Dolar 32,3286
%0.24
Euro 35,0658
%-0.16
Altın 2.301,820
%1.07
Bist-100 9,04
%2.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Banu Özdemir'e yeniden beraat kararı: Ne mesaj verdi?

Banu Özdemir'e yeniden beraat kararı: Ne mesaj verdi?

İzmir'de 2020 yılında bazı camilerden yapılan korsan 'Çav Bella' marşlı müzik yayınını sosyal medya hesaplarından paylaşan eski CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir'e 'Basın yoluyla halkı alenen kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçundan verilen beraat kararının, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından dosya, tekrar yerel mahkemeye gönderildi. Bugün görülen duruşmada Özdemir hakkında bir kez daha beraat kararı verildi. Özdemir, beraat kararı sonrası yaptığı açıklamada, “Türkiye’de haksızlığa uğrayan ilk insan ben değilim. Ancak son insanlar da bizlerin olması için hak, hukuk ve adalet mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” mesajını verdi.

  • Ege Postası
  • 28.06.2022 - 13:05

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI – İzmir'de 2 yıl önce bazı camilerden yapılan "Çav Bella" marşlı korsan müzik yayınını sosyal medya hesabından paylaştığı için yargılandığı davadan daha önce beraat eden CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 12'nci Ceza Dairesi'nin beraat kararını bozması üzerine 9 Haziran’da bir kez daha hakim karşısına çıkmıştı.

Özdemir, İzmir 50. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada yaptığı savunmada, “Binlerce kişinin paylaşmış olduğu bir olgu aktarımı, siyasi kimliğim üzerinden iftira ve asılsız ithamlarla hedef gösterildi. Cezaevlerinin tahliye edildiği süreçte hapse atıldım. Sekiz ay yargılandım, beraat ettim" diyerek özür beklediğini söylemişti. 

Hakim, savcının esas hakkında mütalaa için süre talebini kabul ederek duruşmayı 28 Haziran Salı gününe ertelemişti.

İzmir 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya Banu Özdemir ve avukatları katıldı. Duruşmayı, Özdemir’in ailesi, yakınları ve sevenlerinin yanı sıra destek vermek amacıyla  CHP İzmir İl Başkanı Av. Deniz Yücel de takip etti.

İzmir 50'nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında Özdemir savcının, "aleyhte delil olmadığı, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı" yönündeki görüşünün ardından bir kez daha suçsuz bulundu ve hakkında beraat kararı verildi.

ÖZDEMİR: ADALET MÜCADELEMİZE KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ

Kararın ardından Ege Postası’na konuşan Özdemir, “Yaklaşık 2 yıldır yetkili kurum olan İzmir Müftülüğü’nü göreve davet etmiş olduğum paylaşımım üzerinden şahsım asılsız ithamlar ve iftiralarla hedef gösterilmiş, hiçbir suçum yokken özgürlüğümden alıkonularak tutuklanmış, aylarca süren yargılamadan sonra beraat etmiş ve bozulan beraat kararı neticesinde yeniden yargılama başlamıştı. Türkiye’de haksızlığa uğrayan ilk insan ben değilim. Ancak son insanlar da bizlerin olması için hak, hukuk ve adalet mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Bu süreçte dayanışma gösteren, desteklerini ileten herkese teşekkür ederim” dedi. 

DENİZ YÜCEL: MAĞDUR İNSANLARA UMUT OLACAK

Duruşma sonrası ANKA'ya açıklama yapan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, şunları söyledi:

