Dolar 32,5816
%0.33
Euro 34,6622
%-0.2
Altın 2.527,090
%1.71
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Zuhal Of’tan ‘Taliban’a destek’ eleştirilerine yanıt: Kafasına Amerikan çuvalı geçirilmiş aydınlar…

Başkan Zuhal Of’tan ‘Taliban’a destek’ eleştirilerine yanıt: Kafasına Amerikan çuvalı geçirilmiş aydınlar…

Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Zuhal Of, derneğin yayımladığı “Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz” açıklamasına gelen tepkilere yanıt verdi. “Taliban’a destek verdiler” eleştirilerinin yersiz olduğunu ifade eden Başkan Of, “Bizim bildirimizde Taliban’ı destekleyen hiçbir ifade yok. Halkımız bu konuyu görüyor. Ne yazık k kafasını Amerikan çuvalının içinden çıkaramayan aydınlar bunu göremiyor. O aydınların başına Amerikan çuvalı geçirilmiş” dedi.

  • Ege Postası
  • 23.08.2021 - 11:55

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Taliban’ın Afganistan’daki ilerleyişinde geçtiğimiz hafta başkent Kabil’e ulaşmıştı. Taliban 20 yılın sonunda Afganistan'ın neredeyse tamamında kontrolü yeniden ele geçirirken Taliban güçlerinin başkente ulaşmasıyla birlikte 20 yıldır ülkede bulunan Amerikan askerleri ülkende tahliye edilirken Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etmiş ve yönetim resmi olarak Taliban’a geçmişti.

Yönetimin ele geçirilmesinin ardından Taliban, “Ülke demokrasiyle değil, şeriatla yönetilecek” açıklaması yapmıştı.

Yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye’deki birçok kadın derneği ve kadın hakları savunucusu açıklamaya tepki gösterirken içinde Cumhuriyet Kadınları Derneği, dikkat çeken bir açıklama yayımladı. Bildiride yer alan “Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz” ifadeleri ise kamuoyunda büyük tepki topladı.

Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Zuhal Of, bildiride yer alan ifadelere açıklık getirdi.

“AFGAN HALKININ BAĞIMSIZLIĞINI DESTEKLİYORUZ”

Afganistan’da daha öncesinde de laik bir yönetim olmadığına dikkat çeken Başkan Of, “Tabii ki onaylıyoruz. Afganistan’ı daha önce Sovyetler işgal etti. 20 yılda o işgali defettiler ve arkasından 20 yıllık Amerika işgali başladı. Amerika oraya karakteri olduğu gibi ‘demokrasi götüreceğim’ adı altında işgal etti. Afgan kanının, işgal altındaki bir ülkenin çocuklarının, kadınlarının, insanlarının yaşadığı acıyı kimse yaşayamaz. Çok ağır acılar yaşadılar. Çünkü ülkeleri işgal altında. Yayımladığımız bildiride kıyameti koparan şudur: Amerika orada yenildi, kaçıyor. Bunu dünya kamuoyu da biliyor, kendileri de itiraf ediyor. Biz, Afgan halkının bağımsızlığını destekliyoruz. Atatürk Afganistan’ı tanıdığında orada laik bir yönetim yok. Şeriat vardı, yine bir han vardı başlarında. Biz şu an Suudi Arabistan’ı ülke olarak tanıyoruz. Orada laik bir yönetim var mı? Şunu da söyleyeyim. Biz başka bir ülkenin içişlerine karışmayız, o halkın iradesine saygı gösteriniz. Nasıl ki başkaların bizim hakkımızda karar vermesini, demokrasiyi iptal etmesini, ‘şunu getirin’ demesini istemiyorsak aynı şeyi biz de yapmalıyız. Afganistan Amerika’yı orada kovdu, Amerika yenildi. Artık orada nasıl bir yönetim olacağına Afgan halkı karar verir” dedi.

“TECAVÜZ EDİLEN KADININ ÖZGÜRLÜĞÜ OLUR MU?”

Bildirilerindeki ifadelerin yanlış yorumlandığını belirten Başkan Of, “Bizim bildirimizde Taliban’ı destekleyen hiçbir ifade yok. Amerika’nın Irak’ta, Libya’da yaptıkları ortada. Biz de işgali yaşamış bir ülkeyiz. İşgal altında olan bir ülkenin ne özgürlüğü ne bağımsızlığı ne de laikliği olur. Amerika 20 yıldır orada. Oraya laikliği, kadın özgülüğünü getirdi mi? Tecavüz edilen kadının özgürlüğü olur mu? Neden o zamana kadar es çıkarmadılar? Neden bugün kıyameti koparan kadınlar Irak’ta tecavüze uğrayan kadınlar ‘Bizi serbest bırakmayın. Bizi öldürün. Biz bu utançla yaşayamayız’ derken o sözüm ona kadınlar nende seslerini çıkarmadılar? Bir seslerini çıkarsalardı? 20 yıllık Amerikan işgalinin gidişine üzülüyorlar” diye konuştu. 

“KAFASINI AMERİKAN ÇUVALININ İÇİNDEN ÇIKARAMAYAN AYDINLAR BUNU GÖREMİYOR”

Gelen tepkileri de değerlendiren Başkan Of, sosyal medya üzerinden sahte hesaplarla  provakatif bir hareket başladığını belirtti ve şunları söyledi; “Kadın dernekleri içinde Cumhuriyet Kadınları Derneği, fark attı. Çok desteğimiz de oldu. Ne yazık ki Türkiye’nin kamplaşmasında böyle tepkiler de oldu. Olumlu tepkiler de oldu ama olumsuz tepkiler öne çıktı. Toplumda öyle bir şey yaratıldı ki… Amerikan destekli özellikle sosyal medyada bir furya başladı. Bizde de dış destekli özellikle Amerika fonlarından beslenen bazı kaynaklar dernekmiş gibi yaparak öyle bir algı yaratıldı ne yazık ki. Ama şudur: Ülke kısa sürede bu algıyı yenecek. Toplumun bir yere gelmesi zaman ister. Aslında halkımız bu konuyu görüyor. Ne yazık k kafasını Amerikan çuvalının içinden çıkaramayan aydınlar bunu göremiyor. O aydınların başına Amerikan çuvalı geçirilmiş. Bazıları da bilmeden kafası Amerikan çuvalı içinde olan sözleri doğru biliyor.”

“KALKIP AFGAN KADININA AKIL VEREMEYİZ”

Başkan Of, son olarak artık bağımsızlık mücadelesinin Afgan kadınlarının elinde olduğunu söyledi ve “Biz kurtuluş savaşımızı gerçekleştirdiğimizde ülkemizde halifelik vardı. Biz hala bununla uğraşıyoruz. Toplumların gelişmesi ve kendisine yön vermesi zaman alır. Getirir mi getirmez mi zaman gösterecek. Ama biz kalkıp Afgan kadınına akıl veremeyiz. Başka ülkenin kadınlarıyız. Saygı göstereceğiz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.