Dolar 32,5002
%0.28
Euro 34,5712
%0.22
Altın 2.477,290
%-0.24
Bist-100 9.552,00
%-1.32

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlardan peş peşe yangın açıklaması

Bakanlardan peş peşe yangın açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat’ta AFAD Koordinasyon Kurulu Toplantısı öncesi orman yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

  • Ege Postası
  • 06.08.2021 - 22:28

Yangınlarla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Dünyanın birçok yerinde uzun süredir devam eden yangınlar var. Tüm ülkelere geçmiş olsun diyoruz.” ifadesini kullandı. Antalya’daki yangınların İbradı ilçesi hariç söndürüldüğünü söyleyen Çavuşoğlu, “Antalya’da Toplam 5 ilçemizde 59 mahallemiz yaklaşık 10 gündür süren yangınlardan etkilendi.” dedi.

BAKAN KURUM: BİR YIL İÇİNDE AĞAÇLANDIRACAĞIZ

Bakan Murat Kurum da yaptığı açıklamada, “Yangından doğrudan etkilenen 821 vatandaşımızın 808’i tedavileri yapılarak taburcu edildi.” bilgisini verdi. “Acil ihtiyacı olan vatandaşlarımız için 149 konteyner kurulumu tamamlandı. 400 konteyner Antalya’ya geldi. 140 çadır kurulumu da tamamlanmış durumda.” diyen Bakan Kurum, “7 ilimizde, toplamda bin kişilik ekiple hasar tespit çalışmalarımızı yürütüyoruz. Muğla’daki çalışmalar da 2-3 güne tamamlanacaktır” ifadesini kullandı.

Bakan Kurum, “Hasarlı 2 bin 164 birim tespit edildi. 62 kamu binası incelendi. Yıkılma riski olan binaların yıkım çalışmasını başlattık. 503 binanın yıkımı tamamlandı” şeklinde konuştu.  Kurum, “Bir yıl içinde tüm alanımızı ağaçlandıracağız. Ormanlarımızı korumak için cansiperane çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: KONTROL DIŞI BİR DURUM YOK

Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

* Uçaklarımız ve helikopterlerimiz bu bölgeye yoğunlaştı. Orada da kontrol dışında bir durum yok çok şükür. Hava unsurlarımız 1600 sorti gerçekleştirdi. 5 ilçede 59 mahallemiz etkilendi.

* Özellikle yangın süresince cansiperane çalışan orman teşkilatımıza, AFAD, Karayolları, Yapı İşleri, Meteoroloji, büyükşehir ve tüm belediyelerimiz, Türkiye’nin her yerinden kurumlarımız Diyanet, Kızılay, sivil toplum kuruluşlarımıza bu çalışmalarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz.

* Sahada birlik ve beraberlik hakim. Bugün bize moral veren DP Genel Başkanı, Anavatan Partisi ve heyetine teşekkür ediyoruz. Can Azerbaycan’dan daha önce ekip ve ekipmanlar gelmişti. Dün bir uçak Dalaman’a indi. Dün 30 itfaiye aracı ve personel Gürcistan’dan ülkemize giriş yaptı. 200 ilave personel Dalaman’a intikal edecek.

“PAZARTESİ ABD’DEN İKİ HELİKOPTER GELECEK”

* Kazakistan’dan 2 helikopter yola çıktı. İsrail’den bir şirketimiz iki uçak kiraladı. ABD’den gelecek 2 helikopterin Pazartesi Türkiye’de olacağı bilgisini aldık. Bu yangınların söndürülmesi için Türkiye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Antalya’da yangınlar söndürüldü, İbradi hariç.

* Komşumuz Yunanistan’da çok kötü bir yangın devam ediyor. Bugün Yunanistan Dışişleri Bakanı’ndan bilgi aldım. Dünyanın her yerinde uzun süredir devam eden yangınlar var. Tüm ülkelere geçmiş olsun diliyoruz.

