve senin için özgürlük isteyeceğim' diyor. Bunu söyleyen bir kız çocuğu ve 10 yaşında. Biz kadın olduğumuz için bu şiddetti yaşayacak mıyız, neden bunları yaşıyoruz. Bu Türk toplumu değil ki. Türk toplumunda kadına değer verilir. önem verilir dövülmez, aşağılanamaz , tehdit edilemez. Biz böyle bir toplum değildik. Ben gerçekten buna üzülüyorum. Benim bir kız çocuğum olsaydı, ben böyle bir toplumda kesinlikle onu evlendirmezdim" ifadelerini kullandı.


 

KADINLARA ÇAĞRI
Kadınlara çağrıda bulunan Kıvrak, "Ben boşanma aşamasından itibaren 3 tane uzaklaştırma kararı çıkarttırdım. Bu benim üçüncü darp olayım. İlk uzaklaştırma kararırını 1 aylık evliyken almıştım. Daha sonra şikayetimi geri çektim ve bu kamu davasına dönüştü. İkincisinde karakola sığınmıştım bu üçüncüsüydü. Ben şunu anladım. Buradan insanlara da şunu söylemek istiyorum, bir kere yapar daha da yapmaz diye düşünmeyin. Çünkü bu insanda vurma eğilimi varsa kesinlikle bitmiyor. Ben onun için çok pişmanım. Ben ilk şiddette uğradığımda avukatlar, psikologlar söylemişti. Belki değişir diye düşünmeyin öyle bir şey yok. Ben bu yangılıya düştüm. Bu yangıya düşmesinler kadınlar haklarını arasınlar. Benim yaşlı bir anne, babam ve 3 çocuğum var. Arkamda hiçbir destekçim yok. Ben bunun mücadelesini tek başına veriyorum. Gerçekten ne olursa olsun mücadeleye devam etsinler. İlla insanın arakasında bir kişi olması gerekmiyor. Ben sonuna kadar bu konuda mücadelemi vereceğim. Çünkü kadınlara yönelik şiddet ve cinayetlerin bitmesini istiyorum" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.