Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bölge halkı yargıya taşımıştı: Tartışmalı JES için ÇED dosyası hazırlandı

Bölge halkı yargıya taşımıştı: Tartışmalı JES için ÇED dosyası hazırlandı

Bölge halkının siyasilerin tepkileri ve itirazlarıyla gündeme gelen, Karen Elektrik A.Ş. firmasının faaliyetlerini yürüttüğü Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulumu için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyası hazırlandı.

  • Ege Postası
  • 30.06.2021 - 15:04

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz kasım ayında Seferihisar ve Menderes ilçeleri Orhanlı Mahallesi’nde, Karen Elektrik A.Ş. firmasının faaliyetlerini yürüttüğü Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulumu İzmir gündeminde büyük bir etki yaratmıştı.

Bölgede gerçekleştirilen sondaj çalışmalarında Köydeki sondaj faaliyetlerinin, proje sahası ile alakası olmayan 2016 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir  kararı gerekçe gösterilmişti.

Projeye, bölge halkının yanında birçok çevreci ve CHP’li siyasetçiler de tepki göstermişlerdi. 

Öte yandan 11 Haziran 2021 tarihinde projeye ilişkin halkın katılım toplantısı düzenlenmiş ve bölge halkının konuya ilişkin görüşleri alınmıştı. 

PROJE DETAYLARI BELLİ OLDU

Öte yandan firmanın JES için hazırladığı ÇED Başvuru dosyası tamamlandı.

Başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre; Karen JES (20 MWe) ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Projesi kapsamında 12 adet lokasyonda jeotermal kaynak arama (sondaj) faaliyeti planlanıyor.

Hali hazırda sondaj faaliyetlerinin devam ettiğinin belirtildiği raporda, proje kapsamında 4 üretim 3 reenjeksiyon kuyusunun yeterli olacağı öngörüldüğü bildirildi. Hazırlanan raporda,  açılacak olan kuyuların beklenen verimde olmaması olasılığına karşın 12 adet jeotermal sondaj alanı belirlendiği ve kaynak arama faaliyetlerinin 7 âdetinin üretim amaçlı 5 âdetinin ise reenjeksiyon amaçlı kullanımı planlanlandığı ifade edildi.

Raporda yer alan bilgilere göre; şirketin, 48 ayda tamamlamayı planladığı projenin maliyetini 300 milyon TL olarak öngörüyor. Projeye de 30 yıl ömür biçildiği belirtildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.