Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bölge halkı JES’e karşı tek yumruk: Cesedimizi çiğnemeden buraya giremezsiniz

Bölge halkı JES’e karşı tek yumruk: Cesedimizi çiğnemeden buraya giremezsiniz

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan incir ve üzümü ile ünlü Gökçealan Mahallesi'nde yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES)’i istemeyen bölge halkı bugün “Gökçealan Doğa Buluşması” eylemi düzenledi. Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve CHP’li milletvekillerinin de katıldığı eylemde rant uğruna doğanın talan edilmesine müsaade edilmeyeceği ve JES’e karşı mücadelenin devam edeceği mesajı verildi. 

  • Ege Postası
  • 06.07.2021 - 16:24

EGEPOSTASI-  Geçtiğimiz haftalarda, RE Enerji Yatırım Üretim A.Ş. Aydın Valiliği’nden aldığı izinle İzmir’in Selçuk İlçesi Gökçealan Köyü’nde jeotermal ve güneş enerjisi santrali kurmak için harekete geçmişti. Proje kapsamında, İzmir’in tarımıyla ünlü ilçesi olan Selçuk'ta 4’ü üretim, 3’ü enjeksiyon olmak üzere 7 derin jeotermal sondaj kuyusu açılması ve ayrıca güneş enerjisi santraliyle de sera tesisi işletmeyi planlanmıştı.

Şirketin JES girişimi çevreciler ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel başta olmak üzere birçok vatandaşın tepkisini çekmişti.

Başkan Sengel, JES’e karşı yapılan eylemde, doğa talanına izin vermeyeceklerini belirterek, “doğal yaşama verdiği telafisiz zararları bilimsel olarak da açık olan endüstriyel enerji ve tarım projelerine izin vermemiz mümkün değildir” demişti.

Öte yandan firmanın başlattığı projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci devam ederken bölge halkının Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) karşı direniş sürüyor. Bölge halkı, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in de katılımıyla “Gökçealan Doğa Buluşması” eylemi düzenledi. 

Köylüler Gökçealan Köyünde, şirketin bilgilendirme toplantısının yapılacağı okulun bahçesinde toplanarak protesto eylemi yaptı. Eyleme, Başkan Sengeloğlu ve bölge halkının yanı sıra CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP Önceki Dönem İzmir Milletvekili Musa Çam ile çevre köylerden ve STK’lar da katıldı.  

“JES MASALI DİNLEMEK İSTEMİYORUZ”

Bölge halkına JES mücadelesinde destek veren Avukat Cem Altıparmak, JES’in doğaya zarar vereceğini ifade ederken yapılacak toplantıya katılmayacakları mesajını verdi ve “Burada bir JES masalı dinlemek istemiyoruz. JES sunumunu dinlemeyeceğiz. Bu, toplantıyı yaptırmamak anlamına gelmiyor ancak bizim tavrımız çok net; biz peri masalı dinlemeye gelmedik. Buraya dükkan açtırmayacağız” dedi. Avukat Altıparmak ayrıca, çok sayıda imzayı ve dava dosyasını bakanlık personeline sunacağız. Hem bakanlığın hem şirketin cahilliğine son vereceğiz” dedi.

“DOĞA SERMAYEDEN GÜÇLÜDÜR”

Her fırsatta bölgede yapılacak maden faaliyetlerine karşı mücadele edecekleri mesajını veren Başkan Sengel ise bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceklerini belirtti ve “Biz halkımız ne istiyorsa onu istiyoruz. Başka da bir şey istemiyoruz. Buraya doğa severler gelmiş, sermayenin rengine değil gerçek yeşilin tonuna aşık olanlar gelmiş. Doğa sermayeden güçlüdür” dedi. 

