Dolar 32,3780
%0.19
Euro 35,0278
%-0.11
Altın 2.324,000
%0.15
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AYM’den kuvvetler ayrılığı mesajı

AYM’den kuvvetler ayrılığı mesajı

  • Ege Postası
  • 25.04.2022 - 20:55

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 60’ıncı kuruluş yıl dönümü törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Sayıştay Başkanı Metin Yener, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

KUVVETLER AYRILIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

AYM Başkanı Zühtü Arslan, açılış konuşmasında, mahkemelerin temel görevinin adaleti korumak olduğunu söyledi.

Kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde anayasadan bahsetmenin mümkün olmadığını kaydeden Arslan, bireysel başvurunun Türk anayasa yargısında dönüm noktası olduğu belirtti. Arslan, şunları söyledi;

*Anayasa Mahkemesi gerçekten 60 yıllık tarihinin en ağır ve yoğun iş yüküyle karşı karşıyadır. Bilhassa bireysel başvuruda çok hızlı bir artış söz konusudur. Bugün itibarıyla 95 bin civarında bireysel başvuru Anayasa Mahkemesinin önündedir.

*Bireysel başvuruyu kabul eden hiçbir ülkenin Anayasa Mahkemesinin önünde, bırakalım anayasa mahkemelerini 47 ülkeden başvuru alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) önünde dahi bu kadar başvuru yok.

*AİHM 47 ülkeden başvuru alıyor ve 72 bin derdest başvurusu var. AYM’nin önünde 95 bin başvuru var. Bu başvuru yönetilebilir olmanın çok ötesine geçti artık dolayısıyla buna acilen müdahale edilmesi gerekiyor.

“DÜZENLEME GECİKMEDEN YAPILMALI”

AYM Başkanı Arslan, bu konudaki kanuni düzenlemelerin gecikmeksizin yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi;

*Şayet bireysel başvurunun etkili ve verimli bir hak arama yolu olarak yoluna devam etmesini istiyorsak bireysel başvuruda iş yükünü radikal bir şekilde çözmenin yolu, bireysel başvurunun objektif etkisinin hayata geçirilmesidir. Daha açık bir ifadeyle ihlallerin kaynağını kurutmaktır.

*Bu da ancak AYM bir ihlal kararı verdikten sonra ihlale sebep olan kanun veya idari makamların kararları veya yargı kararlarının ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Bunu yaptığımız takdirde biz yeni başvuruları ve yeni ihlallerin ortaya çıkmasını engelleyebiliriz.

*Aksi takdirde bataklığı kurutmadan sivrisineklerle mücadele etmeye devam ederiz. Bunun da sonuçsuz bir uğraş olduğunu takdir edersiniz.

ERDOĞAN AÇILIŞ YAPTI

Zühtü Arslan’ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Anayasa Tarihi Galerisi’nin açılışını yaparak, galeriyi gezdi. Galeri açılışından sonra ‘Temel Hak ve Özgürlüklerin Korunmasında Anayasa’nın Yorumlanması Sempozyumu’ gerçekleştirildi.

AÇIKLAMA YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 60. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi;

*Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olma vasfının güvencelerinden biri olan Anayasa Mahkemesi'nin 60'ıncı kuruluş yıl dönümünü tebrik ediyorum.

*Adaletin tesisi ile temel hak ve özgürlüklerin korunması noktasında önemli bir fonksiyonu bulunan Anayasa Mahkemesi, dünyada anayasal yüksek yargı alanındaki en tecrübeli mahkemelerden biri konumundadır. Anayasa Mahkemesi’nin bundan sonra da norm denetiminden bireysel başvuruya kadar bütün kararlarında ülkemiz ve vatandaşlarımız adına hak ve adaleti temel alacağına inanıyorum.

*Kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Anayasa Mahkemesi'nin tüm mensuplarına başarılar diliyor, kendilerini en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.