Dolar 32,4537
%-0.1
Euro 34,7686
%-0.58
Altın 2.441,790
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Batman’dan kalkan Akıncı’dan İzmir’deki hedefe tam isabet

Batman’dan kalkan Akıncı’dan İzmir’deki hedefe tam isabet

Türkiye’nin en büyük planlı tatbikatı Efes-2022’de görev üstlenen Akıncı TİHA’nın, Batman’daki üssünden kalkarak İzmir’deki hedefi tam isabetle vururken, Ukrayna ve Karabağ savaşlarında etkin rol oynayan Bayraktar TB2 SİHA ise tatbikat alanında bulunan Savunma Sanayi Sergisinde boy gösterdi.

  • Ege Postası
  • 07.06.2022 - 11:14

Türkiye’nin en büyük planlı tatbikatı olan Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı devam ederken, tatbikat alanında kurulan Savunma Sanayi Sergisi de Türk savunma teknolojisinin geldiği noktayı gözler önüne serdi.

Ukrayna ve Karabağ savaşlarında etkin rol oynayarak adeta savaşın seyrini değiştiren Bayraktar TB2 SİHA, sergi alanındaki stantta yerini alırken, Akıncı TİHA ise ilk kez fiilen tatbikatta yer aldı. Şuana kadar güvenlik güçlerine 6 adet teslim edilen Akıncı’nın, Batman’daki üssünden kalkarak İzmir’de bulunan tatbikat alanındaki hedefleri Mam-L mini akıllı mühimmat ile tam isabetle vurduğu ifade edildi. Operasyonu tamamlayan Akıncı’nın daha sonra başarılı bir şekilde Batman’daki üssüne döndüğü belirtilirken, bugüne kadar 3 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalanan Akıncı’nın ihracına 2023’ten itibaren başlanması bekleniyor.

Çakır füzesi Kızılelma’yı bekliyor

Sergide; kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen seyir füzesi Çakır da boy gösterdi. Son teknoloji özellikleri ve etkili harp başlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri için yeni bir güç çarpanı olacağı ifade edilen füzenin milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları devam eden muharip insansız uçak sistemi Bayraktar Kızılelma’da kullanılması hedefleniyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan Çakır’ın hedefleri arasında su üstü hedefler, kıyıya yakın kara ve su üstü hedefleri, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor.

Çakır’ın turbojet motorlu bir seyir füzesi olduğunu anlatan Roketsan yetkilisi Korhan Alpan, geliştirme aşamasında olan Kızılema’da bu füzenin kullanılmasını heyecanla beklediklerini söyledi.

Ukrayna’dan gelen mayınları Anka ve Aksungur tespit etti

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük yardımcılarından olan Anka ve Aksungur silahlı insansız hava araçlarının, üzerlerine entegre edilen SAR radarı ile Ukrayna’dan sürüklenen başıboş mayınları tespit ettiği söyleyen TUSAŞ İHA Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, dünyada binlerce firmanın insansız hava araçları üretmeye çalıştığını ifade ederek “Türkiye bu alanda çok iyi bir yerde ama çok sert bir rekabet var” dedi.

Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı devam ederken, tatbikat alanında oluşturulan Savunma Sanayi Sergisinde en dikkat çeken stantlardan biri de Anka SİHA’nın boy gösterdiği Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) standı oldu.
Yabancı askeri heyetlerin oldukça dikkatini çeken Anka, tüm heybetiyle alanda yer alırken, TUSAŞ İnsansız Hava Araçları Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, Anka’nın kontrol istasyonunda bulunan pilotunun sadece acil durumlarda müdahale ettiğini ifade ederek, “Pilot, uçağa ne yapması gerektiğini söylüyor sadece. Şu ana kadar Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Cumhurbaşkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kullanılıyor. Yurtdışında da Tunus ve Kazakistan’a ihracatını gerçekleştirdik, Malezya için de karar verilmesini bekliyoruz” dedi.
SİHA’ların çok uzun müddet havada kalıyor olmasının ve fırsat hedeflerini üzerlerinde taşıdıkları mühimmatla beraber etkisiz hale getirebilmesinin kendini vazgeçilmez kıldığını söyleyen Yıldız, “Türkiye de bu alanda dünyada çok iyi bir yerde ama çok iyi bir yerde olması demek sonsuza kadar böyle devam edeceği anlamına gelmiyor. Herkes çok hızlı bir şekilde bu alana giriyor, yarışıyor. Dünyada binlerce firma insansız hava araçları üretmeye çalışıyor. Çok sert bir rekabet var ve gitgide sertleşecek” diye konuştu.

“Ukrayna’dan gelen mayınları tespit etti”

Deniz Kuvvetleri Komutanlığında hem Ankara hem Aksungur’un görev yaptığını ifade eden Yıldız, “Aksungur’un ortalama görev süresi 43-44 saat civarında. Anka ve Aksungur’un üzerine SAR radarı da entegre ettik. Bu radarla beraber deniz üzerinde yüzen serseri mayın dediğimiz başıboş kalmış mayınları tespit edebiliyoruz. Özellikle Ukrayna’da kalan serbest kalan mayınların, ticari gemiler için tehdit oluşturan mayınların tespiti bu şekilde yapıldı. Anka’nın üzerinde gece ve gündüz görev yapabilen bir kamera var. 8 kilometre mesafeden bir insanın elinde sopa mı silah mı taşıdığını tespit edebiliyor. Özellikle terör hedeflerine karşı çok etkin bir araç” dedi.

Orman yangınlarında da yardımcı

Anka’nın üzerinde bulunan termal kameranın, orman yangınlarında da gözetleme görevi gerçekleştirdiğini söyleyen Yıldız, “Dumanın altında alev cephesinin nerede olduğunu, hangi bölgenin daha sıcak olduğunu, alevin ne tarafa doğru ilerlediğini tespit edilebiliyor. Bu sayede yerde orman yangınlarına müdahale eden unsurlar daha rahat koordine edilebiliyor. Kameranın yanı sıra MAM-L ve MAM-C mühimmatları taşıyabiliyor. Bu mühimmatlar, zırhlı araçları ve tankları etkisiz hale getirebiliyor. Uçağın üzerinde telsiz istasyonu da mevcut. Bu sayede, yerde birbiriyle görüşemeyen unsurlar, uçak üzerinden birbirleriyle görüşebiliyor. Uçağın üzerine istihbarat yükleri de taşıyoruz. 30 MHz ve 18 GHz arasında yayın yapan tüm yayın kaynaklarının yerini ve tipini tespit edebiliyor. Bu da hedef bulmada yardımcı ekipmanlardan bir tanesi” diye konuştu.(İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.