“BİRİLERİ SARAYDAKİ PORSİYONU BÜYÜTECEK DİYE…”

CHP’li Öztunç, ise rant uğruna doğanın talan edildiğini ifade etti. Mücadelelerinde bölge halkının arkasında duracaklarını söyleyen Öztunç,  ‘Bu talana izin verecek misiniz?’ diyerek alandaki köylülere seslendi. Köylülerden ise ‘Hayır’ sesleri yükseldi. Öztunç, “Size destek olmaya, yanınızda olduğumuzu söylemeye geldik. Demokrasi de as olan millettir. Millet ne derse o olur. Birileri saraydaki porsiyonu büyütecek diye sizlerin yaşam alanına sokulmalarına izin vermeyeceğiz. Yüzyıllardır burası böyle kalmış. Osmancık üzümü coğrafi işaret almış dünyanın hiç bir yerinde böyle üzüm yok. Birileri zengin olmak için buraya KES yapacağım diyecek. Yok öyle yağma yok. Başka yer mi yok. Bütün kuşlar bitti, sıra leyleğe geldi öyle mi? Asla izin vermeyeceğiz. Biz yanınızdayız, yalnız değilsiniz. İki yönetim var, muhtarımızın istediği üzerine bir yöntem uygulayacağız. Birazdan gelecek birileri burada hikaye yazacaklar. Ama kanmayacağız. Ankara’ya vatandaş istemiyor diye dosya gidecek. Birileri para kazmamak istiyorsa başka yerde kazansın. Ama şunu bilin ben milletvekili olarak gerekirse önde biz ikimiz oluruz.  Sonuna kadar da belediye başkanımız sizi emrinizde, biz sizin emrinizdeyiz. Buranın kirletilmesine izin vermeyeceğiz, bunu unutmasınlar” diye konuştu. 

“DOĞANIN YEŞİLİNİ DOLARIN YEŞİLİNDEN DAHA ÇOK SEVENLERDENİZ”

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, ne olursa olsun JES’e karşı direneceklerini belirtti ve şunları söyledi;  “Yalnız değilsiniz. Çünkü biz doğanın yeşilini doların yeşilinden daha çok sevenleriz. Birileri zengin olacak diye Gökçealan’ı talan ettirmeyeceğiz. Bizler sizlerin oyları ile seçildik, as olan sizlersiniz. Bizler size hizmet için varız, siz istemiyorsanız biz hiç istemiyoruz. Bedenimiz ve ruhumuzla sizinleyiz. Yapılmaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Doğa ve çevre halkı kutsaldır. Buradaki zeytinini, üzümün, doğayı birilerine talan ettirmeyeceğiz. Çatlasınlar patlasınlar, omuz omuza engelleyeceğiz. Hep beraber sizinleyiz, çadır kurar nöbet tutarız ama dokundurtmayız.” 

“BİZİ RAHAT BIRAKIN”

Bölge halkından Hanife Helvacı, “Bunlar gelip burayı nasıl işgal eder. Biz bunlara geçiniyoruz. Her tarafı ettiler ama burayı işgal edemeyecekler. Yeter, bardak ve sabır taşmıştır. Herkes kendine gelsin. Bu kadar verimli arazinin içine, köyün dibine nasıl JES yaparlar. Kanser olup ölecek miyiz biz? Bizi öldüremeyecekler. Bunu yapamayacaklar. Bu böyle bilinsin. Ben bu vatanın evladıyım. Daha ben bu kadar pisliğin içinde 5 kuruş haram lokma yemedim. Yapmayın bunu. Neden bizim gibi insanlarla uğraşıyorsunuz. Başka yerden kazanabilirsiniz. Burası şart değil bizimle oynamayın. Her şeyi yaptınız buraya bari bulaşmayın bizi rahat bırakın. Bizim cesedimizi çiğnemeden buraya giremezsiniz. Herkes aklını başını alsın ve yaptıkları yanlıştan dönsün. Bu ülkede hak ve adalet varsa bu ülkede savcı varsa bunların gereği yapılacaktır. Ben hala bu kadar pisliğin için dürüst savcıların olduğuna inanıyorum” sözleriyle isyan etti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.