"Bugün, yaklaşık iki yıl süren yargılama sonucunda camilerden Çav Bella şarkısının çalınması haberinin videosunu paylaştığı için ‘halkı kin nefret ve düşmanlığa sevk etmek, halkın dini değerlerini aşağılamak’ gibi hukuki temeli olmayan bir suçlamayla yargılanan, hatta ve hatta bir süre tutuklu kalan arkadaşımız, eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir'in karar duruşması için İzmir Adliyesi'ndeyiz. Biraz önce duruşmadan çıktık. Avukat arkadaşlarımız savunmalarını yaptılar. Ve Cumhuriyet savcısının verdiği beraat mütalaası sonucunda Banu Özdemir arkadaşımızın ikinci kez beraatına karar verildi. Ülkemizde hukuk düzeninin gelmiş olduğu süreç, hukukun ve yargının siyasallaştığı bu noktada bu beraat kararının verilmesi, Türkiye Cumhuriyeti devletinde halen yasalara göre, hukuk kurallarına göre ve kendi vicdanlarına göre, hiçbir etki ve baskı altında kalmadan karar veren hakimlerin, yargıçların ve savcıların olduğunu bize göstermiş oldu. Bize bir umut verdi. Ancak davanın başlangıcından, soruşturmanın başlangıcından itibaren bugüne kadar geldiğimiz süreçte Sayın Banu Özdemir'in yaşadığı bir mağduriyet var. Aradan geçen iki senelik zaman zarfında bu olayın asıl failleri, yani camilerin ezan sistemine, hoparlör sistemine müdahale ederek bu yayınları yapan kişilerin, asıl faillerin halen yakalanmadıklarını, isimlerinin ve kimliklerinin bile tespit edilemediğini görüyoruz. Buna rağmen iki yıllık bir yargı süreci, bir yargı çilesi sonucunda bugün arkadaşımız ikinci kez beraat etmiş durumda. O dönem özellikle iktidara yakın trollerin baskısı ve sosyal medyada başlattığı linç kampanyası sonucunda yargı görevi yapan kişilerin, emniyet mensuplarının da etkide kalarak o sürecin adeta bir çileye, azaba, linçe dönüştüğünü görüyoruz. Ama iki yıllık yargılama sürecinde arkadaşımız beraat etti. Kendisine geçmiş olsun diliyorum. Türkiye'de bu siyasallaşmış yargılanma süreçlerinden dolayı mağdur olan insanlara bunun bir umut olacağını, kuvvet vereceğini düşünüyorum."

AVUKAT VELİ: GECİKMİŞ ADALET, ADALET DEĞİL

Özdemir'in avukatı Yağızcan Veli ise şöyle konuştu:

"Banu Hanım hakkında bir paylaşımdan dolayı bir iddianame açılması dahi Anayasa’yla teminat altına alınan ifade özgürlüğünün ihlali anlamındadır. Bugün bir beraat kararı verilmiş olsa da gecikmiş adalet, elbette ki adalet değildir. Evet, biz bugün sevinçliyiz, bir beraat kararı alındığı için. Ama süreç içinde Banu Hanım’ın tutuklu yargılanmış olması ve özellikle siyasi kimliğinden, muhalif tavrından dolayı, yapmış olduğu paylaşım nedeniyle muhalifler üzerine caydırıcı etki, baskı yaratılmasını da bu vesileyle tarihe bir not düşmek isteriz."

NE OLMUŞTU? 

İzmir'de 2020'de yılının Mayıs ayında 62 caminin hoparlörlerinden ‘Çav Bella’ marşı çalındı. Bu olayda caminin müzik ses sistemini ele geçirenler yakalanamadı ancak konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaparak müftülüğü göreve çağıran CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir hakkında soruşturma başlatıldı. Özdemir gözaltına alındı ve sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

9 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Özdemir hakkında, 'Basın yoluyla halkı alenen kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçundan dava açıldı. 2020 yılının Aralık ayında görülen karar duruşmasında 50'nci Asliye Ceza Mahkemesi, Özdemir hakkında beraat kararı verdi.

Mahkeme savcısı, bu kararı istinafa taşıdı. İtiraz üzerine dosyayı inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 12'nci Ceza Dairesi, 'eksik soruşturma ve inceleme olduğu' gerekçesiyle yerel mahkemenin beraat kararını bozdu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.