Dolar 32,6006
%0.27
Euro 34,7744
%0.32
Altın 2.413,640
%-0.79
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Topçu’dan ‘kantin’ tartışmasına net cevap: Devletin ücretsiz beslenme imkanı yok

Başkan Topçu’dan ‘kantin’ tartışmasına net cevap: Devletin ücretsiz beslenme imkanı yok

6 Eylül’de başlayacak olan yüz yüze kararı sonrası kantinlerin açılıp açılmayacağı gündeme geldi. İzmir Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Rasim Topçu aşısız eleman çalıştırmayacaklarını ve pandemi önlemlerine sıkı sıkıya uyacaklarının altını çizerek, “Kantinler, okulların ayrılmaz bir parçasıdır. Kantinsiz bir okul ve öğrenci düşünülemez. Devletimizin ve okullarımızın da okulların içinde ücretsiz beslenme ya da ihtiyaç giderme gibi bir imkanı ya da faaliyetleri yok” dedi.

  • Ege Postası
  • 16.08.2021 - 15:37

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 1 Temmuz tarihinde başlayan normalleşmenin ardından vaka sayılarında artış meydana gelirken Kurban Bayramı’nda yaşanan toplumsal hareketlilik sonrasında vaka sayıları kritik düzeye ulaştı. Günlük vaka ve vefat sayıları bir süredir dalgalı seyretse de normalleşme öncesinde 3 binlere kadar gerileyen vaka sayıları yeniden 22 binleri gördü. Günlük vefat sayıları ise uzun süredir 100’ün üzerinde. 

Vaka sayılarında artışla birlikte okulların açılıp açılmayacağı konusu yeniden gündeme gelmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı okullarda yüz yüze eğitimin 6 Eylül’de başlayacağını açıklamıştı. 

Okulların açılmasına kesin gözüyle bakılırken gözler bu kez de yaklaşık 18 aydır faaliyet gösteremeyen kantinlere çevrildi. Tabip odası ve bazı bilim insanları kantinlerin sağlık açısından risk oluşturduğunu ifade edip açılmaması gerektiğini söylerken kantincilerden açıklamalara tepkiler gelmeye başladı.

Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan İzmir Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Rasim Topçu, okulların kantinsiz düşünülemeyeceğini ifade etti ve kantinlerin açılması durumunda aşılama başta olmak üzere birçok tedbir alacaklarını söyledi. 

“KANTİNSİZ BİR OKUL DÜŞÜNÜLEMEZ”

Gününün çoğunu okulda geçiren öğrencilerin birçok ihtiyacının olacağına dikkat çeken Başkan Topçu, “Kantinler, okulların ayrılmaz bir parçasıdır. Kantinsiz bir okul ve öğrenci düşünülemez. Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın epeyce bir mesafe kat ettiği tekli öğretime geçiş. Bu oran İzmir’de de yüksek. Yani öğrencimiz, sabah 8.30’da derse girdiğinde akşam 16.00-16.30 gibi çıkıyor. Devletimizin ve okullarımızın da okulların içinde ücretsiz beslenme ya da ihtiyaç giderme gibi bir imkanı ya da faaliyetleri yok. 7-8 saat okulda kalan öğrencinin su, yeme-içme ya da kırtasiye ihtiyaçları olacak.  Dolaysıyla bu hizmetleri yıllardır kantinciler e iyi şekilde veri yor. Bununla ilgili bakanlıkla sürekli dirsek temasındayız zaten” dedi.

“AŞISIZ PERSONEL ASLA ÇALIŞTIRMAYACAĞIZ”

Kantinlerin açılması durumunda aşısız eleman çalıştırmayacaklarının altını çizen Başkan Topçu, “Eğitim-öğretim başladığında kantinlerin sağlık yönünden bir risk teşkil ediyormuş gibi söylentileri biz de ne yazık ki duyuyoruz ama böyle bir gerçeklik yok. Ben meslektaşlarıma bir mesaj attım. O mesajda da kantinlerimizi 6 Eylül’e hazırlarken mutlaka ve mutlaka hem kendinizin hem de yanınızda çalışacak personelin aşılarının tamamlanmış olmasına özen gösterin dedim. Bakanlığın bu konuda da farklı önerileri de olabilir. Bunun bilincindeyiz ve farkındayız. Bizim işletmeci olarak aşısız kişilerin çalışmasına müsamaha göstermemiz mümkün değil. Çünkü hem çalışanlar hem de öğrenciler için risk taşıyacak. Böyle bir şey yok. Aşısız personel asla çalıştırmayacağız. Zaten İzmir’deki kantinci arkadaşlarımızla yaptığımız toplantılarda da bunun altını çiziyoruz. Okullarımızın açılmasıyla birlikte de 18 ay ara vermek zorunda kaldığımız işimize tekrar kavuşacağız umarım. Zaten esnafın bu durumda dayanacak gücü de kalmadı. Hükümetten yeterli desteği de gördüğümüzü de söyleyemem. Biz hazırlıklarımızı bitiriyoruz. Kantinlerin açılmaması gibi bir durum söz konusu olamaz” diye konuştu. 

HANGİ ÖNLEMLER ALINACAK?

Kantinlerin açılmasıyla birlikte alacakları tedbirleri de aktaran Başkan Topçu, şunları söyledi; “Okullar zaten dönem dönem açıldı ve bu zamanlarda bakanlığın bize getirdiği bazı kriterler vardı. Maske, mesafe, temizlik, hijyen, raf düzenlemesi ve öğrencileri belli bir düzenle kantine ya da yemekhaneye almak gibi kriterler vardı. Zaten biz bütün hazırlıklarımız okul yönetimiyle koordineli bir şekilde yapıyoruz. Mesela 120 kişilik kapasitesi olan bir yemekhaneye 60 kişi alınacak. Grup grup yenilecek yemekler. Kantinlerde ise bir tarafta kırtasiye, bir tarafta içecek ve bir tarafta da yiyecek grubu olacak. Her biri ayrı bölümlerde olacak. Mesafe kurallarına da uyulacak ve kargaşanın önüne geçilecek. O eski dönem bitti artık. Çocuklar da zaten bu konuda yeterince bilinçli. Onların yanında okulu çok görmeyen 1. ve 2. sınıflar var. Onlar için de bir sınıf annesinin onların ihtiyaçlarını belirleyip kantinden temin edilerek çocukların ihtiyaçları giderilebilir. Bunun gibi başka önerilerimiz de var.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.