BAKAN KURUM: KISA SÜREDE MUĞLA’DAKİ YANGINI SÖNDÜRECEĞİZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yangınlara ilişkin açıklamalarını şöyle sürdürdü:

* Hamdolsun Antalya, Manavgat ve Gündoğmuş’taki orman yangınlarımızın tamamı kontrol altına alındı. İnşallah kısa süre içerisinde Muğla’daki yangını söndüreceğiz. 10 gün boyunca gecesini gündüzüne katarak insan üstü gayretle mücadele eden ormancılarımıza, AFAD, Kızılay, Jandarma, Emniyet, İtfaiye, Karayolları, Yapı İşleri’ne, TOKİ’mize sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllü vatandaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

* 28 Temmuz’da başlayan 59 mahallemiz doğrudan etkilendi. Vatandaşlarımız güvenli bölgelere tahliye edildi. 8 bini aşkın personel ve araçla çalışmalarımız devam etmektedir. Yangından doğrudan etkilenen 821 vatandaşımızın 808’inin tedavisi tamamlandı. 49 vatandaşımızı yurt ve misafirhanelerimizde misafir ediyoruz. 146 adet konteynerin kurulumu tamamlandı.

* Amacımız 3-4 gün içinde bütün Antalya’da konteyner ihtiyacını giderecek adımları AFAD’ımız atacaktır. Bu çerçevede 140 çadır kurulumu tamamlanmış durumda. Günde ortalama 17 bin vatandaşımıza yemek dağıtımı yapılıyor. 95 bin kumanya dağıtıldı bugüne kadar. Hayvanlarımız için 77 veteriner hekimlerimiz bilfiil yaralı hayvanlarımıza destek vermektedir. Tarım arazilerine dönük hasar tespitlerini yapıyoruz.

“EVİ TAMAMEN YANANLARA YARDIM YAPILACAK”

* Bu çerçevede 90 adet küçükbaş hayvan, 20 hayvan çadırı ve yem yardımı yapılmış durumda. Bölgeye 52,5 milyon lira nakdi yardım gönderildi. Vatandaşlarımızın taşınma ve kira masrafları için nakdi ödememizi yapıyoruz.

* Evi tamamen yanan vatandaşlarımıza 50 bin liraya kadar eşya, kira yardımı hesaplarına yatırılacaktır. Artık kalıcı süreçlerimizi işletiyoruz. 7 ilimizde toplamda 1000 kişilik ekiple hasar tespit çalışmalarımızı yürütüyoruz.

* Muğla dışında her noktada hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Yangının söndürülmesini müteakip Muğla’da hasar tespitleri tamamlanacaktır. Antalya’da 6340 bölüm incelendi, ağır hasarlı, yıkık birimler tespit edildi. 62 kamu binası incelendi. Yeni konutların yapımı için adımları atıyoruz. 503 binanın yıkımı tamamlanmış durumda.

* Şu an için su verilmeyen hiçbir mahallemiz kalmadı. Tedbir amaçlı elektrik vermediğimiz 2 mahalle dışında elektrik verilmeyen mahallemiz kalmamış durumda.

* Evlerde hasarların, ahır ve tarım arazilerindeki hasarların tespitlerini yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız süreçleri yakından takip etmektedir. Çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız başımızın tacıdır. Mağduriyetleri bir an önce gidermek istiyoruz.

* Önümüzdeki yaz gelmeden tüm Antalya’daki inşallah konutlarımızı bitiriyor olacağız. 3 ay içerisinde bütün ahırlarımızı tamamlayacağız. Yanan ormanlarımıza ilişkin olarak çalışmalarımızı Tarım Orman Bakanlığı ve Valilikle yürütüyoruz. Yanan alanlarda ekim için Tarım Orman Bakanlığımız çalışmaları başlattı. Bu çalışmaların 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

“BU GÖRÜLMEMİŞ BİR AFETTİ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise yangınlara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

* Yürüttüğümüz büyük mücadelenin bugün 10. günündeyiz. Bütün arkadaşlarımıza minnettarız. Onlarla gurur duyuyoruz. Antalya bölgesindeki yangınların sonuna geliyoruz. İnşallah Muğla’daki yangınları kısa sürede söndüreceğiz. Milletimizin devletine olan güveni, devletin millete sahip çıkmasıyla bu olayın üstesinden geliyoruz.

* Bu görülmemiş, farklı bir afetti. Bunun da üstesinden devletimizin gücüyle gelmeye başladık. Devletimiz güçlüdür, vatandaşlarımızın devlete güveni tamdır.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.