Dolar 32,3434
%0.29
Euro 35,1031
%-0.05
Altın 2.310,570
%1.45
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Özkan’dan ‘Dünya Bankası kredisi’ çıkışı: Tüm sorunların çözümü değil

Başkan Özkan’dan ‘Dünya Bankası kredisi’ çıkışı: Tüm sorunların çözümü değil

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremin ardından şehir içinde belirlenen 7 proje alanındaki inşaatlarda ise sona yaklaşılırken İzmir Depremzedeler Dayanışma Derneği(İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Konut tesliminin herkesin mağduriyetini gidermediğine dikkat çeken Başkan Özkan, kalıcı çözüm için emsal artışını işaret etti. Gündemin en tartışmalı konularından Dünya Bankası kredisine de değinen Başkan Özkan, “Eğer bizim istediğimiz emsal artışını verirlerse, emsal artışının ardından devlet o 200-300 bin liralık krediyi bize 0 faizli ve 2 yıl ertelemeli verirse bizim zaten Dünya Bankası kredisine ihtiyacımız kalmıyor. Dünya Bankası kredisi alındığında bütün depremzedelere alınacak sanılıyor. Yok öyle bir şey” dedi.

  • Ege Postası
  • 20.09.2021 - 14:43

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen ve 117 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.9 şiddetinde depremin arından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yerel yönetimler, evleri yıkılan ya da yıkılacak olan depremzedelerin mağduriyetini gidermek için düğmeye basmış ve hem rezerv alanları hem de bölgedeki kentsel dönüşüm için çalışmalara basmışlardı.

22 Şubat 2021 tarihinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Bayraklı Kent Hastanesi yanında bulunan alanda, deprem rezerv konut alanında temel atma töreni gerçekleştirilmişti. Temel atma töreninden 7 ay sonra şehir içinde belirlenen 7 proje alanındaki inşaatlarda ise sona yaklaşıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, depremin yıl dönümünde bin 444 konutun teslim töreninin gerçekleştirileceğini söylemişti.

Öte yandan, yaşanan gelişmeleri değerlendiren İzmir Depremzedeler Dayanışma Derneği(İZDEDA),Başkanı Haydar Özkan, açılışın 6 Kasım’a alındığını belirtti. Konut tesliminin önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Başkan Özkan, bunun yeterli olmadığını ve hala binlerce depremzedenin emsal artışıyla ilgili yapılacak çalışmaları beklediğini söyledi. 

ERDOĞAN DA KATILABİLİR

Konut teslim törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılabileceğini ifade eden Başkan Özkan, “Konutların teslim töreni, 30 Ekim acıların yaşandığı bir gün olduğu ve kutlama yapılacak bir gün olmadığı için 6 Kasım’a alındı. Biz bu konutların o tarihe yetiştirileceğini düşünüyoruz. Biz zaten bugünlerde proje alanlarını geziyoruz. Teslim edilecek konutlarla birlikle bin 300 civarında depremzedenin mağduriyeti giderilmiş olacak. Alsancak Stadı’nın da açılışı olacağı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da büyük ihtimalle teslim törenine katılacağı söyleniyor” dedi.

“YATAY MİMARİDE BİR HATA EDİLDİ”

Kısa sürede konutların yapılmasının olumlu olduğunu ifade eden Başkan Özkan, bunun mağduriyetlerin giderilmesinde yeterli olmadığına ve hala sorunlarının çözülmesini bekleyen binlerce depremzede olduğuna dikkat çekti ve “Yapılan yapılar elbette ki bizim bıraktığımız gibi değiller ama en azından diğer proje alanlarının dışındaki insanların evlerinden önce teslim edilecek. Evet şu anda bin küsur ev teslim edilecek ama 79 binden fazla depremzedeyi düşünecek olursak 78 bini kalıyor. Nereden tutsak elimizde kalıyor. İyi mi desek kötü mü desek… Proje alalarındaki vatandaşların evlerinin metrekareleri zaten onlara sorulmadan küçültülmüş ve kat sayısı beşe düşürülmüştü. Ani alınan bir kararla oradaki yatay mimaride bir hata edildi. Oraya kat çıkamayacaklarına göre metrekare kayıplarıyla birlikte bu da devam ediyor. Mutlu desek değiliz mutsuzuz desek olmuyor. İyi olan tek yanı şu bin 300 civarı vatandaşımız başını sokacak yer buldu. Ama geriye kalan 78 bin kişi başını sokacak yer de bulamıyor” diye konuştu. 

DÜNYA BANKASI KREDİSİ TÜM SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ DEĞİL

Depremin üzerinden 11 ay geçmiş olmasına rağmen emsal artışı ve diğer konularda somut bir adım atılmadığın altını çizen Başkan Özkan, son haftalarda gündemin tartışmalı konusu Dünya Bankası kredisinin bir çözüm olmadığını belirtti ve şunları söyledi; “Hiçbir şey yok. Emsel verilmedi, kredi verilmedi. Hiçbir şey yapılmadı. Devletimiz zaten proje alanlarındaki 4 bin ağır hasarlı binada yaşayanları depremzede olarak görüyor. Geriye kalan 75 bin kişi görülmüyor. Dünya bankasındaki kredisiyle ilgili sürünceme ve o krediyle ilgili konuşmak hem devletin hem yerel yönetimlerin işine geliyor. Aslında Dünya Bankası kredisi, bizim için çok da önemli değil. Evet önemli bir kredi ama önemsiz olan kısmı şu: Eğer bizim istediğimiz emsal artışını verirlerse, emsal artışının ardından devlet o 200-300 bin liralık krediyi bize 0 faizli ve 2 yıl ertelemeli verirse bizim zaten Dünya Bankası kredisine ihtiyacımız kalmıyor. O olmasa da olur. Dünya Bankası kredisi alındığında bütün depremzedelere alınacak sanılıyor. Yok öyle bir şey. 5 bin 600 depremzede için geçerli o kredi. Geri kalan insanlar ne yapacaklar? Öyle bir algı oluşturuldu ki… Dünya Bankası kredisi alınınca her şey bitecek. Yok öyle bir şey. Dünya Bankası kredisiyle her şey çözülmüyor.”

GÖZLER AK PARTİ’NİN KREDİ TEKLİFİNDE

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın depremzedelere ilişkin verdiği kredi sözünün gerçekleştirilmesi durumunda büyük bir adım atılmış olacağını ifade eden Başkan Özkan, “AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın depremzedeler için verdiği bir söz var. Ekim başında 200 bin liralık kentsel dönüşüm kredisinin 0 faizli 20 yıl ödemeli destek kredisi olarak verilmesi konusunu TBMM’ye taşıyacaktı. Olursa biz onu istiyoruz. Bizim mağduriyetimiz 11 aydır devam ediyor. Hala da hiçbir şey yapılmadı. Hala konuşuluyor. Sadece konuşuyoruz.
Biz bu hafta CHP’den emsal artışı kararının verilmesini bekliyoruz. Ardından da AK Parti tarafından TBMM’ye sunacağı kredi teklifini bekliyoruz” dedi.

“HERKES ETEĞİNDEKİ TAŞLARI ORTAYA KOYAR”

Son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız’ın depremzedelere ilişkin verdiği teklifi desteklediklerini söyleyen Başkan Özkan, “AK Parti’nin ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunduğu bir teklif var. 30 Ekim’de bir araya gelerek depreme özel bir oturum yapalım istiyorlar. Biz buna destek veriyoruz. 30 Ekim’de bizim anlamlarımız olacağı için 1-2 gün önce yapılmasını istiyoruz sadece. O günlerde bir toıplantı yapılır. Herkes eteğindeki taşları ortaya koyar. 1 yıl içerisinde neler yapıldı yapılmadı onları gözümüzün içine baka baka konuşurlar” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.